20/03/2023
9.9 C
Serres

10 ΓΟΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΣΟΦΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΑ ΚΑΛΗ!

Πολλές μητέρες ονειρεύονται ένα παιδί ιδιοφυΐα

Παρά τις συμβουλές, όμως και τα κόλπα για την ανατροφή των παιδιών, δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες για το πώς να μεγαλώσει κανείς το παιδί του.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι γονείς δεν χρειάζεται να καταφεύγουν σε άρθρα και γονικά φόρουμ ψυχολογίας, γιατί τα παιδιά τους συχνά αποδεικνύονται μικρές ιδιοφυΐες.

Εμείς μάθαμε το μυστικό τους και ανακαλύψαμε διάφορους σημαντικούς κανόνες ανατροφής.


Το έπαθλο της ανεξαρτησίας

Σε μερικές οικογένειες, οι γονείς είναι πεπεισμένοι ότι τα παιδιά θα πετύχουν στη ζωή τους, εάν πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε. Είναι πολύ πιο σημαντικό όμως, να κατανοήσουν τα παιδιά ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε μόνα τους.

Χάρη σε αυτή τη νοοτροπία, τα παιδιά θα γνωρίζουν ότι δεν πηγαίνουν όπου φυσάει ο άνεμος, αλλά διαμορφώνουν τα ίδια το μέλλον τους.


Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα πριν να γίνουν εύκολα

Για χτίσετε έναν ανεξάρτητο χαρακτήρα, οι προσπάθειες των παιδιών θα πρέπει να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν. Αν ένα παιδί ξεκινήσει ένα νέο χόμπι, σε οποιαδήποτε ηλικία, οι γονείς του πρέπει να το υποστηρίξουν και να το ενθαρρύνουν.

Εάν κάτι δεν πάει καλά, τότε μπορείτε να του πείτε αυτό που λένε και οι παλαιότεροι, ότι “Κάθε αρχή και δύσκολη”.

Η εμπιστοσύνη είναι η καλύτερη ανταμοιβή


Πώς μπορούμε λοιπόν να ανταμείψουμε αυτές τις προσπάθειες; Σίγουρα όχι με ένα γλυκό.

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι ένα παιδί μπορεί να ανταμειφθεί με εμπιστοσύνη. Εάν έχει την πλήρη εμπιστοσύνη σας για να κάνει ένα καθήκον μόνο του, αυτό θα σημαίνει για εκείνο ότι κάνει καλή δουλειά.

Η εξωτερική εικόνα δεν είναι το παν

Μια άλλη σημαντική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι μελλοντικές ιδιοφυίες δεν επικεντρώνονται ποτέ στην εξωτερική εικόνα τους.

Η αλήθεια είναι ότι το να διατηρήσετε το παιδί σας καθαρό και τακτοποιημένο ως προς την εμφάνισή του, απαιτεί πάρα πολλή προσπάθεια και χρόνο από εσάς, καθώς κι από το παιδί. Οι σοφοί γονείς θεωρούν άχρηστη για την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού, την υπερβολική φροντίδα της εμφάνισης. Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το πώς φαίνονται ή για το αν τα ρούχα τους είναι πάντα καθαρά.

Αποδοχή της ακαταστασίας

Τα παιδιά συχνά περιστοιχίζονται από χάος που δεν ενοχλεί τους σοφούς γονείς τους. Καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά είναι ακατάστατα, πετούν τριγύρω τα πράγματα, χύνουν τα πάντα γύρω τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αντί να γκρινιάζουν στα παιδιά τους για τα ακατάστατα δωμάτια τους, τους επιτρέπουν να είναι άνω κάτω. Βέβαια, τους εξηγούν την αξία του να είναι τακτικοί και πόσο χρόνο θα κερδίζουν αν έχουν σε μια σειρά τα πράγματά τους.

Η πολλή ενεργητικότητα κάποτε τελειώνει

Μερικοί γονείς μπορούν να περάσουν όλη την ημέρα τρέχοντας πίσω από τα παιδιά τους και λέγοντάς τους, “Μη σκαρφαλώσετε εκεί!” “Μην αγγίξετε αυτό!” ή “Ηρεμήστε!”

Οι σοφοί γονείς τέτοιων δραστήριων παιδιών θεωρούν ότι είναι σημαντικό για εκείνα να τα αφήσουν να κινηθούν ελεύθερα όσο είναι ακόμη μικρά. Με αυτόν τον τρόπο, ως ενήλικες, θα είναι πιο σίγουροι και επίμονοι σε όλες τις προσπάθειές τους.

 Σοφή ελευθερία

Είναι αλήθεια ότι τα έξυπνα παιδιά είναι εκείνα στα οποία έχουν επιτραπεί πολλά πράγματα. Ακόμη και μια νέα ζωγραφιά τους επάνω στην ταπετσαρία, θεωρείται ως ένδειξη ότι ένα παιδί έχει τις καλλιτεχνικές δυνατότητες ενός μεγάλου ζωγράφου. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο που ακόμη και αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Δεν επιτρέπεται να αγνοήσουν την οικογένειά τους. Μπορεί ένα βλέμμα γεμάτο νόημα προς το παιδί σας, να είναι αρκετό για να σταματήσει να βαφεί τη γάτα σας ροζ. Αν όμως εκείνο προσβάλλει το γονιό του αγνοώντας τον, τότε θα πρέπει να του επιβληθεί μια πιο σκληρή τιμωρία.

Ο μπαμπάς αλλά και η μαμά είναι οι αρχηγοί της οικογένειας

Ο σεβασμός των γονέων διδάσκεται από μικρή ηλικία. Κάθε παιδί στο σπίτι γνωρίζει ότι οι γονείς του είναι οι καθοδηγητές και ό,τι κάνει εκείνο δεν είναι το ίδιο σημαντικό. Ως εκ τούτου, τα παιδιά δεν εξαρτώνται ποτέ από τους γονείς τους για να κάνουν κάτι για αυτά, αλλά αντ ‘αυτού προσπαθούν να τα καταφέρουν μόνα τους.

Τα παιδιά να έχουν αυτοέλεγχο

Αντί να τιμωρήσετε ένα παιδί στερώντας του κάτι, είναι προτιμότερο να ορίσετε μερικούς κανόνες που αν τηρηθούν να υπάρξει επιβράβευση. Εάν ένα παιδί δεν σκέφτεται μόνο τους περιορισμούς και τις τιμωρίες, μαθαίνει να διορθώνει τη συμπεριφορά του για το δικό του και μόνο καλό.

 Τίποτα δεν περνά απαρατήρητο

Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι σας συμβουλεύουν να επαινείτε το παιδί σας για οποιαδήποτε προσπάθειά του, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξή του. Οι γονείς των μελλοντικών ιδιοφυών είναι πεπεισμένοι ότι κάθε επίτευγμα πρέπει να ανταμειφθεί. Ακόμη και αν το παιδί σας φέρει μια χαρτοπετσέτα με ζωγραφισμένες μουντζούρες, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το παρουσιάσετε περήφανα στην υπόλοιπη οικογένεια ως μια όμορφη ζωγραφιά.

via