Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Τα 5+1 βήματα για να χτίσεις μια καλή συνήθεια τη νέα χρονιά

sinitheia e vima
sinitheia e vima
Μοιράσου το...

Πρωτοχρονιά σημαίνει νέοι στόχοι, νέες προοπτικές και διάθεση να εξελισσόμαστε και ν’ αποκτούμε συνήθειες που βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή.

Η αρχή κάθε νέας χρονιάς μας βρίσκει -σχεδόν κατά κανόνα- με ενθουσιασμό και θέληση. Βάζουμε στόχους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και προσπαθούμε να αλλάξουμε όσο μπορούμε αυτά που μας ενοχλούν.

Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός μήνας για να θέσουμε νέους στόχους και να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες που θα μας προσφέρουν χαρά, ενέργεια και θετική διάθεση που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, περισσότερο από ποτέ.

Αλλοι θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, άλλοι να γυμνάζονται περισσότερο και να τρώνε πιο σωστά, άλλοι να ξεκινήσουν ένα χόμπι και κάποιοι να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους. Ολοι όμως έχουν ένα κοινό παρανομαστή: Να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με τη διάσημη συγγραφέα Τζεν Σινσίρο, η οποία έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στη λίστα best seller των New York Times, υπάρχουν 6 βήματα για να χτίσετε, αλλά και να διατηρήσετε μια καλή συνήθεια.

1o βήμα: Το έναυσμα

Η αρχή είναι το έναυσμα, το οποίο ενεργοποιεί μέσα στο μυαλό μας κάτι που θέλουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, χτυπάει το ξυπνητήρι και κατευθείαν ενεργοποιείται ο κύκλος της συνήθειας που λέει ότι πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να ξεκινήσουμε τη δουλειά μας.

savvas rizos

Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ποιο είναι το έναυσμα κάθε φορά πριν ξεκινήσουμε μια νέα συνήθεια. Για να δημιουργήσετε μια σταθερή συνήθεια πρέπει να ξέρετε πότε και πού ακριβώς θα διαδραματίζεται. Θα πρέπει να βρείτε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα το οποίο θα «πυροδοτεί» την επιθυμητή συμπεριφορά.

2ο βήμα: Μικρά βήματα

Το μυστικό είναι τα μικρά βήματα κάθε φορά. Μην θέτετε στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί και επομένως μη υλοποιήσιμοι. Με λίγα λόγια, το δεύτερο βήμα είναι να χτίσετε μια συνήθεια που να μπορείτε να την διαχειριστείτε και να την διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οταν εστιάζουμε σε έναν πολύ μεγάλο στόχο, τότε συνήθως μετά από λίγο εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Χωρίστε την συνήθεια σε μικρά κομμάτια που μπορείτε να φέρετε εις πέρας. Κάντε τη συνήθεια τόσο εύκολη που δεν θα μπορείτε να πείτε όχι.

3ο βήμα: Επανάληψη

Η επανάληψη είναι το επόμενο βήμα για να χτίσετε μια συνήθεια. Δηλαδή να ενσωματώσετε την συνήθεια σε ένα πρόγραμμα και να την επαναλαμβάνετε κάθε φορά, ώστε, πλέον να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας.

Αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή η επιτυχία ή μη της υιοθέτησης τελικά της συνήθειάς σας εξαρτάται από τη δέσμευση σας στο να ξοδέψετε χρόνο για αυτή και για τους στόχους σας. Είναι το πρόγραμμα που θα σας αναγκάσει να αναπτύξετε την επιλεγμένη νέα συνήθεια.


4ο βήμα: Αποφύγετε την περιπλοκότητα

Κάντε τις συνήθειες πιο εύκολες και απλές για εσάς, ώστε να μπορείτε να τις υλοποιείτε κάθε φορά και να μην τα παρατάτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η απλότητα κινεί τους ανθρώπους. Όσο πιο εύκολη καθιστάς μία συμπεριφορά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει δράση.

5o βήμα: Υπομονή και θέληση

Να έχετε κυρίως υπομονή. Για να αποκτήσετε μια νέα συνήθεια θέλει υπομονή, θέληση και πρόγραμμα. Όταν δημιουργούμε καινούριες συνήθειες τείνουμε να θέλουμε να δούμε μεγάλα αποτελέσματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό είναι το λάθος μας. Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα κάντε την συνήθεια απλή και εύκολη και έχετε υπομονή.

6ο βήμα: Η συνήθεια πρέπει να σας αντιπροσωπεύει πραγματικά

Τέλος, το πιο σημαντικό βήμα στην υιοθέτηση μια νέας συνήθειας είναι να γίνει μέρος της καθημερινότητάς και να σας αντιπροσωπεύει. Για να χτίσετε, αλλά και να διατηρήσετε μια καλή συνήθεια πρέπει να γίνει ένα με εσάς και να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.

Δείτε ακόμα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

panagiotis grigoriadis
Exit mobile version