28/03/2024
21.9 C
Serres

Εύκολα, γρήγορα και απλά: Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη

Μία απίθανη και εύκολη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ο Άκης Πετρετζίκης αποκάλυψε όλα τα μυστικά του παραδοσιακού αυτού φαγητού. Πρόκειται για μία αυθεντική συνταγή για έναν μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.

Τα συστατικά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά

Για τον μπακαλιάρο

  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το κουρκούτι

procredit bank serres epimelitirio

  • 500 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
  • 330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 2 καλές πρέζες ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σκορδαλιά

  • 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 175 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εύκολα, γρήγορα και απλά: Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη

Η εκτέλεση της συνταγής για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Για τον μπακαλιάρο

  • Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας.
  • Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
  • Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας.
  • Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C.
  • Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας.
  • Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι.
  • Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
  • Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
  • Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά, όλο σε λαδόκολλα για πιο αυθεντικό ύφος.

Για το κουρκούτι


  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
  • Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).
  • Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με 1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση.
  • Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε το μπακαλιάρο μας!

Για τη σκορδαλιά

  • Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι χοντρό και φέρνουμε σε βρασμό.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.
  • Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
  • Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.
  • Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.
  • Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
  • Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.

Viral ξανά ο Πετρετζίκης: Είπε το μυστικό για τέλειο κουρκούτι και τραγανό μπακαλιάρο σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου


Πηγή:i-diakopes

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Συντονιστής ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη για τις Ευρωεκλογές

Ενόψει των ευρωεκλογών, η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad Adenauer για την Ελλάδα και την Kύπρο και η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. της Νέας...

Στη Μονή Λαζαριστών με τον Γιώργο Ανδρέου: «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με...

«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε», μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).  Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας...

Υπογραφή σύμβασης για τη βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη στο Δήμο Σερρών

Υπεγράφη Δημόσια Σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Σερρών»  προϋπολογισμού 900.000,00 Ευρώ. Υπεγράφη το πρωί της Τετάρτης...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιούνται  οι παρακάτω αλλαγές στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ: 1. Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Χρήστος Φλώρος...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Χρήστος Βασιλόπουλος: Αν ο γιος μου γίνει γκέι, θα είμαι δίπλα του

Υποστηρίζω την ελευθερία στη σκέψη, στις κινήσεις, στις σεξουαλικές επιλογές, στη θρησκεία, παντού, σχολίασε ο ηθοποιός Ο Χρήστος Βασιλόπουλος μίλησε για τη σχέση με τον γιο του...

Σοφία Βογιατζάκη: Έχω φύγει από δουλειά επειδή δεν άνοιγαν το air condition

Αρρωσταίνω με τη ζέστη, εξήγησε η ηθοποιός Η Σοφία Βογιατζάκη μίλησε για το πρόβλημα που της δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες, αποκαλύπτοντας ότι έχει επηρεάσει...

Ευγ. Μανωλίδου-Άδωνις Γεωργιάδης μίλησαν για τη γνωριμία και τον γάμο: «Την είδα και έπαθε ο εγκέφαλός μου κάτι»

Στη γνωριμία, τον γάμο τους, αλλά και σε κάποιες δύσκολες στιγμές που έχουν περάσει παρέα αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε μία σπάνια κοινή τους συνέντευξη...

Συνέχισε να διαβάζεις