Τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Σερρών;

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Σερρών;

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Σερρών.

Συγκεκριμένα:

Ολοκληρωτική καταστροφή σε μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας κερασιάς καθώς επίσης και σε εκτάσεις με καπνοσπορεία και βαμβάκι στην περιοχή Γαζώρου, Θολός, Αναστασίας και Αγίου Χριστόφορου, στο Δήμο Ν. Ζίχνης της ΠΕ Σερρών προκάλεσε το μπουρίνι και η χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή την Κυριακή 07 Μάη 2017.

Αντίστοιχες καταστροφές προκάλεσε και στο Δήμο Εμ. Παπά καταστρέφοντας πλήρως τις καλλιέργειες σιτηρών που ήδη είχαν υποστεί πλήγμα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, η οποία έχει «χτυπήσει» εδώ και 8 και πλέον μήνες τη χειμερινή αγροτική παραγωγή, δηλαδή τα σιτηρά, τα οποία φέτος έχουν πολύ χαμηλή απόδοση. Επιπλέον καταστροφές υπήρξαν και σε εκτάσεις, με αμπέλια, καπνοσπορεία, κηπευτικά, μικρές εκτάσεις ηλίανθου και βαμβάκια που έχουν φυτρώσει. Στον εν λόγω Δήμο οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι τα Δημοτικά Διαμερίσματα Πεντάπολης, Εμ. Παπά, Μετάλλων, Ν. Σουλίου και Τούμπας.

Ζημιές επίσης σημειώθηκαν και σε εκτάσεις στο Σιτοχώρι και στον Λευκότοπο του Δήμου Βισαλτίας και στο Χορτερό του Δήμου Σιντικής.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή & στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και – επιπλέον – δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας” στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην Π.Ε. Σερρών, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;

 

 

Related posts

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr