04/02/2023
3.7 C
Serres

Σε «μούφα προοδευτική» Κυβέρνηση – Λέει όχι το ΚΚΕ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτιά τους

Εκλογικό λοιπόν θα είναι το 2023 και ήδη άρχισαν τα ΄όργανα στα κόμματα που θέλουν δεν θέλουν θα πρέπει μέσα στον Ιανουάριο να καταλήξουν στους υποψηφίους.


Το πότε βέβαια θα γίνουν οι εκλογές ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ , Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Προεδρικό Μέγαρο όταν βρέθηκαν τετ α τετ στις καθιερωμένες ευχές για τη νέα χρονιά προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», αλλά ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε και ρώτησε «πότε ακριβώς;».


«Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε» απάντησε ο πρωθυπουργός.


Στο μεταξύ, άρχισαν τα δημοσιεύματα να αναφέρονται και στα πρώτα ονόματα που θα πάρουν θέση στα ψηφοδέλτια.
Είτε στο Επικρατείας, είτε διεκδικώντας σταυρό….


Πάντως ο Μητσοτάκης έδειχνε ευδιάθετος μιας και προφανώς είχε διαβάσει την συνέντευξη Κουτσούμπα για το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε αριστερή κυβέρνηση.


«Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια ‘προοδευτική’ κυβέρνηση μούφα» λέει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , Δημήτρης Κουτσούμπας .


«Την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε» ανέφερε, απαντώντας στη στρατηγική Αλέξη Τσίπρα για ‘προοδευτική διακυβέρνηση’ στις επικείμενες εκλογές…


Με τέτοιες απαντήσεις ο Κουτσούμπας στρώνει το έδαφος για τις δεύτερες εκλογές στις οποίες «ποντάρει» τόσο η ΝΔ όσο και ο Μητσοτάκης….


Όχι οι δικοί μας κάνουν την πάπια, μιας και ψάχνονται να δουν τι συμβαίνει στις …πενταεδρικές;


Βλέποντας λοιπόν πως ουδέποτε έχει εκλεγεί μικρό κόμμα σε αυτές, άρχισε να μπαίνει η ψυχούλα τους στην τσέπη, ενώ κανείς δεν ξέρει στην πράξη πως θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικό νόμος…

Πάντως η ανακοίνωση των αλλαγών στην κατανομή των εδρών φέρνει και το ΠΑΣΟΚ , αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος.


Τόσο στο ΠΑΣΟΚ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα ανακηρύξει την λίστα των υποψηφίων να προσδιορίζεται χρονικά στα μέσα Ιανουαρίου, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ που ήδη κάποιοι θεωρούν δεδομένα τα πράγματα και άρχισαν τις …αναρτήσεις!


Παρότι οι εκτιμήσεις που έγιναν στα γιορτινά τραπέζια ήθελαν τις εκλογές να αργούν ακόμα, η επίσπευση της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος έως τις 10 Ιανουαρίου, φέρνει τα κόμματα μπροστά στις τελικές πινελιές , έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις, πάντως, τα κεντροαριστερά στελέχη ξέρουν πως οι όποιες αλλαγές μπορούν να τους βγουν στην κάλπη της απλής αναλογικής, που το πρώτο κόμμα χάνει το πλεονέκτημα του μπόνους -αρκεί το ποσοστό τους να είναι ένα ισχυρό διψήφιο.


Για να το πετύχουν, μάλιστα στην Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να επενδύουν σε έναν «διμέτωπο» απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας μάλιστα ως η προοδευτική εναλλακτική για τους πολίτες, μια θέση που τους βάζει απέναντι της ΝΔ και παράλληλα σε έναν άτυπο ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο.