16/04/2024
18.7 C
Serres

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!!

Array

Το στερεότυπο επιμένει διαμέσου των αιώνων. Η γάτα είναι εφτάψυχη.

Ένα πλάσμα που λατρεύτηκε σαν Θεότητα από τους αρχαίους Αιγυπτίους, που αναγορεύθηκε σε σύμβολο ελευθερίας στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και που σήμερα είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ζώα συντροφιάς σε όλο τον πλανήτη. Η γάτα, όμως, δεν είναι εφτάψυχη, ούτε έχει εννέα ζωές και το γεγονός αυτό θα έπρεπε να κάνει όλους τους κηδεμόνες γάτας να είναι πιο επιμελείς με τις επισκέψεις τους στον κτηνίατρο.

Άραγε εσείς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές πόσες φορές επισκεφτήκατε τον κτηνίατρο σας το 2018;

Με την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων  που είναι η 4η Οκτωβρίου, μια συμβολική ημέρα αφιερωμένη στην ευζωία των αγαπημένων μας ζώων, θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις για τα όσα έχουμε κάνει για αυτά. Ιδίως για τις γάτες, οι οποίες μοιάζουν με τους κρυψίνους ανθρώπους, και καταφέρνουν με μαγική δεξιοτεχνία να κρύβουν τα προβλήματα υγείας τους, από τους κηδεμόνες τους.

Σε μια πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά.
√ Περίπου διπλάσιες γάτες σε σύγκριση με τους σκύλους δεν επισκέπτονται ποτέ τον κτηνίατρο.
√ Περίπου το 41% ​​των κηδεμόνων γάτας επισκέπτονται τον κτηνίατρο μόνο για εμβολιασμούς.
√ Το 39% των κηδεμόνων γάτας ισχυρίστηκαν ότι θα επισκέπτονταν τον κτηνίατρο μονάχα εάν διαπίστωναν ότι η γάτα τους ήταν άρρωστη.
√ Το 60% των κηδεμόνων γάτας αναφέρει ότι η γάτα τους μισεί την επίσκεψη στον κτηνίατρο,
√ Το 66% των κηδεμόνων γάτας αναφέρουν ότι αν δεν ήταν τόσο δύσκολο θα πήγαιναν τη γάτα τους στον κτηνίατρο πιο συχνά
√ Το 38% των κηδεμόνων γάτας αναφέρουν ότι αγχώνονται στη σκέψη της επίσκεψης στον κτηνίατρο.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η πραγματικότητα αυτή είναι ανησυχητική, ιδίως διότι αποκαλύπτουν ότι έχει επικρατήσει η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γάτες δεν χρειάζονται το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τους σκύλους.

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η γάτα σας μπορεί να αποκρύψει με την μυστικιστική δεξιοτεχνία κατασκόπου μια σειρά από προβλήματα.

Την στιγμή, δε, που παρουσιάζει συμπτώματα, μπορεί η ασθένεια να βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη, πιο δαπανηρή και πολλές φορές αδύνατη επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Αν αναλογιστούμε επίσης πως ένας χρόνος ζωής της γάτας ισούται με 7 περίπου ανθρώπινα χρόνια, είναι σαν να πηγαίναμε τα παιδιά στο γιατρό κάθε 7 χρόνια. Από την άλλη, μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο μας μπορεί να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους προβλήματα τα οποία αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής της γάτας μας και το προσδόκιμο όριο ζωής της.


Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας», η «Pets Pro Academy – Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς» και ο Κτηνίατρος, Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, ο πρώτος Έλληνας Συμπεριφoριολόγος Κτηνίατρος, στηρίζουν την προσπάθεια για την ανάδειξη της σημασίας τακτικών ιατρικών επισκέψεων στον κτηνίατρο από τους κηδεμόνες γάτας και το πρόγραμμα “Take Υour Cat to The Vet” της Royal Canin.

Με αυτόν τον τρόπο και τις εξετάσεις ρουτίνας μπορούν να εντοπιστούν τυχόν καλά κρυμμένες ασθένειες και να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Είναι δεδομένο ότι οι επισκέψεις της γάτας μας στον κτηνίατρο μας δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τη θεραπεία κάποιας ασθένειας ή την ανακούφιση από κάποιον πόνο, αλλά και προληπτικές εξετάσεις μία ή δύο φορές τον χρόνο, αφού αυτές προασπίζουν την ευζωία και την ποιότητα ζωής της γάτας μας.

