04/06/2023
18.2 C
Serres

Σύμφωνα και με τον Σίμο Δανιηλίδη: 84.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ

Αστρονομικός είναι τελικά ο αριθμός των δεκάδων χιλιάδων νηπίων εκτός ΚΔΑΠ- παιδικών σταθμών. 84.189 παιδιά είναι αποκλεισμένα από τα ΚΔΑΠ!

Αυτός είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, ο τραγικός απολογισμός του προγράμματος «Προώθηση και Υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία σε υπηρεσίες δηµιουργικής απασχόλησης» (πρώην «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»/ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2022-2023, του οποίου η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από πολλές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ: 84.000 παιδιά τελικά εκτός ΚΔΑΠ

Σ΄ ανακοίνωση του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών τονίζει ότι ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί πλέον απλή εικασία ή υπολογισμούς αλλά προέρχεται από τα επίσημα στοιχεία της ανακοίνωσης της ΕΕΤΑΑ που εκδόθηκε .

Και είναι, υπογραμμίζει «σφαγή των παιδιών» για δεκάδες χιλιάδες που βλέπουν τα όνειρά τους για συμμετοχή σε τμήματα πολιτισμού, αθλητισμού, πληροφορικής, ρομποτικής, κ.ά., να ακυρώνονται με τον χειρότερο τρόπο, και τους γονείς τους να βρίσκονται σε απόγνωση εν μέσω μιας χρονικής περιόδου που ο οικογενειακός προϋπολογισμός πλήττεται από την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Σύμφωνα, με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, επισημαίνει , ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ είναι 253.445 και voucher χορηγείται μόνο σε 169.256 παιδιά, αφήνοντας αποκλεισμένα από το πρόγραμμα 84.189 παιδιά, αριθμός που ανήκει αποκλειστικά στα ΚΔΑΠ.


Πέρσι μάλιστα με αισθητά λιγότερες αιτήσεις (113.877 έναντι 133.705 φέτος), και με μικρότερο γενικό προϋπολογισμό, δόθηκαν 63.051 voucher σε παιδιά για ΚΔΑΠ, έναντι 49.516 φέτος για την περίοδο 2022-2023.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός του αποκλεισμού παιδιών από τις δομές που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, εάν ληφθεί υπόψη ότι συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις για 282.786 παιδιά, καθώς το άθροισμα των πλήρων και ελλιπών φακέλων που κατέθεσαν οι γονείς είναι αυτό που απεικονίζει την πραγματική ζήτηση-ανάγκη του προγράμματος, και όχι ο αριθμός των «έγκυρων αιτήσεων» που χρησιμοποιεί η ΕΕΤΑΑ για την έκδοση των αποτελεσμάτων και των ανακοινώσεών της.

Στον νομό Θεσσαλονίκης τα παιδιά που αποκλείστηκαν από τα ΚΔΑΠ, παρά του ότι διέθεταν πλήρεις φακέλους, ανέρχονται στις 15.781 από τα οποία τα 1.212 ανήκουν στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, τονίζει

«Ενισχύστε άμεσα τη χρηματοδότηση…»
Το τελικό αποτέλεσμα ήρθε να δικαιώσει τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για «σφαγή παιδιών από το πρόγραμμα».

Μάλιστα απέστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους αρμόδιους υπουργούς (70377/9.8.2022) ζητώντας να παρέμβουν έγκαιρα πριν τα αποτελέσματα για την αποφυγή των τραγικών συνεπειών από τη κακή διαχείριση του προγράμματος.


«Είπαμε, ξαναείπαμε, αγνοηθήκαμε, ξανααγνοηθήκαμε και επανερχόμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο τραγικό σημείο, και φέτος σε τραγικότερο επίπεδο, μένοντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)» δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Προβλέψαμε την καταστροφή, προβλέψαμε τα τραγικά αποτελέσματα, στείλαμε αναλυτική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους συναρμόδιους υπουργούς, στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, στους Βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στους προέδρους των ΠΕΔ όλης της χώρας και στον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ, με όλα τα στοιχεία, με όλους τους φόβους, αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για άμεση λύση στο πρόβλημα, όμως βρισκόμαστε δυστυχώς, κάθε χρόνο και χειρότερα, στον ίδιο τραγικό παρανομαστή για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες», εξηγεί ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

«Με αυτόν τον χαμηλότατο προϋπολογισμό, και με τους όρους που επέβαλαν, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι οι γονείς, και μάλιστα υπερπολύτεκνων οικογενειών με 6-7-8 παιδιά, και οικογένειες με μικτό ετήσιο εισόδημα 10-11-12.000 ευρώ, που τα παιδιά τους δεν απέκτησαν το πολυπόθητο voucher, βρίσκονται σε βαθιά απόγνωση, δεδομένων των συνθηκών της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της ανεργίας.

