Οργή στην Αμφίπολη για τη μη ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ!

Οργή στην Αμφίπολη για τη μη ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ!

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, για το θέμα της Αμφίπολης, κατέθεσε ο Σερραίος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας «Βατερλώ» την εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο «η ευθύνη βαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έκρινε σκόπιμο να υποβάλει ένα γονατογράφημα, τινάζοντας στον αέρα μια μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης του μνημείου της Αμφίπολης».

«Πολιτικά αδιανόητο» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ   κ. Μιχάλης Τζελέπης,  να καταθέτει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού «μη επαρκή φάκελο και δικαιολογητικά», κάνοντας γνωστό πως θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την παραίτηση τόσο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Κονιόρδου όσο και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου κυρίας Βλαζάκη.

Άρα η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς το ταφικό μνημείο, κορυφώνεται με την αδιαφορία για τα επείγοντα έργα που πρέπει να γίνουν εκεί. Το νέο χτύπημα της κυβέρνησης προς την Αμφίπολη είναι τεράστιο και ίσως να αποβεί και μοιραίο , μιας και ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος για το μνημείο του λόφου Καστά, το οποίο θα μείνει άλλον ένα χειμώνα στο μένος των καιρικών φαινομένων

Ποιός άραγε σήμερα μπορεί να πει με σιγουριά πως η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η εγκατάλειψη δηλαδή του συγκεκριμένου, πολύ σημαντικού μνημείου λόγω πολιτικής ιδεοληψίας ή ανικανότητας.

Στο φάκελο του έργου, η απόρριψη γίνεται γιατί δεν έχει προσκομιστεί υπολογισμός της προτεινόμενης αμοιβής του Τεχνικού Συμβούλου του 1ου υποέργου, γιατί δεν είναι ρεαλιστικός ο προυπολογισμός του 2ου υποέργου, δεν έχει τεύχος προυπολογισμού για την μελέτη ανασχεδιασμού της προσωρινής στερεοτικής διάταξης υποστήλωσης, δεν έχει προσκομιστεί ούτε η μελέτη, ούτε ο προυπολισμός της Γεωστατικής μελέτης ευστάθειας, δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τον προυπολογισμό του 3ου υποέργου και δεν υπάρχουν μελέτες για το 4ο και 5ο υποέργο και επίσης δεν υπάρχει πουθενά ούτε ο αριθμός ούτε η ειδικότητα του απασχολούμενου προσωπικού

Άρα το έργο κρίνεται …ανώριμο!

Όπως βέβαια και η κυβέρνηση !

Μόνο που για όλους εμάς υπάρχει ακόμα ένα ερώτημα που αφορά τον κ. Τζιτζικώστα;

Γιατί έπρεπε να προχωρήσει η διαχειριστική αρχή στην εξέταση του φακέλου, όταν είδε ότι ο φάκελος έπασχε;

Ποιόν εξυπηρετεί σήμερα η απόρριψη του έργου από μια διαχειριστική αρχή που ο ίδιος προίστατε;

Βέβαια η Αμφίπολη έλειπε προκλητικά φέτος το καλοκαίρι από τους αρχαιολογικούς χώρους με πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi από την COSMOTE , που έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνολικά, 20 από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο βάσει κριτηρίων σπουδαιότητας και επισκεψιμότητας, θα αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση σε προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες από την COSMOTE.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να αναπτύξουν νέους διαδραστικούς τρόπους ξενάγησης και παρουσίασης των εκθεμάτων τους, αλλά και να αφηγηθούν την ιστορία της χώρας μας, με σύγχρονο τρόπο.

Πρόκειται για μία συνολική επένδυση άνω των €2 εκατ. της COSMOTE, που στόχο έχει να αναδείξει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με τη δύναμη της τεχνολογίας.

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών ασύρματου δικτύου σε επιλεγμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημεία, την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, αλλά και την δωρεάν παροχή των υπηρεσιών ασύρματου Wi Fi internet για τρία χρόνια.

Ήδη, πρόσβαση σε Wi-Fi υπάρχει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ενώ επόμενος προορισμός της COSMOTE, είναι η Ακρόπολη Αθηνών.

Έχουν προγραμματιστεί να ακολουθήσουν επίσης οι Αρχαιολογικοί χώροι στην Κνωσό και το Σούνιο, οι Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα), το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, η Αρχαία Ολυμπία, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, η Ακρόπολη Λίνδου, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ακρόπολη Μυκηνών, η Σπιναλόγκα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Αρχαία Δωδώνη και η Αρχαία Κόρινθος.

Σε αυτό το πρόγραμμα των 20 αρχαιολογικών χώρων φαίνεται πως… δεν χωρούσε η Αμφίπολη και το Μουσείο της, κι έτσι δεν συμπεριελήφθη. 

Δίνοντας λαβή να σχολιάζεται ότι πρόκειται για άλλο ένα μικρό βήμα, προς την … απαξίωση του μνημείου στον τυμβο Καστά, που είχε συγκλονίσει την Παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα, τόσο για τα ευρήματα όσο και για τον… “ιδιοκτήτη” του.

Όσο για τους δικούς μας βουλευτές, παρόντες στην «διαμαρτυρία» ήταν ο τοπικός Αμφιπολίτης βουλευτής Κώστας Καραμανλής και ο Μιχάλης Τζελέπης.

Όσο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα διαβεβαίωσε και πάλι ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που διαθέτει μέσω του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το μνημείο της Αμφίπολης, θα παραμείνουν δεσμευμένα για το συγκεκριμένο έργο.

 

 

Related posts

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr