Μπράνκο Γκερόσκι:Τα Σκόπια δεν είναι διάδοχοι του Αλεξάνδρου

Μπράνκο Γκερόσκι:Τα Σκόπια δεν είναι διάδοχοι του Αλεξάνδρου

Και πάμε στο Μακεδονικό και στην ερευνητική δημοσιογραφία στα Σκόπια. Ο κ. Μπράνκο Γκερόσκι είναι από τους λίγους δημοσιογράφους στα Σκόπια, που την εποχή της παντοδυναμίας του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, καυτηρίαζε δημόσια την αγωνιώδη προσπάθεια να αποδειχθεί πως η σλαβική πλειοψηφία των Σκοπίων έχει ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο.
Σε τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” των Σκοπίων, ο ίδιος σχολίασα σαρκαστικά τη δήλωση  Ζάεφ περί Μεγάλου Αλεξάνδρου, τονίζοντας πως: “Όχι μόνο «τα Σκόπια δεν είναι διάδοχοι  του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, αλλά, ούτε καν κληρονόμοι”
Τι μας λέει όμως το άρθρο του  Γκερόσκι;
“Δεν υπάρχει ανάγκη να ξοδευτεί η σύγχρονη “Μακεδονία” για να οικειοποιηθεί οποιαδήποτε άτομα από την αρχαία Μακεδονία.

Με αυτό δεν αποδεικνύεται τίποτε, δεν κερδίζεται τίποτε.

Απλά χάνουμε.

Πρέπει να πούμε με τόλμη και σαφήνεια τις θέσεις της ταυτότητάς μας.

Και εδώ διαφωνώ μερικώς με τον Ζάεφ.

Όχι μόνο «τα Σκόπια δεν είναι διάδοχοι  του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου (εάν οι Αθηναίοι σωστά κατάλαβαν και μεταβίβασαν τη συνέντευξη του Ζάεφ) αλλά, ούτε καν κληρονόμοι! Αυτή είναι η αλήθεια.
Δεν υπάρχουν αντικείμενα, γραπτά αρχεία, ναοί και οτιδήποτε άλλο που να επιβεβαιώνει  τα  βασικά της ταυτότητάς μας: τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα έθιμα και όλα όσα συντελούν (απαρτίζουν) το αμάλγαμα που ονομάζουμε σήμερα  ότι σχετίζονται με την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κατά την τελευταία δεκαετία η αρχαιολογία της χώρας μας έκανε ανασκαφές για να βρει αντικείμενα που να επιβεβαιώνουν ότι η ταυτότητά μας ανάγεται στην αρχαία αυτοκρατορία, αλλά δεν βρήκε τίποτε.

Πρέπει να καταλάβουμε εγκαίρως  εμείς οι   “Μακεδόνες” δεν χρειάζεται να σκάψουμε.

Οι ναοί μας είναι πάνω από τη γη, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός τον οποίο ο κόσμος θαυμάζει.
Είμαστε υπερήφανοι  για τη  “μακεδονική”  γλώσσα μας.

Έχουμε εκκλησίες και μοναστήρια, αγίους και πίνακες ζωγραφικής που κόβουν την αναπνοή, εικόνες στις οποίες ο κόσμος υποκλίνεται.

Σε όλον τον  κόσμο αναγνωρίζεται η αποστολική συμβολή μας στη σλαβική παιδεία, εμπνευσμένα έργα της αναγέννησης μας , αναγνωρισμένα έργα των σύγχρονων συγγραφέων μας, όλα αυτά είναι ο πολιτιστικός μας  κώδικας, αναγνωρίσιμος από όλον τον κόσμο.

Όχι χθες, αλλά εδώ και δεκαετίες.

Την ιστορία μας την ξέρει όλος ο κόσμος.
Δυστυχώς, η πρόβλεψή μου ότι η αυτοκρατορία των Μακεδόνων (του Νίκολα Γκρούεφσκι)  θα διαρκούσε λίγο, ήταν λανθασμένη. Διήρκεσε για μια ολόκληρη δεκαετία. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό!
Προς το συμφέρον της ταυτότητας μας και τους έθνους μας πρέπει αποφασιστικά να σταματήσει η γελοιότητα με την ιστορία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου ότι τάχα είμαστε απόγονοι και να βρούμε τις πραγματικές μας ρίζες”.

Όπως βλέπετε και στα Σκόπια υπάρχουν φορές πραγματικές και αληθινές

Μόνο που είναι τόσο λίγες….

Related posts

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr