ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ!!

ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ!!

SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ¨κόκκινα¨ δάνεια. Ερχεται διπλή απειλή.

Η μία πηγάζει από κομπίνα τεραστίων διαστάσεων με τις τιμές στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Και η δεύτερη από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ο συνδυασμός των δύο θα προκαλέσει κύμα κατασχέσεων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τα σπίτια τους ή άλλα ακίνητα και να συνεχίσουν να χρωστούν στην τράπεζα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οικογενειακά δράματα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αν δεν αλλάξει κάτι και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνουν με τις εμπορικές τιμές, που αναγράφονται στα συμβόλαια, τότε είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, να χάσουν τα σπίτια τους και γενικώς την ακίνητη περιουσία τους.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον ενός γενικότερου και μεγαλύτερου προβλήματος από τη στιγμή που οι τράπεζες θα αναζητήσουν την ευθύνη και των εγγυητών.

Και επειδή αυτοί είναι συγγενικά πρόσωπα, τίποτα δεν αποκλείει, το αντίθετο μάλιστα, να γίνουμε μάρτυρες συγγενικών διενέξεων, επειδή ο εγγυητής θα κινδυνεύσει ή μπορεί και να χάσει την περιουσία του, γιατί ο δανειολήπτης δεν πλήρωσε το δάνειό του.

Τα προβλήματα και οι μεγάλοι κίνδυνοι ανέκυψαν και έγιναν ορατοί με την ανάρτηση της πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών, όπου δηλώνονται οι τιμές μεταβίβασης ακινήτων οι οποίες αναγράφονται στα συμβόλαια.

Κι΄ αυτό γιατί αποκαλύφθηκε μία μεγάλη κομπίνα, καθώς αποδείχτηκε ότι οι τιμές που αναγράφονται είναι απίστευτα χαμηλές και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών είναι πλασματικές.

Ο λόγος για την πλαστότητα των στοιχείων, που φτάνουν στο σημείο να συνιστούν μαζική κομπίνα, είναι τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οδηγούν τους συμβεβλημένους να κάνουν συμβόλαια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων σε τιμές πολύ μα πάρα πολύ χαμηλές και προπαντός πολύ μικρότερες από τις πραγματικές.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση αγγίζει και το 95%, πράγμα αδιανόητο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις μεταβίβασης χώρων στάθμευσης για εννέα λεπτά!

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, προσδιορίζεται με βάση τις τιμές αγοράς ακινήτων που δηλώνονται στα συμβόλαια και όχι με τις αντικειμενικές τιμές που χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται οι φόροι μεταβίβασης.

Ετσι, εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνονται τιμές πολύ χαμηλές ώστε ο αγοραστής να μην έχει πρόβλημα με το τεκμήριο και να πληρώσει παραπάνω φόρους εισοδήματος, στην περίπτωση που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά του σπιτιού ή του ακινήτου με τα εισοδήματα που έχει αποκτήσει το τρέχον και τα προηγούμενα χρόνια.

Στο υπουργείο Οικονομικών μόλις είδαν τις αναγραφόμενες τιμές στην πλατφόρμα, “πάγωσαν” και τις επόμενες ώρες αναρωτήθηκαν τι θα γίνει στην περίπτωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα ¨κόκκινα¨ δάνεια και στα έσοδα για τον ΕΝΦΙΑ, αφού υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση να χρησιμοποιηθούν για τους υπολογισμούς, οι εμπορικές τιμές και όχι οι αντικειμενικές, όπως ισχύει ως τώρα.

Οι φόβοι για τους πλειστηριασμούς τεράστιοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν ¨κόκκινα¨ δάνεια με εγγύηση ακινήτου, είτε πρόκειται για στεγαστικά, είτε επιχειρηματικά για τα οποία εγγράφηκαν υποθήκες στα ακίνητα, είτε άλλης μορφής με εγγύηση ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη.

Πρόκειται για κατάσταση που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ακόμα και κοινωνικές εκρήξεις, αν λάβουμε υπόψη τι συνέβη στην Ισπανία. Στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, ήταν σχεδόν καθημερινό, το φαινόμενο ανθρώπων που αυτοκτονούσαν πηδώντας από τα μπαλκόνια, γιατί δεν μπορούσαν να δεχτούν να τους κατάσχουν το σπίτι.

Το θέμα είναι περισσότερο από πολύ σοβαρό. Το παραδέχεται ακόμα και το υπουργείο Οικονομικών και όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας αν οι τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα ορίζονται με βάση τις εμπορικές τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια, δεν θα είναι μόνο άδικο θα είναι εξοργιστικό.

Και αυτό γιατί, συνέχισε, τίθεται το ερώτημα ποιες είναι οι πραγματικές εμπορικές τιμές; Αν θεωρηθούν ως τέτοιες αυτές που προκύπτουν από την πλατφόρμα, όπου αναγράφονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων, τότε οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό θα πληγούν ανεπανόρθωτα, αφού τα ακίνητά τους θα εκπλειστηριαστούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν τα σπίτια τους ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο και να συνεχίζουν να χρωστούν στην τράπεζα μεγάλο μέρος του δανείου τους.

Δηλαδή θα χάσουν την ακίνητη περιουσία τους και θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν δόσεις στην τράπεζα. Αδιανόητα πράγματα, αν ληφθεί υπόψη πως στην Αμερική όταν ο δανειολήπτης επιστρέψει το ακίνητο στην τράπεζα, παύει οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση προς αυτή, εξοφλείται δηλαδή ολοσχερώς το δάνειο.

Στην απώλεια της ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να προστεθούν, όπως προαναφέρθηκε, και οι επικίνδυνες καταστάσεις που θα προκύψουν όταν οι τράπεζες αναζητήσουν από τους εγγυητές να πληρώσουν στη θέση των δανειοληπτών. 

via

Related posts

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr