Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Λευτέρης Αβραμάκης: Ραγδαία η πληθυσμιακή αποψίλωση του Νομού Σερρών

Απαιτείται άμεσα η υλοποίηση ενός σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου μας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απογραφή του 2021, κατέδειξε και επίσημα τη ραγδαία πληθυσμιακή αποψίλωση του Νομού Σερρών και ιδίως των περιφερειακών Δήμων. Η «κατάκτηση» της δεύτερης θέσης πανελλαδικά στο ποσοστό μείωσης του πληθυσμού, μετά τα Γρεβενά, προκαλεί προβληματισμό. 

Η απώλεια 25.306 μόνιμων κατοίκων που καταγράφεται μέσα σε μια δεκαετία, ποσοστό 14,3%, είναι μια πραγματικότητα που απαιτεί άμεσα την ανάπτυξη πολιτικών ικανών να συγκρατήσουν αρχικά το μόνιμο πληθυσμό, αλλά και να προσελκύσουν νέο πληθυσμό, ιδίως στα χωριά και την Περιφέρεια. 

Το γεγονός ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι περιφερειακοί Δήμοι έχασαν άνω του 20% του μόνιμου πληθυσμού φτάνοντας μέχρι και στο ένα τρίτο του πληθυσμού στην περίπτωση της Νέας Ζίχνης (Δήμος Ν. Ζίχνης -33.4%, Δήμος Ηράκλειας -25.7%, Δήμος Αμφίπολης -21,9%, Δήμος Εμμ. Παππά -21,1%, Δήμος Βισαλτίας -20.0% και Δήμος Σιντικής -16.5%), καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα. Οι απώλειες του Δήμου Σερρών (-3,9%), κινούνται μεν κοντά στο μέσο πανελλαδικό όρο, δεν παύουν όμως να είναι και αυτές ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο Νομό Σερρών αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου ακόμα και το κέντρο της (Θεσσαλονίκη) καταγράφει μείωση πληθυσμού. 

Αν και τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφουν και την δεύτερη επίσης αρνητική πραγματικότητα, αυτή της γήρανσης του μόνιμου πληθυσμού στο Νομό Σερρών, όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη διαρροή πληθυσμού στο σύνολο του τόπου μας αφορά τους νέους και σε παραγωγική ηλικία ανθρώπους. 

Τόσο στα χωριά μας όσο και στην πόλη των Σερρών, παρατηρείται δια γυμνού οφθαλμού η αύξηση της μέσης ηλικίας των μόνιμων κατοίκων, αφού η υψηλή ανεργία, η μη ουσιαστική στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, η αποψίλωση της περιφέρειας από υπηρεσίες και η έλλειψη ουσιωδών υποδομών του κοινωνικού κράτους, αναγκάζουν τους ανθρώπους σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής και εργασίας σε άλλες περιοχές αλλά και σε άλλες χώρες. 

Το πρόβλημα είναι γνωστό και απαιτεί την άμεση ανάπτυξη πολιτικών αντιστροφής αυτής της δυσοίωνης πραγματικότητας. Είναι σαφές ότι χρειάζεται η άμεση υλοποίηση ενός σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που θα εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο. Το σχέδιο αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή των φορέων και των ανθρώπων του Νομού Σερρών και με την άσκηση πίεσης σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα εγκατάστασης επιχειρήσεων στο Νομό Σερρών, προγράμματα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ανάπτυξη μικρών βιομηχανιών για την επεξεργασία και τη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων, ένταξη του Νομού Σερρών στον τουριστικό χάρτη, ανάπτυξη υποδομών του κοινωνικού κράτους, επαναφορά των υπηρεσιών που καταργήθηκαν στους περιφερειακούς Δήμους. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας την πραγματική αιτία των προβλημάτων στην ελληνική περιφέρεια, διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία συνέδρια σε περιφερειακό επίπεδο για την κατάρτιση τοπικών σχεδίων ανασυγκρότησης. 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αξιοποίησε την πολύ σημαντική αυτή δουλειά που έγινε και επανήλθε στο δόγμα της αυστηρά περιορισμένης γεωγραφικά ανάπτυξης της Αττικής διοχετεύοντας στο Λεκανοπέδιο ακόμα και την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πόρων για την αγροτική ανάπτυξη. Η προσήλωση της συντηρητικής παράταξης σε πολιτικες εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού, στερεί από την Περιφέρεια και ειδικά τον τόπο μας πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αντιστρέψουν την πληθυσμιακή αποψίλωση και να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του Νομού Σερρών και ιδίως των περιφερειακών Δήμων που έχουν χάσει συνολικά σχεδόν το ένα τέταρτο του μόνιμου πληθυσμού τους μέσα σε δέκα χρόνια. 

Lavera

Είναι λοιπόν σαφές, ότι στις εκλογές που έρχονται οι Σερραίοι πρέπει να αναδείξουν ως κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να επικαιροποιηθούν όπου χρειάζεται τα περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης, να υλοποιηθούν άμεσα και να φέρουν οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στο Νομό Σερρών. 


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version