Ο κτηνίατρος σας είναι σε θέση μέσω του ιστορικού τη συμπεριφορά της γάτας σας, το ιατρικό ιστορικό, της κλινικής εξέτασης κα όλων των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, να σας προτείνει τις κατάλληλες κτηνιατρικές και διαχειριστικές συμβουλές για τη γάτας σας βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία της.

Ακόμη και αν η γάτα σας φαίνεται ανήσυχη ή δείχνει να μην απολαμβάνει την επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορείτε να δημιουργήσετε το κλουβί μεταφοράς της ως έναν ασφαλή και ευχάριστο χώρο γι’ αυτήν. Στο σπίτι ακόμα με την πόρτα από το κλουβί της ανοιχτή, βάλτε μέσα τα παιχνίδια της και το φαγητό της, και αργά και σταδιακά αυξήστε το χρόνο που θα κλείνετε την πόρτα του κλουβιού.


Είναι μια διαδικασία που διαρκεί κάποιες μέρες, γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι η γάτα μας να είναι χαλαρή και χαρούμενη καθόλη τη διαδικασία. Στόχος μας πάντα είναι η γάτας μας μόνη της να μπαίνει μόνη της στο κλουβί μεταφοράς της έτσι ώστε να ξεπεράσει το άγχος που επιφέρει η επίσκεψη σε έναν άγνωστο χώρο, με εικόνες, οσμές ακόμη και ήχους που μπορεί να μην έχει έρθει σε επαφή ξανά.

Αυτό που όμως προέχει είναι η ανάγκη επίσκεψης της γάτας μας στον κτηνίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα τις συμβουλές του κτηνιάτρου μας.

Είναι ζωτικής σημασίας εφόσον θέλουμε να εκφράσουμε και εμπράκτως την αγάπη μας για την γάτα μας φροντίζοντας με τον τρόπο αυτό για την καλύτερη δυνατή φροντίδα της.

Take Your Cat to The Vet, λοιπόν, ή στα ελληνικά, Πήγαινε τη Γάτα σου στον Κτηνίατρο.

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ιβάν Σβιτάιλο: Βρήκα διέξοδο στο αλκοόλ γιατί φοβόμουν να αντιμετωπίσω τα τραύματά μου

Η απώλεια του πατέρα μου με στιγμάτισε, πρόσθεσε σε δηλώσεις του Ο Ιβάν Σβιτάιλο μίλησε για τα μαθητικά του χρόνια, την απώλεια του πατέρα του...

Λάκης Γαβαλάς: «Θα προτιμούσα να είμαι σερβιτόρος σε γάμο επαρχία από το να...

Συνέντευξη στην εκπομπή Πάμε Δανάη παραχώρησε ο Λάκης Γαβαλάς και μίλησε για όλους και για όλα. Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, έκανε τις επιλογές του ανάμεσα...

Το έχει πάει «αλλού»: Ο Sin Boy φωτογραφήθηκε μέσα σε φέρετρο για να...

Ο Sin Boy αποφάσισε να φωτογραφηθεί μέσα σε ένα φέρετρο με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο στήθος του, σαν να είναι νεκρός και έγραψε...

Μαρίνα Σάττι: «Για μένα Ελλάδα σημαίνει πλαστική καρέκλα και φραπές»

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε τη Δευτέρα 15 Απριλίου για την προετοιμασία που κάνει ενόψει της φετινής Eurovision. Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό, απάντησε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τα έχασαν οι γιατροί – Εντόπισαν στο μάτι γυναίκας… σκουλήκι

Σπάνια μόλυνση των ματιών που προκαλείται από παράσιτα φιδιών. Απίστευτο και όμως αληθινό αυτό που βρέθηκε στο μάτι μιας 28χρονης ύστερα από ενοχλητικούς πόνους που...

Μπάμιες τηγανητές με σος ταχίνι

Οι ανοιξιάτικες μπάμιες γίνονται υπέροχος μεζές της στιγμής αν τις τηγανίσουμε και τις σερβίρουμε με μια δροσερή σος από ταχίνι. Δοκιμάστε τις και όσοι...

Η Βαρβάρα Μητλιάγκα υποδέχθηκε τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Σερρών

Τους μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΕΕΕΕΚ Σερρών, υποδέχθηκε στο δημαρχείο, η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα.  Οι μαθητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δήμο...

Συνέχισε να διαβάζεις