Η φωτιά στην Αθήνα και οι τεράστιες καταστροφικές της συνέπειες, τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, δικαίως έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των πολιτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Όμως Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα.
Στο όρος Όρβηλος, στην Σιντική Σερρών, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η φωτιά μαίνεται από τις 18/7, επί 26 δηλαδή συνεχόμενες μέρες.
Επιπλέον, από το Σάββατο 10/8 στην ΠΕ Σερρών, μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στο όρος Μενοίκιο, ενώ άλλες τρεις (Δαφνούδι, Λιθότοπο,Χιονοχώρι) έχουν αυτή τη στιγμή τεθεί υπό έλεγχο.
Γι’ αυτές τις φωτιές, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες:
στο τοπικό κλίμα, το οποίο θα μεταβληθεί ακόμη περισσότερο επί το ξηρότερο και το θερμότερο,
στο περιβάλλον, με τεράστιες καταστροφές στη χλωρίδα και την πανίδα,
στη λειψυδρία που θα επιδεινωθεί έτι περεταίρω
στις πλημμυρικές καταστροφές που επαπειλούνται το φθινόπωρο και τον χειμώνα μετά από τις πυρκαγιές και
στις αναπτυξιακές δραστηριότητες στο δασικό περιβάλλον και στην τοπική οικονομία,
τα αθηναϊκά κανάλια δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά.
Οι φωτιές στην ΠΕ Σερρών ήταν καταστροφικές γιατί δεν υπήρχε καμία προετοιμασία και γιατί δεν πληρούνταν, όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, οι στοιχειώδεις κανόνες πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Συγκεκριμένα:
Δεν υπήρχαν δασικοί δρόμοι για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και των εθελοντών στις εστίες της φωτιάς.
Δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες για τον περιορισμό της μετάδοσης της φωτιάς
Δεν υπήρχαν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις (από πότε έχουν να γίνουν, αλήθεια, προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη δασοπυρόσβεση;) για να επιχειρήσουν άμεσα και αποτελεσματικά
Δεν υπήρχαν ικανά εναέρια μέσα (πόσα πυροσβεστικά αεροσκάφη διατίθενται, σήμερα, για την Κ. Μακεδονία;) για να υποστηρίξουν το έργο της επίγειας κατάσβεσης
Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από τα ΜΜΕ, εθνικά και τοπικά.
Διάχυτη είναι, άλλωστε, η εντύπωση – και δυστυχώς όχι αβάσιμη – ότι αντί της αναδάσωσης, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα θα ξεφυτρώσουν στην καμένη γη.
Η παράταξή μας ως αντίλογο προτάσσει και προτείνει:
ΟΧΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ – ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ, προκειμένου να κατανεμηθούν ισόρροπα στον χώρο. Ο κάθε δήμος πρέπει να διαθέτει ορισμένη έκταση γης και υπόδειξη εδαφών για την εγκατάσταση ΑΠΕ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ώστε να δημιουργηθούν εστίες αυτόνομων ενεργειακών κοινοτήτων
Οι παράταξη ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά και να συγχαρεί εγκάρδια τους πυροσβέστες για το έργο τους, καθώς παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο επικεφαλής της παράταξης καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Από τα 36 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις το 1,3% διατέθηκε για την πολιτική προστασία, για την πρόληψη και για τον περιορισμό των φυσικών καταστροφών, όπως και για την αντιπυρική θωράκιση στη χώρα μας.
Και από αυτά τα 556,63 εκ. ευρώ που διατέθηκαν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μόλις το 1% είχε απορροφηθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Ενός καλοκαιριού που όλοι ανέμεναν να ξεσπάσουν εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.
Η απουσία πολιτικής βούλησης και η άρνηση να επενδύσει η χώρα γενναία στην προσαρμογή στις νέες και δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής κρίσης, από κοινού με τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης δασικών εκτάσεων και δημόσιας γης, είναι οι κύριες αιτίες για τις οποίες η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κατατάσσεται μακράν πρώτη σε καμένες εκτάσεις, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες που μοιράζονται τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα με εμάς.
Αν τα δις του ταμείου ανάκαμψης είχαν επενδυθεί σε έργα και πολιτικές για την προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, δεν θα είχαμε σήμερα τόσες καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Αττική, στις Σέρρες και στην υπόλοιπη Ελλάδα».