Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Απογοήτευση στους βαμβακοπαραγωγούς – Χαμηλές οι τιμές, μεγάλο το κόστος παραγωγής

apogoitefsi-vamavkoparagogoi-serres

Απογοήτευση επικρατεί στους παραγωγούς βαμβακιού στις Σέρρες τόσο από την μείωση των στρεμματικών αποδόσεων και την αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και από τις χαμηλές τιμές του προϊόντος τους.

gotsis-malliaras


Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Σερρών, η τελική εξέλιξη της φετινής χρονιάς, σε συνδυασμό με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των ανταγωνιστικών καλλιεργειών, που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση της έκτασης της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Σερρών, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.


Στην απόφαση αυτή συντέλεσε η μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις, μετρίασε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τους βαμβακοπαραγωγούς που είδαν να εκτοξεύεται το κόστος της παραγωγής τους (λιπάσματα, άρδευση). Μεγαλύτερη δε είναι η απογοήτευση από την καθοδική διακύμανση των τιμών του προϊόντος τους, παρά τις προσδοκίες  που είχαν δημιουργηθεί με βάση τις διεθνείς τιμές από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Για το βαμβάκι των Σερρών – 301 κιλά/στρέμμα η μέση στρεμματική απόδοση

frastanlis-tsimerikas

Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 77.295.685 κιλά σύσπορο βαμβάκι, από 4.244 παραγωγούς.

Lavera


Δεδομένου ότι η καλλιεργηθείσα έκταση, όπως δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ, ήταν 256.786 στρέμματα, η μέση στρεμματική απόδοση διαμορφώθηκε στα 301 κιλά/στρέμμα.


Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ Σερρών, το γεγονός ότι παρατηρείται μία ελαφρά μείωση στις αποδόσεις, σε σχέση με μια φυσιολογική χρονιά, μπορεί να αποδοθεί στους παρακάτω τρεις παράγοντες:


Στην μείωση, κατά κύριο λόγο, των ποσοτήτων των λιπασμάτων που εφαρμόστηκαν, λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους τους.


Στις χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον μήνα Αύγουστο, επηρεάζοντας την θρέψη των καρυδιών (την πάχυνση των ινών του βαμβακιού).


Στις ιδιαίτερα μειωμένες αποδόσεις των βαμβακοκαλλιεργειών στις περιοχές Φυλλίδας και Βισαλτίας, που επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση, στις 25 Ιουνίου2022.

Από 0,90 – 0,98 ευρώ το κιλό το βαμβάκι για όλους όσους το «προπώλησαν»

Από 0,66 έως 0,74 ευρώ για όλους όσους περίμεναν ….

🍅Αγροτικο Καφενείο με τον πρόεδρο ομάδας ντοματοπαραγωγών Στέργιο Νικολή!

Στο θέμα των τιμών, ιδιαίτερα ωφελημένοι αποδείχτηκαν οι λίγοι παραγωγοί που «προπώλησαν» μέρος του προϊόντος τους στο επίπεδο του 0,90 – 0,98 ευρώ.


Οι υπόλοιποι παραγωγοί κλείσανε τις παραδοθείσες ποσότητές τους με «ανοιχτές τιμές», που κυμάνθηκαν από 0,66 έως 0,74 ευρώ με την προοπτική να λάβουν άλλα 3 με 4 λεπτά βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών.


«Το γεγονός θα κάνει, πιστεύουμε, σοφότερους τους βαμβακοπαραγωγούς για τις επόμενες χρονιές, ώστε, αξιοποιώντας τον θεσμό των προπωλήσεων, να εκμεταλλεύονται τα ανοδικά γυρίσματα των διεθνών τιμών και όταν αυτές είναι συμφέρουσες να κλείνουν συμβόλαια, μακριά από λογικές υπερβολικών, κερδοσκοπικών προσδοκιών», τονίζει η ΔΑΟΚ Σερρών.

Πολιτική αντιπαράθεση για το νηπιαγωγείο στα Καλά Δένδρα!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Lavera
Exit mobile version