30/09/2023
18.2 C
Serres

29 Μαΐου 1453: Σαν σήμερα η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην παρακμή και εντέλει στην κατάρρευση τη Βυζαντινή Στις 29 Μαΐου 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών μετά από σχεδόν 50 μέρες πολιορκίας.

Ήδη η κραταιά κάποτε Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί από θρησκευτικές έριδες, εμφύλιες διαμάχες και την εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Με έδρα την Αδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων.

GIORGOS NYXTOPATIS

Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες.

Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που, όπως αναφέρει το sansimera, είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες.


Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ήρθε, όπως αναφέρεται στο Byzantium των N. H. Baynes και H. Moss, με πολλούς τρόπους και για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, οι κοινωνίες, όπως και τα άτομα, γηράσκουν.

Οι βυζαντινοί πλοιοκτήτες, οι έμποροι και οι βιομήχανοι, πιθανώς προσκολλημένοι παθητικά σε παλαιωμένες μεθόδους εργασίας, δεν μπόρεσαν να συναγωνιστούν τους νεότερους Ιταλούς ανταγωνιστές τους.

Από την άλλη πλευρά, η βυζαντινή οικονομική οργάνωση ήταν κρατική και, κατά συνέπεια, γραφειοκρατική.

Οι γραφειοκρατίες καταλαμβάνονται ακόμα πιο γρήγορα από την παρακμή απ’ ό,τι οι «κοινότητες».


Από τον 11ο αιώνα η βυζαντινή διοίκηση δεν ήταν πλέον ικανή να προστατεύει τους μικροϊδιοκτήτες γης και η φορολογία, χαριστική (σε βαθμό διαρκώς αυξανόμενο) για τα μοναστήρια και την τάξη των ισχυρών, γινόταν εξ ανάγκης ολοένα και περισσότερο καταπιεστική για τις λαϊκές μάζες.

Εντούτοις, όλες αυτές οι αιτίες παρακμής βάρυναν λιγότερο σε σύγκριση με τις πολιτικές ατυχίες, που (με ορισμένες περιόδους ανακοπής, ιδίως στην εποχή των τριών μεγάλων Κομνηνών αυτοκρατόρων) εξακολουθούσαν να σημειώνονται στην αυτοκρατορία μετά το θάνατο του Βασιλείου Β’.

Ακολούθησαν οι πρώτες τρεις σταυροφορίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων δυσάρεστων συνεπειών, επέφεραν τη μεταφορά του συριακού εμπορίου από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία.

Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους και ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας επισφράγισαν τη μακρά σειρά των ατυχιών.

Η τελευταία καταστροφή ήταν από οικονομικής πλευράς θανάσιμο πλήγμα για την αυτοκρατορία.

Όσο η Κωνσταντινούπολη παρέμενε άθικτη, υπήρχε πάντα η δυνατότητα ανανεώσεως, ανάλογης με την ανανέωση που παρατηρήθηκε μετά τις μεγάλες αραβικές και βουλγαρικές επιδρομές, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά την πρώτη περίοδο των Μέσων Χρόνων.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν η καρδιά της οικονομικής ζωής του κράτους.

Εδώ ήταν συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του κινητού πλούτου και των κύριων κλάδων της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενου λαού ζούσαν εντός των τειχών της. Απ’ όλα αυτά, ύστερα από μερικές ημέρες λεηλασίας, σφαγής και πυρπολήσεως, δεν έμεινε σχεδόν τίποτα.

Θυμάστε την Ναζλί από την τουρκική σειρά «Τα Σύνορα της Αγάπης»; Δείτε πως έιναι σήμερα στα 43 της η δημοφιλής Τουρκάλα ηθοποιός

Πηγή:in

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το μυστήριο των “κύκλων των νεράιδων” που εμφανίζονται όλο και συχνότερα στον κόσμο

Οι “κύκλοι των νεράιδων” (FCs – Fairy circles) είναι συναρπαστικά κανονικά μοτίβα βλάστησης που εντοπίστηκαν αρχικά σε ξηρές περιοχές της Ναμίμπια και της Δυτικής...

Δεν πήρε τα μάτια του από πάνω της ο Νικόλαος: Η Τατιάνα Μπλάτνικ...

Η Τατιάνα Μπλάτνικ είναι γνωστή στους περισσότερους ως η σύζυγος του Νικόλαου Γλύξμπουργκ. Το ζευγάρι έχει επιλέξει μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια να ζει στην Ελλάδα...

Κoράκια: Εισπρακτική «άρπαξε» από πλημμυροπαθή τα 6.500€ της αποζημίωσης

Μία καταγγελία που επιβεβαιώνει γιατί οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις ως «κοράκια», αφού ποντάρουν στην εξαθλίωση των αδύναμων. Το ανάλγητο πρόσωπό τους αποδεικνύουν για...

«Μανούλα δεν αντέχω άλλο»: Ο 5χρονος Γρηγόρης πάλεψε με τον καρκίνο – Το...

Όλοι θυμόμαστε την ιστορία του 5χρονου Γρηγόρη, που πάλεψε με γενναιότητα με τον καρκίνο από 18 μηνών. Στα πέντε του χρόνια ταξίδεψε για τους...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ο Χρυσάφης, η Μητλιάγκα και το Δημοτικό γήπεδο Σερρών!

Ο Πανσερραϊκός μας επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια και οι παίχτες και ο προπονητής αποζημίωσαν και με...

Νέα σύνθεση στο ΕΣΡ: Πρόεδρος η Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Η νέα σύνθεση εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης Εγκρίθηκε η νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την Διάσκεψη των Προέδρων με...

Συνταγή για υγιεινά μπισκότα βρώμης με 4 υλικά

Φτιάξε μόνη σου υπέροχα μπισκότα βρώμης με 4 υλικά. Τα μπισκότα είναι το τέλειο βουτηματάκι για τον καφέ! Μπορούμε να τα φάμε οποιαδήποτε στιγμή της...

Συνέχισε να διαβάζεις