03/06/2023
25.4 C
Serres

Βιταμίνη D: Ο ρόλος της στην πρόληψη και την εξέλιξη του μελανώματος

Το ποσοστό των ατόμων που αναπτύσσουν μελάνωμα παρουσιάζει σταθερή άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία, πρόκειται για τον 17ο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως.

Η εμφάνισή του είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.

Η έκθεση ωστόσο σε υπεριώδη ακτινοβολία, είτε αυτή προέρχεται από τον ήλιο είτε από solarium, αποτελεί τον σοβαρότερο παράγοντα κινδύνου, κάτι που ισχύει για όλους τους καρκίνους του δέρματος.

BARAT

Όσοι έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα στην παιδική, εφηβική ή ενήλικη ζωή τους, κάτι που μπορεί να προκληθεί και τον χειμώνα ιδίως κατά την παραμονή σε περιοχές σε μεγάλο υψόμετρο και σε περιβάλλοντα που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, π.χ. χιόνι, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους ανθρώπους που αποφεύγουν στον ήλιο.

Ο λόγος είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει άμεσα το DNA, ευνοώντας την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καρκίνου του δέρματος είναι στενά συνδεδεμένη, καθώς ενώ για τη σύνθεσή της είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο, χρειάζεται προσοχή γιατί η ηλιοθεραπεία είναι επιβλαβής πάνω από ορισμένα όρια.

Αυτό ισχύει τόσο για τα υγιή άτομα, όσο και για εκείνα που πάσχουν από μελάνωμα ή άλλο τύπο καρκίνο του δέρματος.


Η έρευνα έχει εστιάσει στον πιθανό ρόλο της συγκεκριμένης βιταμίνης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και ειδικότερα του μελανώματος.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν τον προστατευτικό ρόλο της στον επιθετικό αυτό καρκίνο.

Έρευνα Ισπανών ερευνητών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Melanoma Research έδειξε ότι οι πάσχοντες από μελάνωμα που έχουν φυσιολογικά – επαρκή επίπεδα της βιταμίνης ζουν περισσότερο.

Για να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της πρόγνωσης ασθενών με διηθητικό μελάνωμα, η ισπανική ερευνητική ομάδα αξιολόγησε, σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαρκελώνης, τα επίπεδά της σε συνολικά 264 πάσχοντες.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 57,51 έτη και το 54,2% αυτών ήταν γυναίκες.


Τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη είχε βιταμίνη D κάτω από 10 ng/ml και η δεύτερη ίση ή υψηλότερη από 10 ng/ml.

Παρακολουθήθηκαν για 6-7 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Παρότι η μέτρηση κάτω από 10 ng/mL θεωρήθηκε έλλειψη στη συγκεκριμένη μελέτη, υπάρχει διαφορά μεταξύ των χωρών. Σε κάποιες το όριο αυτό είναι υψηλότερο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές στη συνολική επιβίωση αλλά και στον κίνδυνο θανάτου ειδικά από το μελάνωμα με βάση τα επίπεδα της βιταμίνης D, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, την εποχή που έγινε η εξέταση και διάφορες άλλες μεταβλητές.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από κάθε αιτία.

Η ανάλυση έδειξε ότι μετά από 5 έτη το 90,1% των ατόμων που το επίπεδο της βιταμίνης ήταν πάνω από 10 ng/ml ζούσε, σε σύγκριση με το 84,2% εκείνων που είχαν κάτω από 10 ng/ml.

Αυτή η διαφορά στη συνολική επιβίωση μεταξύ εκείνων που βρίσκονταν πάνω και εκείνων που βρίσκονταν κάτω από το όριο των 10 ng/ml φάνηκε να διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός από τα επίπεδα της βιταμίνης D το αποτέλεσμα επηρέασαν και άλλοι παράγοντες όπως η μεγαλύτερη ηλικία, το φύλο και η ύπαρξη υψηλότερου δείκτη Breslow, που μετρά το πάχος του όγκου.

