Άνω Σύρος: Ένας επίγειος παράδεισος στις Κυκλάδες

Η Άνω Σύρος αποτελεί ίσως το πιο γραφικό και χαρακτηριστικό σημείο του νησιού.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων, με πλούσια ιστορία και μοναδικά αξιοθέατα είναι η Σύρος.

Το νησί ξεχωρίζει για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις υπέροχες ακτές της. Μέσα στο νησί πέρα από την Ερμούπολη, κρύβεται μια Χώρα διαφορετική από τις υπόλοιπες των Κυκλάδων.

Πρόκειται για την Άνω Σύρο, η οποία διαθέτει στενά δρομάκια, λευκά σπίτια και πολύχρωμα παραθυρόφυλλα που στριμώχνονται το ένα πάνω στο άλλο.

Η Άνω Σύρος ήταν κάποτε ένα οχυρό χτισμένο πάνω σε απότομα βράχια και προστάτευε τους κατοίκους της περιοχής από πειρατικές επιδρομές και άλλες επιθέσεις. Σήμερα, έχει διατηρηθεί τόσο καλά, που κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να την εξερευνήσει και να απολαύσει αυτήν την μαγευτική, τελείως διαφορετική της αύρα από αυτήν της Ερμούπολης.

-Περνώντας μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια της, θα παρατηρήσει κανείς πολλά μεσαιωνικά και καθολικά στοιχεία.

-Κάνοντας μια βόλτα στην Άνω Σύρο, θα δείτε αυλές γεμάτες μπουκαμβίλιες, μικροσκοπικές εκκλησίες, γραφικά ταβερνάκια και μικρά μαγαζιά.

-Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και ενετική γοητεία περιβάλουν την Άνω Σύρο.

-Στην Άνω Σύρο λειτουργεί το Μουσείου του Μάρκου Βαμβακάρη, του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου τραγουδιού, που συνέδεσε το όνομα του και τη καλλιτεχνική του δημουργία με τη Σύρο όσο κανένας άλλος.

-Πρόκειται για μια πόλη με αμέτρητα λιθόστρωτα σοκάκια.

Η Χώρα διαθέτει πολλά μεσαιωνικά, καθολικά στοιχεία και επιρροές από την κυριαρχία των Βενετών τον 13ο αιώνα, σε ένα περιβάλλον καθαρά κυκλαδίτικο. Το πιο ψηλό σημείο της πόλης είναι ακόμα ο Καθολικός Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Από το σημείο αυτό, όταν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορείς να δεις την Τήνο, τη Δήλο, την Πάρο και τη Νάξο.

Επιπλέον, ανάμεσα στα μικρά σπίτια και τα καφενεδάκια που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή αλλά τώρα είναι ερημωμένα, βρίσκεται το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Δείτε επίσης