06/06/2023
24.7 C
Serres

Λευτέρης Αβραμάκης: Να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις

Ο Λευτέρης Αβραμάκης σχετικά με την πλήρης αδιαφάνεια της κυβέρνησης

Διαβάστε σχετικά με το θέμα που τήθηκε:

Πενήντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή καταγγέλλοντας την συνεχιζόμενη επί εννέα μήνες κυβερνητική τακτική των απευθείας αναθέσεων και πλήρους αδιαφάνειας. 

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση υπογράφει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ακόμα και για προμήθειες που δεν δικαιολογούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιλέγει εταιρίες που έχουν συσταθεί ελάχιστες ημέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης με ελάχιστο κεφάλαιο για τις ανάγκες κάλυψης των αναγκών διαφόρων υπηρεσιών, αναθέτουν προμήθειες σε εταιρίες άσχετου αντικειμένου που ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την ανάθεση τροποποιούν το καταστατικό τους για να καλύπτει και το ζητούμενο αντικείμενο, με αποτέλεσμα να προμηθεύεται το κράτος κρίσιμο υγειονομικό υλικό χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες εγγυήσεις ποιότητας και επιμελούς εκτέλεσης των συμβάσεων, γεγονός που εκτός των άλλων, θα μπορούσε να εγκυμονεί προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, οι Βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αναγάγει σε επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας προμήθειες που καμία σχέση δεν έχουν με την υγειονομική προστασία του πληθυσμού.

BARAT

Εκτός αυτού, υποστηρίζουν ότι δεν δικαιολογείται κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήταν αναμενόμενο να μην έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την κεντρική διαχείριση των προμηθειών με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων και των διαφορετικών τιμών για τα ίδια προϊόντα ανά φορέα, αλλά και το καινοφανές να μην αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρίες τις σχετικές προμήθειες αλλά εταιρίες που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν ή ασχολούνταν με εντελώς άσχετο αντικείμενο εργασιών.

Ακόμα όμως και με τις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων φαίνεται ότι προκύπτουν και ζητήματα νομιμότητας, αφού το Υπουργείο Υγείας εισήγαγε εσπευσμένα διάταξη για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, ανεξαρτήτως διενέργειας του προβλεπόμενου προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων σε εταιρίες φίλων και κολλητών που δεν έχουν και καμία σχέση με το αντικείμενο που προμηθεύουν το δημόσιο, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.


Οι Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να πειθαρχήσουν σε κανόνες και να σέβονται τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Δεν νοείται εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας να επικαλούνται ακόμα τις έκτακτες συνθήκες και να αναθέτουν συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ημέτερους.

Δεν μπορεί να μην διαχειρίζονται μέσω ενός φορέα κεντρικά τις προμήθειες για να πετύχουν καλύτερες τιμές, αλλά να επιλέγουν εταιρείες που ιδρύονται ή τροποποιούν το αντικείμενο τους λίγες ημέρες πριν για να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση που έχει μεγεθύνει με τις πολιτικές της την οικονομική ύφεση είναι έκθετη και για τη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και θα λογοδοτήσει, όσες τροπολογίες εκ των υστέρων νομιμοποίησης δαπανών και αν εγκρίνει.

Το κράτος δεν είναι ιδιοκτησία τους, τα χρήματα των Ελλήνων δεν είναι δικά τους λεφτά. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της αδιαφάνειας και των απευθείας αναθέσεων». 


Διαβάστε επιπλέον για τον Λευτέρη Αβραμάκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίζουμε για αντιπολίτευση

«Είναι ξεκάθαρο ποιος θα κυβερνήσει, αυτό που έχει σημασία είναι αυτός που θα κυβερνήσει, αν θα έχει απέναντί του ισχυρή αντιπολίτευση»: αυτό ανέφερε, μεταξύ...

Τι νομίζουμε ότι προσέχουν σε εμάς οι άντρες – αλλά στην πραγματικότητα δεν...

Kάθε καινούριο ραντεβού, αλλά ακόμα και μια μακροχρόνια σχέση, μας προκαλεί ερωτήματα όπως: Μήπως δεν του αρέσω πια, τώρα που δεν έχω το σώμα...

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: «Εμείς που πέφτουμε στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα χάπια θέλουμε...

Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου μίλησε για τη μάχη που έδωσε στο παρελθόν με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα». «Περάσανε πολλά...

Θεοδωρικάκος: Η εφαρμογή του Σχεδίου «Ακρίτας» εγγυάται την ασφάλεια και την προστασία των...

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ο λαός θα επιλέξει ξανά αυτοδύναμη ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μην μπει σε περιπέτειες η χώρα» Η προώθηση παράνομων...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

First Dates: Μπορεί να μη θυμόταν το όνομά της αλλά της ζήτησε να τον παντρευτεί

Με τη χημεία τους να είναι καλή εξαρχής ο Νίκος και η Τίνα άρχισαν από το πρώτο κιόλας ραντεβού τα σχέδια για το μέλλον. Το...

Ανδρουλάκης: Χρειάζεται κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά και όχι το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη

«Χρειάζεται ένα κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά και όχι το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη, που ήξερε να κάνει υποκλοπές, που ήξερε να πρωταγωνιστεί...

Έξαλλη η Ζέτα Μακρυπούλια με αεροπορική εταιρεία – «Έχω ταξιδέψει σε όλη τη γη και δεν μου έχει συμβεί πουθενά αυτό»

Η Ζέτα Μακρυπούλια είχε κανονίσει να περάσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Σάμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε τελικά να το πραγματοποιήσει. Η γνωστή...

Συνέχισε να διαβάζεις