16/06/2024
22.1 C
Serres

7 συλλήψεις για εικονικές σφαγές ζώων στις Σέρρες

Array

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν 7 άτομα που έχουν σχέση με ιδιωτικό σφαγείο και έδρα στον Δήμο Σιντικής αλλά και κτηνίατροι του δημοσίου οι οποίοι κατηγορούνται για εικονικές σφαγές ζώων.

Στόχος τους ήταν να διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους να μην χάσουν τις επιδοτήσεις, ενώ οι κτηνίατροι κατηγορούνται για δωροδοκία προκειμένου να υπογράφουν ότι πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Η έρευνα έγινε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.Ε.Υ.) της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από καταγγελία εις βάρος υπαλλήλου (κτηνιάτρου) για εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, για να πάρουν επιδοτήσεις, ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Εξάρθρωση τριών εγκληματικών ομάδων από την ΕΛ.ΑΣ. Επτά συλλήψεις για εικονικές γεννήσεις και σφαγές ζώων

vouvousis spilaio alistratis thanos milousis

Την εξάρθρωση τριών εγκληματικών ομάδων που φαίνεται πως αποσπούσαν οικονομικές ενισχύσεις από το Δημόσιο ή λάμβαναν αθέμιτα ωφελήματα, μέσω της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτου και σφαγής ζώων, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

dei gaia e vima (1)

Συνολικά συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ αυτών τέσσερις κτηνίατροι του δημοσίου και δύο ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 33 άτομα (είτε συνέδραμαν περιστασιακά στη δράση των συγκεκριμένων ομάδων είτε επωφελούνταν απ’ αυτές) με την εκτιμώμενη ζημιά που επρόκειτο να προκληθεί για το ελληνικό Δημόσιο να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 54.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, οι τρεις εγκληματικές ομάδες που εξαρθρώθηκαν -με επίκεντρο την περιοχή των Σερρών- αποτελούνταν από ιδιώτες και κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.


Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα εμπλεκόμενα άτομα κατηγορούνται ότι δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

filio sarantidou michalis vafeiadis


Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία εις βάρος υπαλλήλου, που εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, φέρεται να έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του εξαιτίας νόσου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων – κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Για τον σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως προχωρούσαν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων – θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των συγκεκριμένων υπαλλήλων – κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.


Συνολικά, τα μέλη των δύο παραπάνω εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις φέρονται πως βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από οκτώ κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Το «Κοινό Ταμείο»

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η τρίτη εγκληματική ομάδα αποτελείτο από τέσσερις υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ζητούσαν και έπαιρναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

«Από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν “Κοινό Ταμείο”, έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των 2.660 ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και 3.630 ευρώ, κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μαύρα» και «σφαγή ντεμέκ» – ο κώδικας της μεταξύ τους επικοινωνίας

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων -κατά τις μεταξύ τους επικοινωνίες- χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, όπως «χαρτιά» ή «μαύρα» που αναφερόταν σε «εικονικά» ζώα, «σφαγή ντεμέκ» που αφορούσε εικονική σφαγή ζώων.

Στο πλαίσιο δε των ερευνών, προέκυψαν και αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (όπως εκδόσεις αδειών διακίνησης ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις θανάτου ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις δήλωσης ηλικίας ζώων, διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή επιβληθέντων διοικητικών προστίμων).

Με την εξάρθρωση των τριών συγκεκριμένων ομάδων αποφεύχθηκε -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- ζημία ύψους 54.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα προκαλούνταν από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το ποσό των 26.800 ευρώ, τρία χάλκινα και ένα χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων, επτά κινητά τηλέφωνα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει -κατά περίπτωση- τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας – δωροδοκίας υπαλλήλου, της εμπορίας επιρροής-μεσαζόντων, της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της απάτης, και της παράβασης νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Από την παρουσία Αυγενάκη κέρδισαν οι Σερραίοι αγρότες

Υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ λόγω σοβαρής ανεπάρκειας

Λαδι στη φωτιά το ευρωπαϊκό πακέτο των 98,5 δισ. ευρώγια Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Τη Παρασκευή η περιοδεία της υπ. Ευρωβουλευτή Θεοδώρα Αυγέρη

Αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρας ο Μαργαρίτης Σχοινάς τη Τρίτη 21 Μαΐου στο ΔΙΠΑΕ Σερρών

Λευτέρης Αυγενάκης από Σέρρες: Ψηφίστε το καλύτερο για τον τόπο!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιώτα Νέγκα: Αποφάσισα να κάνω ψυχοθεραπεία γιατί ήταν πολύ βαριά η καθημερινότητά μου

Οτιδήποτε έκανα ήταν σαν να ξεχείλιζε ένα ποτήρι, της αντοχής μου, της κούρασής μου, συμπλήρωσε Η Γιώτα Νέγκα μίλησε για τη σχέση της με τον...

My Style Rocks: Η τρανσέξουαλ Νικολίνα έλαμψε και πήρε το έπαθλο των 30.000...

Το My Style Rocks ολοκληρώθηκε για τη φετινή σεζόν με την Κατερίνα Καραβάτου να ρίχνει την αυλαία έχοντας στο πλευρό της τους κριτές. Όλες οι...

Δήμητρα Παπαδήμα: Δεν το δέχομαι το MeToo, δεν μου αρέσει καθόλου

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν, η Δήμητρα Παπαδήμα και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τη σχέση τους αλλά και το MeToo. Στο πλατό του...

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Προτιμώ τα μπακάλικα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Φώτη Σεργουλόπουλου και της Τζένης Μελιτά βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ηθοποιός, Θανάσης Τσαλταμπάσης. Με αφορμή μια παλαιότερη δήλωση του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τάσος Ξιαρχό: Στα 9 μου είχα επαφές με αγοράκια που σήμερα μπορεί να είναι παντρεμένοι με παιδιά

«Μπορεί ο πατέρας μου να είναι ένας καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος», σημείωσε ο χορογράφος Μια αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο Τάσος Ξιαρχό στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον...

Ματίνα Παγώνη: Έκανα ράμματα στο πρόσωπο τραγουδίστριας και κάθε Σαββατοκύριακο είχα πρώτο τραπέζι πίστα

Μια αποκάλυψη ενός άγνωστου περιστατικού που έλαβε χώρα στο ξεκίνημα της καριέρας της, έκανε η Ματίνα Παγώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ...

Soda ice cream με σιρόπι φράουλα

Παγωτό ή δροσερό αναψυκτικό; Στην Αμερική είναι μάλλον αναποφάσιστοι οπότε δημιούργησαν το ice cream soda. Εδώ το φτιάχνουμε με παγωτό βανίλια και σιρόπι φράουλας....

Συνέχισε να διαβάζεις