24/07/2024
30.2 C
Serres

Λευτέρης Αβραμάκης: Ακόμη μία κενή υπόσχεση στους αγρότες Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης

Array

Το αίτημα των αγροτών των Δήμων Νέας Ζίχνης κι Αμφίπολης του Νομού Σερρών για την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ χωρίς την προβλεπόμενη από τον κανονισμό του μείωση του «20%» ( μεγαλύτερης στην πραγματικότητα) για τις ζημίες που προξένησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 8 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται αρχικά στη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του τοπικού Τύπου – να ικανοποιήσει το ως άνω αίτημα των αγροτών, το οποίο έγκειται στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να μην υπόκειται πλέον αυτός στον περιορισμό του υπολογισμού του τελικού ποσού της αποζημίωσης επί συγκεκριμένου ποσοστού της εκτιμηθείσας ζημίας, αλλά να μπορεί να χορηγεί το 100% αυτής. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει γίνει αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημα, ενώ ο χρόνος της παρούσας κυβέρνησης είναι πλέον ελάχιστος.  

Οι ερωτώντες βουλευτές αναδεικνύουν την αγωνία των πληγέντων αγροτών, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ακόμη κι ολοκληρωτικά, ενώ οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που πρόκειται να λάβουν δεν θα καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της ζημίας. Για το λόγο αυτό ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημα των αγροτών και να γίνουν όλες οι περαιτέρω ενέργειες, ώστε να λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις και να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης καλλιεργητικές ανάγκες του τρέχοντος έτους.  Ο αγροτικός κόσμος των Σερρών, ενός κατεξοχήν αγροτικού Νομού που φτωχοποιείται και ερημώνει χρόνο με το χρόνο δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού. 

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Την ερώτηση συνυπογράφουν μαζί με το Λευτέρη Αβραμάκη οι  Αλεξιάδης Τρύφων, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Μάλαμα Κυριακή, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παπαηλιού Γεώργιος, Πούλου Παναγιού και Φωτίου Θεανώ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Τί πρόκειται να γίνει με τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες των Δήμων Νέας Ζίχνης κι Αμφίπολης σε ποσοστό 100% της εκτιμώμενης ζημίας κι όχι με τη προβλεπόμενη μείωση (το αποκαλούμενο 20%); ” 

Σχετικό δημοσίευμα του τοπικού τύπου στις Σέρρες πριν από κάποιες εβδομάδες αναφερόταν στη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποδοθεί στους πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα του Ιουνίου 2022 αγρότες το 100% του ποσού της εκτιμώμενης αποζημίωσης κι όχι το ποσό που προκύπτει κατά τις διατάξεις του αρ. 7 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής [(Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας Αριθ. 15711 /30.9.98 (ΦΕΚ. 1079 /Β΄/14.10.98)]. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο αυτό «ο ΕΛΓΑ καταβάλλει αποζημίωση ίση προς το ποσοστό 88 % του πάνω από το 15 % ποσοστού ζημιάς», διάταξη που σηματοδοτεί τον υπολογισμό και την καταβολή της αποζημίωσης μειωμένης κατά ένα ποσοστό σε σχέση με την υπολογισθείσα ζημία – το αποκαλούμενο από τους αγρότες 20%.


Παρά τα όσα ανέφερε, όμως, το ως άνω δημοσίευμα, μέχρι σήμερα δεν έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της δέσμευσης, αφού προς το σκοπό αυτό απαιτείται η υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. 

Οι αγρότες στις περιοχές των Δήμων Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης υπέστησαν σοβαρές ζημιές τον περασμένο Ιούνιο ενώ οι ανακοινωθείσες αποζημιώσεις με τα οικεία πορίσματα του ΕΛΓΑ προκάλεσαν απογοήτευση, αφού για την πλειοψηφία των αγροτών αναμένεται να καταβληθούν αποζημιώσεις που δεν θα καλύπτουν παρά ένα μέρος της ζημίας. Σε αυτό ασφαλώς συντέλεσε και ο προσδιορισμός της τιμής αποζημίωσης κάθε καλλιέργειας με βάση το μέσο όρο των προηγούμενων τριών ετών, από τον οποίο προκύπτει μια πολύ χαμηλή τιμή υπολογισμού, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ αποζημίωσης και πραγματικής ζημιάς. Ως εκ τούτου, η καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% της εκτιμώμενης ζημίας κι όχι στο προβλεπόμενο ποσοστό του κανονισμού μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον ανάσα για τους ιδιαίτερα βεβαρυμένους προϋπολογισμούς των αγροτών. 

Επειδή σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο αναφέρει πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε δεκτό το αίτημα των αγροτών των Δήμων Νέας Ζίχνης κι Αμφίπολης για αποζημίωση του συνόλου των ζημιών που υπέστησαν τον Ιούνιο του 2022.

Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει ποσοστό αποζημίωσης επί της υπολογισθείσας ζημιάς κι όχι πλήρη αποκατάσταση αυτής.


Επειδή απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η σχετική κατάθεση τροπολογίας και η υπερψήφισή της.

Επειδή ο κοινοβουλευτικός χρόνος έχει πλέον λιγοστέψει καθώς οδεύουμε σε εκλογές.

Επειδή για τους αγρότες τα επιπλέον αυτά χρήματα μπορούν να αποτελέσουν μια ανάσα στους ήδη βεβαρυμένους προϋπολογισμούς τους. 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να φέρει σχετική τροπολογία για την πρόβλεψη της κάλυψης των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στους Δήμους Νέας Ζίχνης κι Αμφίπολης τον περασμένο Ιούνιο σε ποσοστό 100% της υπολογισθείσας από τον ΕΛΓΑ ζημίας κι όχι του προβλεπόμενου από τον οικείο κανονισμό κατά πολύ μικρότερου ποσοστού.

Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση ΔΕΥΑ και απορριμμάτων

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Βάσεις 2024: Πότε βγαίνουν, πού και πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Στην τελική ευθεία για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2024 , καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας επεξεργάζονται τα μηχανογραφικά δελτία και παράλληλα μηχανογραφικά...

Μεγάλη φωτιά τώρα στα Χανιά, ήχησε 112 για εκκένωση

Φωτιά τώρα είναι σε εξέλιξη στον Αγριλε στα Χανιά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το πύρινο μέτωπο είναι στη θέση Μαράλια του δήμου Κανδάνου Σελίνου...

Κ. Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία...

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθω στο Κοινοβούλιο, στο χώρο...

Καιρός: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και μπουρίνια

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), αναμένονται σήμερα (24/07), τις επόμενες ώρες, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δυναμικό «παρών» της Περιφέρειας στο Summer Fancy Food Show

Στην αγορά των ΗΠΑ προέβαλε τα προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή της στη Διεθνή...

Βάσεις 2024: Πότε βγαίνουν, πού και πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Στην τελική ευθεία για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2024 , καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας επεξεργάζονται τα μηχανογραφικά δελτία και παράλληλα μηχανογραφικά...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Aναχώρησαν για το Παρίσι οι Έλληνες αθλητές

Οι Έλληνες αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αναχώρησαν για το Παρίσι. H Team Hellas θα πέταξε για τη...

Συνέχισε να διαβάζεις