4 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ!!

4 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ!!

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό 4 αλλαγές για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρήσεων

Την κατάθεση τεσσάρων διορθωτικών αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Παράλληλα, προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρήσεων

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μαζί με το νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθούν διορθωτικές αλλαγές στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν οι εξής αλλαγές:

  • Θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πριν από την υποβολή της αίτησης θα έχουν υποβάλλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.
  • Θα εισαχθεί απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, για ορισμένες υποθέσεις. Συγκεκριμένα: Όταν, κατά την εξωδικαστική διαδικασία, δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, μη συμβαλλόμενου πιστωτή, θα μπορούσε, η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή, χωρίς ακροαματική διαδικασία, με δυνατότητα πάντως, των συμβαλλομένων πιστωτών, να ασκήσουν ανακοπή.
  • Αναφορικά με την αναστολή της διαδικασίας του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, το υπουργείο σκοπεύει να τις συνδέσουμε χρονικά, όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.
  • Θα διευρυνθούν οι εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχομένου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Η θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
«Αναμφίβολα η υπερχρέωση των επιχειρήσεων είναι ένα από τα οξύτερα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών. Πολλές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών μολονότι είναι βιώσιμες, βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα το κράτος οφείλει να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο από τη μία θα αίρει τα εμπόδια που μέχρι τώρα δυσχεραίνουν την επίτευξη συνολικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων, πλην βιώσιμων επιχειρήσεων», είχε δηλώσει ο κ. Παπαδημητρίου κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου,

προσθέτοντας:
«Από την άλλη θα δημιουργεί εκείνες τις θετικές προϋποθέσεις που θα δώσουν ανακούφιση στις επιχειρήσεις, θα τις βγάλουν από το φάσμα της πτώχευσης επιτρέποντας την απρόσκοπτη επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

Νομοσχέδιο για νεοφυείς επιχειρήσεις

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), το οποίο θα κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς εν ευθέτω το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφθηκε το “Corallia”, τον πρώτο φορέα ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) που ιδρύθηκε στη χώρα μας και συνομίλησε με εκπροσώπους μεγάλων, μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και startups, οι οποίοι του μετέφεραν το όραμά τους για την εξέλιξη των εταιρειών τους και των τομέων τους γενικότερα και συζήτησαν μαζί του τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μέσα από τα διαθέσιμα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και στον νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ο οποίος εξασφαλίζει σε ξένους και Έλληνες επενδυτές σταθερή φορολογία για 12 χρόνια, όπως επίσης και στο υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο, όπως τόνισε, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτο τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεύτερο την εξωστρέφεια και τρίτο την ενίσχυση των clusters.

Related posts

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr