05/10/2023
16.3 C
Serres

Γιατί διαφωνούμε τόσο συχνά; Δεν φαντάζεστε την απάντηση

Ένας vegan δε θα διαχωρίσει την αξία μιας κότας από αυτήν ενός σκύλου, καθώς δε θα έτρωγε κανένα από τα δύο.

Ένας κρεατοφάγος, από την άλλη, μάλλον θα αγνοήσει αυτή τη σύνδεση. Σε αυτή την περίπτωση, εύκολα θα καταλάβουμε τη διαφωνία. Ωστόσο ακόμα και για τις σχετικά πιο απλές έννοιες δεν υπάρχει μια καθολική γνώμη, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Είναι φιλική μια φάλαινα; Ένας πιγκουίνος ζυγίζει πολλά κιλά; Σε αυτά τα πιο αντικειμενικά ερωτήματα, οι αντιλήψεις διαφέρουν και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν σημαντικά το πόσοι άλλοι έχουν τις ίδιες εννοιολογικές πεποιθήσεις. Αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα νεότερης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Open Mind, και εκπόνησαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

fani toti

«Όταν οι άνθρωποι διαφωνούν, μπορεί να μην είναι πάντα αυτό που νομίζουν ότι είναι. H διαφωνία τους θα μπορούσε να πηγάζει από κάτι τόσο απλό όσο το ότι οι αντιλήψεις τους δεν ευθυγραμμίζονται» εξηγεί η Celeste Kidd, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο UC Berkeley και επικεφαλής της μελέτης.

Μια λέξη – πολλές διαφορετικές σημασίες

Για να κατανοηθεί καλύτερα πόσο ακριβώς διαφέρουν αυτές οι έννοιες, η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε περισσότερους από 2.700 συμμετέχοντες για ένα πρόγραμμα δύο φάσεων.


Στην πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ισάριθμες ομάδες. Σε αυτούς της μιας ομάδας, ζητήθηκε να κάνουν κρίσεις ομοιότητας σχετικά με το αν ένα ζώο -ένας σπίνος, για παράδειγμα- έμοιαζε περισσότερο με ένα από δύο άλλα ζώα, όπως μια φάλαινα ή ένας πιγκουίνος.


Στην άλλη ομάδα, οι εθελοντές κλήθηκαν να κάνουν κρίσεις ομοιότητας για πολιτικούς των ΗΠΑ, όπως ο Τζορτζ Μπους, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον και ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ερευνητές επέλεξαν αυτές τις δύο κατηγορίες, επειδή οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βλέπουν τα κοινά σημεία στα ζώα. Οι πολιτικοί, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία απόψεων, καθώς οι άνθρωποι έχουν ξεχωριστές πολιτικές πεποιθήσεις.

Παραδόξως, παρατήρησαν σημαντική διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ακόμη και τα βασικά ζώα. Για παράδειγμα, η πιθανότητα δύο άνθρωποι να αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο έναν πιγκουίνο ήταν μόλις 12%! Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι διαφωνούν για το αν οι πιγκουίνοι ζυγίζουν πολλά κιλά, προφανώς επειδή δεν έχουν σηκώσει έναν πιγκουίνο.

Όταν οι έννοιες δεν ευθυγραμμίζονται

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να μαντέψουν ποιο ποσοστό των ανθρώπων θα συμφωνούσε με τις επιμέρους απαντήσεις τους. Οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να πιστεύουν -συχνά λανθασμένα- ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα συμφωνούσαν μαζί τους. Σε ορισμένα παραδείγματα, θεωρούσαν ότι αποτελούσαν την πλειοψηφία, ακόμη και όταν ουσιαστικά κανείς άλλος δεν συμφωνούσε μαζί τους.


Ο παραλογισμός συνεχίζεται, καθώς συνολικά δύο άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου της μελέτης (2019-2021) ήταν εξίσου πιθανό να έχουν συμφωνήσει, όσο και διαφωνήσει με τις απαντήσεις τους.

Τέλος, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη σε μια πολωμένη κοινωνία το γεγονός ότι οι πολιτικές λέξεις είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια συγκεκριμένη έννοια από ό,τι οι λέξεις για τα ζώα.

Σε μια δεύτερη φάση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες απαρίθμησαν 10 μονολεκτικά επίθετα για να περιγράψουν τα ζώα και τους πολιτικούς.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι διέφεραν ριζικά στον τρόπο με τον οποίο όριζαν βασικές έννοιες, όπως για τα ζώα. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι οι φώκιες δεν έχουν φτερά, ωστόσο, διαφωνούσαν για το αν οι φώκιες είναι χαριτωμένες.

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούσαν ότι ο Τραμπ είναι πλούσιος, υπήρχε σημαντική διαφωνία σχετικά με το αν είναι ενδιαφέρων.

Αντικαταθλιπτικά: Τι συμβαίνει όταν τα «κόψουμε» – Πώς θα αποφύγουμε τα συμπτώματα στέρησης

Πηγή:ygeiamou

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Όλοι μιλάνε για την Εριέττα Κούρκουλου: Είπε την αλήθεια για την Μύκονο και...

“Κάποιοι άνθρωποι στη Μύκονο έχουν ρατσισμό με όποιον δεν είναι πλούσιος” είπε μεταξύ άλλων η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση Στην πρώτη «Μεγάλη Εικόνα» της φετινής σεζόν...

Πρέπει να ανησυχούμε; – Τι συμβαίνει και τα ζώα του πλανήτη αρχίζουν να...

Ο αμφιλεγόμενος «κανόνας του νησιού» και η θεωρία ότι ορισμένα είδη έχουν ήδη ξεκινήσει να εξελίσσονται ώστε να μικραίνουν ή να μεγαλώνουν υπερβολικά  - Η...

«Δεν πειράζει θα κάνεις άλλο μωρό. Αφού δεν το πήρες σπίτι σου, αφού...

Η καθηλωτική ιστορία της Γιάννας και η πιο σκληρή και ανήθικη χιλιοειπωμένη ατάκα. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την περιγεννητική απώλεια (απώλεια εγκυμοσύνης και νεογνική...

Η τραγική ιστορία της Εύας Φωτιάδου 25 χρόνια πριν: Είπαν ότι πέθανε από...

Η τραγική ιστορία της Εύας Φωτιάδου 25 χρόνια πριν: Είπαν ότι πέθανε από ναρκωτικά και η μάνα της έγινε π@ρν@, δημιουργώντας ερωτικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο για να αποδείξει τη δολοφονία της! Η 19χρονη Εύα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βασίλης Παλαιοκώστας: Γίνεται ταινία στο Χόλιγουντ η ζωή και οι κινηματογραφικές αποδράσεις του

Πληροφορίες ότι η ζωή του Βασίλη Παλαιοκώστα θα μεταφερθεί στο… Χόλιγουντ Η ιστορία του πλέον καταζητούμενου Έλληνα φαίνεται πως ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας,...

Το θαύμα της ζωής: Καρκινοπαθής Βρετανίδα κατάφερε να γίνει μητέρα μετά την πάλη με τη νόσο – Τώρα κράτα το μωρό της στην αγκαλιά

Εργαζόταν ως και 14 ώρες τη μέρα κυνηγώντας την καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος, ένας σπάνιος και βουβός καρκίνος της ανέτρεψε τη ζωή Η ιστορία...

Η Ναταλί και ο Δημήτρης άφησαν τις δουλειές τους και ανοίγουν το πρώτο αθηναϊκό cat cafe

Άφησαν τις δουλειές τους για να ανοίξουν το πρώτο αθηναϊκό cat cafe, ελπίζοντας ότι μέσα από τον χώρο τους θα καλλιεργήσουν μια καινούργια γατοφιλική...

Συνέχισε να διαβάζεις