Θα το υποστούν και χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ που θα βρεθούν ενώπιον της ανεργίας.

Με τέτοιες πολιτικές δεν αντιμετωπίζεται ούτε η κοινωνική κρίση ούτε το δημογραφικό πρόβλημα που απέκτησε τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας.


Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή μάλιστα που για μια ακόμη χρονιά διατέθηκαν χιλιάδες άχρηστα voucher σε περιοχές (νησιωτικές και ορεινές) όπου δεν υπάρχουν και δεν προσφέρονται αντίστοιχες θέσεις, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως, επισήμανε και στην επιστολή που απέστειλε προ εβδομάδων στον πρωθυπουργό, «και όλα αυτά σκοπίμως καθώς, για ακόμη μία φορά, αγνοήθηκαν οι θέσεις μας και οι ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ, και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο στο ίδιο αποτυχημένο μοτίβο με τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, με την θετική πρωτοβουλία για το διευρυμένο ολοήμερο στα Δημοτικά Σχολεία, αλλά καθ’ όλα αιφνιδιαστική και πρόχειρη, οι δημοτικές δομές ΚΔΑΠ, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν σε Δημοτικά Σχολεία, θα μειώσουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους σε μια μόνο βάρδια (6 μ.μ.-10 μ.μ.) και οι γονείς θα κατευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές».

«Θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν, έστω και τώρα στο… και 5΄, επιπλέον πόροι τουλάχιστον 50.000.000€ αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές, πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους, ενώ τα αδιάθετα ποσά των voucher για Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς από την κατανομή θα πρέπει να διατεθούν στα δημοτικά ΚΔΑΠ», εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης.

Προσθέτοντας ότι «κρίνεται επιτακτική η αύξηση της τιμής του voucher τουλάχιστον κατά 30%, λόγω της ενεργειακής κρίσης (αύξηση λειτουργικών εξόδων θέρμανσης, φωτισμού, διατροφής, κ.λπ.) καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει ανάγκες των δομών».

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μια γυναίκα 109 ετών, η γηραιότερη της Ιρλανδίας, μοιράστηκε το μυστικό της μακροζωίας...

Tα γενέθλιά της έγιναν είδηση σε τοπικά αλλά και διεθνή media. Όχι τυχαία, αφού η Máirín Hughes, η γηραιότερη γυναίκα της Ιρλανδίας, συμπλήρωσε 109...

Δίαιτα: Τι να τρώμε περισσότερο ώστε να «χάσουμε» λίπος και όχι μύες

Η σωστή κατανομή των γευμάτων και των θερμίδων είναι το Α και το Ω σε μια δίαιτα που θα μας οδηγήσει σε απώλεια λίπους....

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με εκδηλώσεις στο Νομό Σερρών

Του Αγίου Πνεύματος και ήδη έχουν φύγει οι πρώτοι εκδρομείς για τη Θάλασσα, με καλό καιρό και ακόμα καλύτερη διάθεση. Για όσους μείνουν πάντως...

Γαμπρός πήρε το λόγο στο γάμο του και αποκάλυψε ότι η νύφη τον...

Tο 70% των ζευγαριών στις ΗΠΑ έχει απατήσει τουλάχιστον μία φορά το έτερον ήμισυ στο γάμο του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια

Το Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα...

Τσίπρας: Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, τώρα δρομολογείται ιδιωτικοποίηση

Την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή...

Έλενα Ακρίτα: Είμαι διαβητική και δεν βρίσκω την ένεσή μου γιατί την παίρνουν κι όσοι κάνουν δίαιτα

«Λογικά εμείς που έχουμε σάκχαρο τύπου 2 να κόψουμε το λαιμό μας», γράφει στο facebook Τις ελλείψεις στα φάρμακα για τους διαβητικούς σχολιάζει σε νέα...

Συνέχισε να διαβάζεις