20/07/2024
22.7 C
Serres

Διαβήτης τύπου 2: Ο γάμος μπορεί να είναι η ασπίδα σας

Array

«Βάλτε δαχτυλίδι» στην καλή υγεία. Νέα έρευνα λέει ότι το να είσαι παντρεμένος και ο διαβήτης τύπου 2 δεν πάνε μαζί.

Το να έχετε έναν σύντροφο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα, ιδίως εκείνα που είναι άνω των 50 ετών, τείνουν να φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους αν είναι παντρεμένα.

Μια ομάδα από το Λουξεμβούργο και τον Καναδά παρατήρησε ότι οι σύζυγοι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μειώθηκαν κατά 0,21% κατά μέσο όρο.

Το ποσοστό αυτό ήταν στατιστικά σημαντικό σε σύγκριση με τα άτομα που ήταν ανύπαντροι λόγω προτίμησης, θανάτου ή διαζυγίου.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

«Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι μια μείωση κατά 0,2% στο μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα του πληθυσμού θα μπορούσε να μειώσει την υπερβολική θνησιμότητα κατά 25%», λέει η Δρ Κάθριν Φορντ, συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Το πλεονέκτημα αυτό για την υγεία ήταν εμφανές ανεξάρτητα από την ποιότητα της συζυγικής σχέσης, είτε ήταν αρμονική είτε δεν ήταν.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και μόνο η συμβίωση με ένα άλλο άτομο παρείχε αυτό το όφελος για την υγεία.

«Διαπιστώσαμε ότι η οικογενειακή κατάσταση, σε αντίθεση με το επίπεδο υποστήριξης εντός του γάμου, φαίνεται να επηρεάζει τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε όσους διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η Δρ Φορντ.


Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του γάμου για την υγεία, καθώς τα παντρεμένα άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών.

Είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η υπέρταση ή η υψηλή χοληστερόλη.

Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, μια μορφή που συνδέεται με την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη άσκησης, έχει συνδεθεί με την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά, τις συνθήκες διαβίωσης, την κοινωνική υποστήριξη και το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου του ατόμου.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3.335 ηλικιωμένα άτομα.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία, παρέχοντας τακτικά δείγματα αίματος και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση και την ποιότητα των σχέσεών τους.


Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ήταν είτε παντρεμένοι είτε συζούσαν.

Η ανάλυση με την πάροδο του χρόνου έδειξε επίσης ότι τα άτομα που βίωσαν διαζύγιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προδιαβήτη – μια κατάσταση υψηλού σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη διαβήτη.

Ωστόσο, η ποιότητα της σχέσης δεν επηρέασε σημαντικά τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η παρουσία μιας σχέσης, ανεξάρτητα από τη φύση της, είναι πιο σημαντική.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η ύπαρξη σχέσης γάμου ή συμβίωσης σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο της συζυγικής υποστήριξης ή πίεσης. Οι σχέσεις αυτές φάνηκε να προσφέρουν προστατευτική επίδραση πάνω από το όριο του προδιαβήτη», καταλήγει η Δρ Φορντ.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Γιατί όταν αγχωνόμαστε ψάχνουμε σοκολάτα -Ειδικοί εξηγούν

Πηγή:vita

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

ΓΣΕΒΕΕ: Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος

Το όριο των 500 kwh που ανακοινώθηκε κρίνεται χαμηλό, καθώς δεν καλύπτει πολυμελείς οικογένειες κι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το σπίτι τους ως έδρα Με έντονο...

ΥΠΕΡ-ΟΠΤΙΚΩΣ: Πόλις φάντασμα

Γράφει ο Τάσος Χανλίογλου Μια βόλτα στην πόλη μας αρκεί για να σου μαυρίσει την ψυχή.Δεν σκοπεύω σ' αυτό τουλάχιστον το άρθρο να τα βάλω...

Δυναμικό «παρών» της Περιφέρειας στο Summer Fancy Food Show

Στην αγορά των ΗΠΑ προέβαλε τα προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή της στη Διεθνή...

Κατήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών το Διοικητικό του Συμβούλιο;

Το ότι τα κάθε είδους Πολυκαταστήματα, ουδόλως ενδιαφέρονται για το ωράριο θα προτείνει ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος, πολύ δεν περισσότερο ποιο ωράριο θα προτείνει...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ανοιξε η ΕΑΕ 2024 – Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ

Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 293/12.07.2024 ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώνουμε ότι σήμερα Δευτέρα 15.07.2024 και ώρα 18.30, αφού ξεπεράστηκαν όλες...

ΔΑΟΚ Σερρών: Γεωργικές προειδοποιήσεις για τη Φυτοπροστασία στη καλλιέργεια του Βαμβακιού

Το παρόν Δελτίο εκδίδεται από τη Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π. Φ.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους παραγωγούς της ΠΕ Σερρών για την...

Τα.. ψαλλε ο Βασίλης Τερζής στην Χρυσάνθη Παλάζη

Αξιότιμοι και αγαπητοί Πρόεδροι, μέλη Δ.Σ, Δάσκαλοι Ελληνικού Χορού, χορευτές και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Σερρών, φέτος θα πραγματοποιηθεί η 20η «Πανελλήνια Χορευτική...

Συνέχισε να διαβάζεις