Δήμος Νέας Ζίχνης: Το Σπήλαιο Αλιστράτης άνοιξε της πύλες του!

Το Σπήλαιο Αλιστράτης του Δήμου Νέας Ζίχνης άνοιξε της πύλες του ενώ στο τέλος Ιουλίου αναμένεται η «Περσεφόνη», το ρομπότ – ξεναγός !

Μια πραγματικά δύσκολη περίοδος τόσο για όλη την χώρα, όσο και για την τοπική οικονομία πέρασε στο παρελθόν, αφήνοντας όμως τα σημάδια της σε όλο το φάσμα της κοινωνίας

Ευτυχώς σιγά- σιγά όλοι μας περνάμε στην ελευθερία και την πραγματική οικονομία, αν και ο τουρισμός δύσκολα θα περάσει από την μία στιγμή στην άλλη από το ναδίρ στο ζενίθ.

Κλασικό παράδειγμα το Σπήλαιο Αλιστράτης που έμεινε κλειστό για ένα εξάμηνο, χωρίς επισκέπτες και έσοδα, περνώντας μια δύσκολη εποχή τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για την ίδια την επιχείρηση

Με το άνοιγμά του όμως, όλοι ελπίζουν πως δεν θα τονώσει απλά τα έσοδα της επιχείρησης αλλά θα δώσει ζωή και σε ολόκληρη την περιοχή που για ένα εξάμηνο ζούσε σε ρυθμούς πανδημίας

Παντελής Μπόζης: Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες

Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται έξι (6) χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ομώνυμης κοινότητας, στη θέση “πετρωτό” και η συνολική του έκταση περιλαμβάνει 14.000 στρέμματα.

Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος, αλλά και πιθανόν και όλης της Ευρώπης, εκεί όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών.

Αποτελεί μια Δημοτική και Περιφερειακή εταιρεία με κύριους μετόχους τον Δήμο Ν. Ζίχνης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται λίγο πριν την Αλιστράτη, ένα δυναμικό χωριό 3.000 κατοίκων, την συμπρωτεύουσα του Δήμου Νέας Ζίχνης, μια πανέμορφη κωμόπολη της επαρχίας Φυλλίδος

Ήδη είναι ανοικτό για το κοινό, καθώς και αυτό έμεινε για ένα εξάμηνο,
χωρίς επισκέπτες και έσοδα, περνώντας μια δύσκολη εποχή τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για την ίδια την επιχείρηση, ενώ με το άνοιγμά του όλοι ελπίζουν πως δεν θα τονώσει απλά τα έσοδα της επιχείρησης αλλά θα δώσει ζωή και σε ολόκληρη την περιοχή.

Τώρα όμως μπαίνουν και οι προτεραιότητες που αφορούν  την περαιτέρω ανάπτυξη του Σπηλαίου όπως η εφαρμογή καινοτόμων ενεργειών που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάπτυξη τουρισμού στο φαράγγι του ποταμού Αγγιτη, την ανάπτυξη και των άλλων Σπηλαίων της περιοχής, την αξιοποίηση των Αρχαίων Ορυχείων, την δημιουργία ενός μουσείου εικονικής πραγματικότητας, και την είσοδο του Σπηλαίου της Αλιστράτης αλλά και όλου του Δήμου Νέας Ζίχνης στα παγκόσμια Γεωπάρκα της Unesco.

Στο Σπήλαιο Αλιστράτης η «Περσεφόνη» το μοναδικό παγκοσμίως ρομπότ – ξεναγός

Τέλος Ιουλίου αναμένεται στο Σπήλαιο Αλιστράτης η «Περσεφόνη», το ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας που θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός του σπηλαίου.

Η «Περσεφόνη» θα μπορέσει να γίνει πράξη με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Interreg, με την ονομασία i-cave και αποτελεί το ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού του Σπηλαίου

Η εφαρμογή του ρομποτικού συστήματος ξενάγησης στο σπήλαιο είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία που θα λάβει «σάρκα και οστά» από το καλοκαίρι.

Το ρομπότ με το όνομα της μυθολογικής Περσεφόνης, που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου (το λογισμικό) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα ξεναγεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες τους επισκέπτες του Σπηλαίου αλλά και θα απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών.

To 2o βήμα αφορά την εφαρμογή του QR μέσα στο Σπήλαιο όπου θα μπορούν οι επισκέπτες μέσω εφαρμογή τους στο κινητό τηλέφωνο τους να περιηγούνται και να παίρνουν πληροφορίες για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και θα μπορούν να ακούσουν τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης και στα Αρχαία Ελληνικά.

Το 3ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη VR (virtual reality) για την απεικόνιση στους επισκέπτες των διαδρόμων του Σπηλαίου στους οποίους δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης αλλά και την ψηφιακή απεικόνιση της δημιουργίας του Σπηλαίου.

Το 4ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αντιγράφου του ρομπότ ξεναγού σε έναν ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο και τον αντίστοιχο προγραμματισμό του για την ξενάγηση αντιγράφοντας τις κινήσεις του ρομπότ-ξεναγού.

Το 5ο βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Σπηλαιολογικού μουσείου εικονικής πραγματικότητας το οποίο θα αναπαριστά με ολογράμματα το Σπήλαιο της Αλιστράτης -αλλά και θα παρουσιάζονται εκθέματα όχι μόνο του Σπηλαίου Αλιστράτης αλλά και των άλλων Σπηλαίων της περιοχής, όπως και ίχνη από την προϊστορική δραστηριότητα των ανθρώπων των Σπηλαίων που κατοικούσαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Στο Δήμο Νέας Ζίχνης περιμένουν…αύξηση επισκεπτών

Με την παράδοση και τη λειτουργία του εξελιγμένου ρομπότ για την ξενάγηση αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ξεναγών και των επισκεπτών, γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική τόνωση της τοπικής κοινωνίας.

Ώρες λειτουργίας στο Σπήλαιο Αλιστράτης

Πάντως σήμερα το Σπήλαιο Αλιστράτης λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τηρώντας όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, καθώς το κάθε γκρουπ επισκεπτών αποτελείται από 20 άτομα και τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων κατά την ξενάγηση.