16/04/2024
26.9 C
Serres

Αυτές οι χώρες φορούν μάσκες εδώ και δεκατίες, και όχι λόγω Covid

Array

Οι μάσκες προσώπου θεωρούνται ένας απαραίτητος τρόπος για να σταματήσει η μετάδοση και η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο, στις δυτικές χώρες παρά τις αυξανόμενες επιδημίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες η χρήση τους ήταν ως τον Μάρτιο αδιανόητη.

Τα τελευταία 100 χρόνια περίπου, υπήρξε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις για την υγεία. Το 1918 ήταν η Ισπανική γρίπη. Το 1949/1950 ήταν η Ιταλική γρίπη, έπειτα το 1960 η Γρίπη του Χονγκ Κονγκ, το 2003 ο SARS, το 2004 η γρίπη των πτηνών και το 2009 η γρίπη των χοίρων. 

Η χρήση τους έχει βέβαια τεράστιο παρελθόν στην Ασία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ασιάτες, ειδικά στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊβάν, έχουν φορέσει μάσκες για πολλούς περιβαλλοντικούς λόγους, και όχι για λόγους υγείας, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950.

procredit bank serres epimelitirio

Οι Ιάπωνες φορούν μάσκες όταν αισθάνονται άρρωστοι από ευγένεια και προφύλαξη για τους τρίτους στο περιβάλλον τους. Οι γυναίκες μάλιστα στην Ιαπωνία φορούν μάσκα όταν για παράδειγμα, δεν φορούν μακιγιάζ! 

Οι φιλιππινέζοι μοτοσικλετιστές φορούν μάσκες για να μην εισπνέoυν καυσαέρια στο δρόμο. Στην Ταϊβάν, οι πολίτες λένε ότι οι μάσκες διατηρούν τα πρόσωπά τους ζεστά το χειμώνα και προσφέρουν μια αίσθηση προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων και των μικροβίων της πόλης.

Οι μάσκες έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς που ορισμένοι κατασκευαστές τις κυκλοφορούν αποκλειστικά για αξεσουάρ, χωρίς προστατευτική λειτουργία.

“Στην Ασία είναι συνηθισμένο να φορούν μάσκα επειδή είναι ήδη ριζωμένο στον πολιτισμό τους”, δήλωσε ο Μπράντλεϊ Σάτον, ένας Αμερικανός που κάποτε ζούσε στην Ιαπωνία. Ο Σάτον που συνεργάζεται με την Amazon ανέφερε πως, όπως είναι λογικό, οι παραγγελίες μάσκας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνονται μέρα με τη μέρα.


Οι μάσκες έγιναν μέρος της ζωής όλων στις περισσότερες περιοχές της Ασίας μετά το θανατηφόρο σοβαρό ξέσπασμα του SARS που ξεκίνησε στην Κίνα το 2002 πριν εξαπλωθεί στη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν τον επόμενο χρόνο.

Σήμερα οι κατασκευαστές στην Ανατολική Ασία φτιάχνουν 10 έως 20 εκατομμύρια μάσκες το μήνα.

Επίσης τη δεκαετία του 70, η Ιαπωνία φύτεψε πάρα πολλά δέντρα γύρω από τις πόλεις, κάτι που… αύξησε τις αλλεργίες του κόσμου κι έτσι πολλοί άρχισαν να φορούν μάσκα συγκεκριμένες εποχές.

Στη δεκαετία του 1990 η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να δίνει έμφαση στην ατομική ευθύνη για υγιεινό τρόπο ζωής.

Το 2000 ξεκίνησε κι άλλη καμπάνια με όνομα “Υγιής Ιαπωνία 21” και ο νόμος για την προαγωγή της υγείας του 2002 ανέφερε ότι “η παρακολούθηση της υγείας και η προώθηση της σωστής συμπεριφοράς είναι καθήκον κάθε πολίτη”.

Τη στιγμή της επιδημίας της γρίπης των χοίρων του 2009, οι αφίσες της εκστρατείας έλεγαν: “Η εξάπλωση της γρίπης πρέπει να αποφευχθεί από κάθε άτομο!”.


Στην Ταϊβάν μέχρι την εποχή του SARS, η μάσκα δεν ήταν διαδεδομένη. Μάλιστα στιγμάτιζε και όποιον τη φορούσε. Ομως οι Ιάπωνες τη φορούν από το 1950 σαν πρώτη ασπίδα προστασίας από τη ρύπανση. Εκτός αυτού αν κάποιος νιώθει αδιάθετος, και έχει βήχα ή συνάχι, πάλι φορά τη μάσκα, για να μη κολλήσει τους άλλους γύρω του, ακόμη κι αν είναι μια συνηθισμένη γρίπη.

Τον Μάιο του 2009, τα πρώτα κρούσματα γρίπης των χοίρων στην Ιαπωνία επιβεβαιώθηκαν στην πόλη του Κόμπε, όπου μολύνθηκαν 3 παιδιά. 

Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος παραγωγός μάσκας προσώπου, η Unicharm, είχε ξεκινήσει μια σειρά διαφημιστικών εκστρατειών γύρω από την “προώθηση της φροντίδας και της ατομικής ευθύνης”. Δύο αφίσες ειδικότερα επέκτειναν τη σχέση της μάσκας με την οικογένεια και την οικονομία.

Με λίγα λόγια, ένας καλός Ιάπωνας εργαζόμενος και μέλος της οικογένειας φοράει μάσκα – για να προστατεύσει τους δικούς του αλλά και για να μη ζημιώσει την οικονομία και την αγορά…

Διαβάστε επίσης για τον Θοδωρή Αθερίδη:

Πηγή:akous

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Πειραιάς: Κατέρρευσε κτίριο στο Πασαλιμάνι – Ενας νεκρός

Οι πρώτες πληροφορίες για την κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά - Επτά προσαγωγές για το συμβάν. Σε τραγωδία εξελίχθηκε η κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά και συγκεκριμένα...

Ακυρώθηκε η ενοικίαση του αναψυκτήριου στα Νέα Κερδύλλια Σερρών

Βγήκε προχθές η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην εξέταση της προσφυγής των κ.κ. Μελίτου Κωνσταντίνου και του Ψαρρά Κωνσταντίνου, Δημοτικών Συμβούλων, κατά της...

Εορτολόγιο 16 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Αγίων Λεωνίδη, Χαρίσσας, Νίκης, Γαλήνης, Καλλίδας και των Αγίων Αγάπη,...

Σέρρες: Σε φορείς και δήμους ο Κώστας Καραμανλής

Και μιας και μιλήσαμε για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών το μυαλό μας πήγε στο Κώστα Καραμανλή που ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ακυρώθηκε η ενοικίαση του αναψυκτήριου στα Νέα Κερδύλλια Σερρών

Βγήκε προχθές η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην εξέταση της προσφυγής των κ.κ. Μελίτου Κωνσταντίνου και του Ψαρρά Κωνσταντίνου, Δημοτικών Συμβούλων, κατά της...

Ταξιάρχης Χάνος: “Θα φύγω, γέννα εσύ” μου είπε η Ελισάβετ, δεν άντεχε άλλο

«Ήμουν μέσα τη στιγμή του τοκετού και θεωρώ θαύμα την γέννηση» ομολογεί ο Ταξιάρχης Χάνος. Πίσω στις στιγμές που η πρώην σύζυγος του, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου...

”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ”: Τη Δευτέρα στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μαγκριώτη

Η Κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες» για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ''ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ'' - ''Η πορεία της Ελλάδας...

Συνέχισε να διαβάζεις