Το πάχος του όγκου αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους προγνωστικούς δείκτες για την εξέλιξη του μη μεταστατικού μελανώματος και την επιβίωση του ασθενή.

Τόσο στους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος όσο και στον γενικό πληθυσμό συστήνεται να περιορίζουν την έκθεσή τους στον ήλιο.

Η αποφυγή του, όμως, έχει επίπτωση στα επίπεδα της βιταμίνης D και εν συνεχεία σε διάφορες παθήσεις και όχι μόνο του δέρματος.

Το ζητούμενο επομένως είναι η εύρεση ενός τρόπου επίτευξης και διατήρησης των επιπέδων της σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η λύση είναι η διατροφική πρόσληψη, η οποία δεν επαρκεί ομολογουμένως, ή η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Παρότι η έλλειψή της έχει συνδεθεί με οστεοπόρωση, κάποιες μορφές καρκίνου, με αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, κ.ά. και η συμπλήρωσή της με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα σε δισκία, κάψουλες, σταγόνες έχει αποδειχθεί ευεργετική,

τα δεδομένα για το κατά πόσον θα μπορούσε να παραταθεί η ζωή των ασθενών με μελάνωμα εάν αυξηθούν με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα της βιταμίνης D δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Γιατί μας αρέσουν τα παχυντικά τρόφιμα και πώς αλλάζουν τον εγκέφαλο

Πηγή:onmed

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εταιρία φτιάχνει μπύρα από… το βρώμικο νερό του ντους

Ακούγεται αηδιαστικό, όμως αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Σε έναν κόσμο όπου η λειψυδρία και η διατήρηση του περιβάλλοντος έχουν γίνει επιτακτικές...

Ο «γύπας του TikTok» επέστρεψε πιο σεξιστής από ποτέ – «Οι γυναίκες με...

Ο «γύπας του TikTok» απειλεί ότι θα… έβγαζε ένα βίντεο που θα έκλεινε σπίτια Όχι όχι. Δυστυχώς δεν μας… τσέχασε. Ο λόγος για τον Σταύρο...

Αντώνης Καφετζόπουλος: Το έξυπνο ρολόι του «πετάχτηκε» κατά τη διάρκεια συνέντευξης

Το έξυπνο ρολόι του Αντώνη Καφετζόπουλου θέλησε να «μιλήσει» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, κάνοντας ηθοποιό και παρουσιαστές να ξεσπάσουν σε γέλια Ο Αντώνης Καφετζόπουλος...

Θρήνος για όλους τους Στρατιωτικούς: Πέθανε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος-Αφήνει πίσω...

Θρήνος για τον Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο που αφήνει πίσω τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Έφυγε ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος. Ο πρώην Αρχηγός...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Tέσσερα χρώματα-κλειδιά που διώχνουν μακριά τα ενοχλητικά κουνούπια

Και άλλα που τα έλκουν σαν μαγνήτης. Όσο σφίγγουν οι ζέστες, τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από τα κουνούπια, που εισβάλλουν στο δωμάτιό μας ή...

Ξάνθη: Ακαριαίος ο θάνατος του 6χρονου κοριτσιού – Έπεσε τσιμεντόλιθος στο κεφάλι του

Για ακαριαίο θάνατο του 6χρονου κοριτσιού στην Ξάνθη, κάνει λόγο ιατροδικαστής. Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του τραγικού γεγονότος. Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τον θάνατο του 6χρονου...

Η Χρυσάνθη Παλάζη διαγράφηκε από την «Συμμαχία» και παραιτείται;

Μοναδικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια η αποζημίωση της κ.Παλάζη, η ανάγκη επιστροφής των χρημάτων που έπαιρνε ως προεδρίνα της ΚΕΔΗΣ, με το ποσό να...

Συνέχισε να διαβάζεις