28/03/2024
12.6 C
Serres

Μαγειρίτσα: Η παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Φτιάξτε την παραδοσιακή συνταγή και απολαύστε την το βράδυ της Ανάστασης στο γιορτινό τραπέζι!

Συστατικά

  • 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
  • 2 φέτες λεμόνι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • 10-15 κόκκους πιπεριού
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο κότας
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μαρούλι
  • 1/4 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο

  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • φρέσκο κρεμμυδάκι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
  • Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
  • Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
  • Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.

Για το αυγολέμονο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Βάσω Γουλιελμάκη: «Κάθε πρωί θα φτιαχτώ, θα κοιταχτώ στον καθρέφτη και θα πω...

«Δεν απολαμβάνω τη μοναχικότητά μου». Η Βάσω Γουλιελμάκη μίλησε για τη ζωή της, για την κόρη της όταν έφυγε για σπουδές, αλλά και για την...

Γαία Μερκούρη: «Χάσιμο χρόνου το να σπουδάζεις. Εγώ έχω το προφίλ μου, θέλω...

Η Γαία Μερκούρη σε συνέντευξή της στο περιοδικό Marie Claire, αναφέρθηκε στο πώς βλέπει τη ζωή ως μοντέλο και δημιουργός περιεχομένου. Το ευχάριστο προφίλ της...

Ελένη Μενεγάκη: Είμαι το καλύτερο αφεντικό που υπάρχει

Έναν ιδιαίτερο διάλογο είχε σήμερα η Ελένη Μενεγάκη με τον Γιώργο Παπακώστα. Ο σεφ παρουσίασε στην έναρξη της εκπομπής μια πολύ νόστιμη συνταγή, σπαγγέτι...

Μαριάνθη Κάσδαγλη: Πώς έχασε όλα τα χρήματά της από το Survivor

Για τη διαδικτυακή της περιπέτεια μετά την αποχώρησή της από το Survivor μίλησε η πρώην παίκτρια του ριάλιτι επιβίωσης Μαριάνθη Κάσδαγλη. Θύμα χάκερ μετά το...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Emilia Vodos: Γεννήθηκα με 68 τοις εκατό αναπηρία στο αίμα, μου έλεγαν «θα πεθάνεις»

Η πρώην παίκτρια του My Style Rocks περιέγραψε το σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της - Θα το έχω για πάντα, δεν υπάρχει λύση,...

Γιάννης Ζουγανέλης: Ο Τζον Λένον με αγκάλιασε και μου είπε ότι έχουμε το ίδιο όνομα

Ο ηθοποιός περιέγραψε ένα περιστατικό όπου είχε γνωρίσει τον θρυλικό τραγουδιστή Ο Γιάννης Ζουγανέλης αναφέρθηκε στο τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Eurovision,...

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Διόνυσος, η πραγματική προσέγγιση

Το Μάθημα 24ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 27 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης ...

Συνέχισε να διαβάζεις