20/03/2023
13.1 C
Serres

ΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΕΛ: O KAMMENOΣ, Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΚΛΑΣΤΕΣ!

Κουίκ σε γραμμή Κοτζιά: «Την εξωτερική πολιτική την χαράσσει ο πρωθυπουργός» – Παπαχριστόπουλος: Θα ψηφίσω τη συμφωνία

Σιγή ιχθύος από Κουντουρά – Σγουρίδης: Ο Καμμένος άνοιξε την πόρτα σε όσους διαφωνούν
Τον νέο οδικό χάρτη των ΑΝΕΛ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που φέρνουν την Συμφωνία των Πρεσπών αρκετά βήματα πιο κοντά στην ελληνική Βουλή επιχείρησε να καταγράψει ο Πάνος Καμμένος κατά την κεντρική του τοποθέτηση στο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος στην Θεσσαλονίκη επαναλαμβάνοντας πως κόμμα του δεν θα κυρώσει την συμφωνία αλλά τονίζοντας παράλληλα: «Μην περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση».

Ο Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε αυτή την φορά να προειδοποιήσει πως θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.

Συνεργάτες του κ. Καμμένου εξηγούν στο protothema.gr πως «θα τα δούμε όλα τον Μάρτιο όταν και αν έρθει η συμφωνία στην Βουλή. Προτεραιότητά μας, όπως είπε και ο πρόεδρος, είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου τον Οκτώβριο του 2019» αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, ούτε πως η συμφωνία θα επιφέρει αυτόματα τον «θάνατο» της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά πως Τσίπρας – Καμμένος θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους


Εκλογές τον Μάιο ή Οκτώβριο

«Μην περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση. Εμείς, αυτά που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στην κυβέρνηση, ισχύουν», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Οκτώβριο στο τέλος της τετραετίας, είτε τον Μάιο και υπογράμμισε ότι μέχρι τον Μάρτιο, ή όποτε και αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης με τον κυβερνητικό εταίρο.


«Οφείλω να ξεκαθαρίσω το θέμα χρόνου συνεργασίας μας. Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο σε αυτή η συνεργασία δεν υπήρχε πουθενά το θέμα των Σκοπών. Ένα θέμα που για εμάς αποτελεί καταστατική δέσμευση. Οι ΑΝΕΛ έχουμε μια εκπεφρασμένη δημόσια και ξεκάθαρη θέση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Δεν το κρύψαμε. Βεβαίως δεν μας ζήτησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσουμε από αυτή την δέσμευση» τόνισε ο κ. Καμμένος για να προσθέσει «Και η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η παραμονή μας στην κυβέρνηση, θα είναι μέχρι ωσότου έρθει ο κόμπος στο χτένι, δηλαδή, έρθει η συμφωνία (των Πρεσπών) στη Βουλή. Τότε, έντιμα και καθαρά, όπως είχαμε δηλώσει, εμείς θα αποχωρήσουμε. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη θέση» και να υπογραμμίσει σε άλλο σημείο «η συμφωνία που έχουμε με τον πρωθυπουργό ότι μέχρι τον Μάρτιο δεν συζητούμε, ισχύει απόλυτα. Τελείωσε η συζήτηση, θα ξαναμιλήσουμε τον Μάρτιο, όποτε και εάν έρθει η συμφωνία».

Ισορροπία τρόμου με τους «Μακεδονοκλάστες»

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απηύθυνε και αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του μιλώντας για «Μακεδονοκλάστες» που τους έχρισε υπουργούς αν και δεν είναι βουλευτές και τώρα του ασκούν κριτική.


Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καμμένου η αιχμή αφορά τον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Εξωτερικών Τέρνες Κουίκ που στην πρόσφατη κόντρα του υπουργικού συμβουλίου έσπευσε να πάρει το μέρος του κ. Νίκου Κοτζιά. Είναι δε ενδεικτικό ότι λίγες ώρες μετά τα καρφιά Καμμένου ο κ. Κουίκ έγραψε στο twitter: «Βρίσκομαι στην Αίγυπτο ως υφ. Εξωτερικών, υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, όπως την χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας».

Ομως, ο κ. Κουίκ δεν είναι ο μόνος που αμφισβητεί δημόσια τις αποφάσεις του κ. Καμμένου. Υπενθυμίζεται ότι υπερ της συμφωνίας είναι ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η κυρία Ελενα Κουντουρά ενώ κατά της απόφασης άρσης της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση έχει ταχθεί και ο κ. Κώστας Ζουράρις.

«Η θέση μου είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Θα ψηφίσω η Συμφωνία των Πρεσπών, όποτε αυτή έρθει στη Βουλή, διότι είναι σωστή και διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην ΕΦΣΥΝ.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος – με εξαίρεση ίσως τον κ. Κουίκ – δεν θα προχωρήσει σε διαγραφές. Άλλωστε, εάν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαγράψει όσους διαφωνούν ακόμα και με τις καταστατικές θέσεις του κόμματος κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

Σγουρίδης: Ο Καμμένος άνοιξε την πόρτα σε όσους διαφωνούν

Τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ στην Θεσσαλονίκη, ερμήνευσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης.

«Ο Πρόεδρος άνοιξε την πόρτα σε όσους διαφωνούν», είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης μιλώντας στον Real FM.

Στο ερώτημα αν θα φτάσουμε στον Μάρτιο είπε ότι «εμείς δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση υλοποιούμε την στάση μας δηλαδή να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής της ΝΔ. Δεν είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ότι θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής».

Είπε και κάτι άλλο: «Η δική μας θέση είναι να μην υπάρχει Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Αν η θέση της ΝΔ είναι αυτή τότε το συζητάμε. Να μας το πει όμως. Καμία πρόταση μομφής της ΝΔ δεν θα ψηφίσουμε γιατί η ΝΔ το κάνει για να ρίξει την κυβέρνηση.»

via