Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Λευτέρης Αβραμάκης: Να σταματήσει την πολιτική συρρίκνωσης της Τράπεζας Πειραιώς

Την αδράνεια της κυβέρνησης της ΝΔ να παρέμβει αποφασιστικά ώστε να σταματήσει το ντόμινο κλεισίματος Υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Περιφέρεια και η εξώθηση των τραπεζοϋπαλλήλων σε παραίτηση καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου (Καβάλας) και Λευτέρης Αβραμάκης (Σερρών), με τη συνυπογραφή 31 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και εξής κλείνει διαδοχικά υποκαταστήματά της σε Καβάλα, Σέρρες, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα και Ηράκλειο Κρήτης, υποχρεώνοντας τους υπαλλήλους των καταργημένων καταστημάτων είτε σε εθελούσια έξοδο, είτε σε μετακίνηση εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, είτε εντάσσοντας σε καθεστώς αμειβόμενης απραξίας. Οι πρακτικές της έχουν προκαλέσει τρομακτική συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 55% τα τελευταία χρόνια αφού σε μια δεκαετία οι εργαζόμενοι μειώθηκαν από 19.401 σε 8583 το Δεκέμβριο του 2021 και συνεχίζει να μειώνει προσωπικό. Η επιλογή της μάλιστα να θέτει σε αμειβόμενη απραξία υπαλλήλους της, παρά το ότι υπάρχουν σημαντικά οργανικά κενά στα εναπομείναντα καταστήματα προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή ιδίως σε υπερήλικες πελάτες της που μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν, συνιστά μέσω εργοδοτικού εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους προκειμένου είτε να επιλέξουν την εθελούσια έξοδο είτε την ακραία χιλιομετρικά μόνιμη μετακίνηση από τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Η πρακτική αυτή προκαλεί εργασιακή ανασφάλεια ακόμα και στους υπαλλήλους των οποίων τα καταστήματα παραμένουν προς το παρόν ανοικτά.  

Η μόνιμη εποδώς της κυβέρνησης στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα λουκέτα στα υποκαταστήματα των τραπεζών είναι ότι δεν παρεμβαίνει στις επιχειρηματικές αποφάσεις και στις εμπορικές λειτουργίες τωντραπεζών είναι τουλάχιστον προσχηματική και προκλητική, δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά ενισχυθεί με κρατικές ενέσεις ρευστότητας που ξεπερνούν τα 16 δισ. μέσα από ανακεφαλαιοποιήσεις, σχέδιο Ηρακλής, μη καταβολή των οφειλών από τα CoCo’s ύψους πάνω από 2 δισ. και τις διατάξεις του αναβαλλόμενου φόρου.

Lavera

Οι Βουλευτές καταλήγουν υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη διατήρησης ικανού δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας στην περιφέρεια τόσο για λόγους βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα όσο και εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων πελατών της, προσθέτοντας ότι  η πλειονότητα των καταστημάτων της είναι ιδιόκτητα και ότι αυτά τα καταστήματα  εξυπηρετούν ένα σημαντικό τμήμα του πελατειακού κοινού που δεν διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες, ούτε δύναται να αποκτήσει στο άμεσο μέλλον.

Οι Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την προστασία των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών εργοδοτικών πρακτικών που επιβάλουν «εθελούσια» έξοδο των εργαζομένων αλλά και μέτρα για να σταματήσει η συστηματική  απαξίωση των εργαζομένων. 

Λευτέρης Αβραμάκης: Σε απόγνωση οι παραγωγοί πατάτας στην Άνω Βροντού και την Ορεινή Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

GOTSIKA
Exit mobile version