“Τα Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες”, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Αθηναικού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με θέμα “ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα”.
Ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, είπε ότι έχουν σημαντικές συνέπειες, όχι μόνο για τη γηραιά ήπειρο αλλά για όλο τον κόσμο, και σημείωσε:“Από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις έως τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, μια σειρά παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης. Μία από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ήταν η άνοδος των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων. Τα κινήματα αυτά αμφισβήτησαν την παραδοσιακή πολιτική τάξη και συνέβαλαν στην εκλογή νέων ηγετών σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Αυτό έχει οδηγήσει σε εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του μπλοκ. Εκτός από τις πολιτικές αλλαγές όμως, στην Ευρώπη υπήρξαν και σημαντικές οικονομικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, καθώς και οι επιπτώσεις του Brexit, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές σε ολόκληρη την ήπειρο”.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας και οι αλλαγές που επιφέρουν έχουν διαταράξει τους παραδοσιακούς κλάδους αλλά έχουν δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες.
“Δεδομένης της πολυπλοκότητας και της σημασίας αυτών των εξελίξεων, είναι ζωτικής σημασίας οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες”, παρατήρησε και πρόσθεσε:” Κι αυτό δεν αφορά μόνο ειδήσεις και αναλύσεις από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και γνώσεις από εμπειρογνώμονες σε τομείς όπως η οικονομία, οι επιστήμες και η τεχνολογία. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικές πηγές πληροφοριών, αναδεικνύοντας την ανάγκη τα άτομα να μπορούν να πλοηγούνται και να αξιολογούν πληροφορίες από πολλαπλές πηγές. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, η πληροφόρηση δεν είναι σημαντική μόνο για την κατανόηση των τρεχόντων γεγονότων αλλά και για τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Με ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, οι ηγέτες των επιχειρήσεων μπορούν να εντοπίζουν ευκαιρίες και οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν σε ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν”.
Ακολούθως υπογράμμισε τον ρόλο και τη σημασία των Εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων και δη των περιφερειακών παραρτημάτων τους, λέγοντας: ” Τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή ακριβούς πληροφόρησης στο κοινό, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Ένα από τα κύρια οφέλη των Εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων είναι ότι συχνά θεωρούνται ως αμερόληπτες και αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης. Σε αντίθεση με ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία μπορεί να έχουν συγκεκριμένη πολιτική ή ιδεολογική προκατάληψη, τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων δεσμεύονται συνήθως να αναφέρουν τα γεγονότα όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και αμερόληπτες πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Εκτός από την παροχή αντικειμενικής πληροφόρησης, τα Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην επαλήθευση της ακρίβειας των πληροφοριών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Με τον έλεγχο των γεγονότων και την επαλήθευση της ακρίβειας των πληροφοριών, τα εθνικά πρακτορεία μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες. Συνοψίζοντας, η παροχή ακριβούς πληροφόρησης σε μια εποχή αμφισβήτησης είναι αναγκαία. Συνιστά θεμελιώδες στοιχείο για την θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, μέσω της προώθησης της διαφάνειας και της λογοδοσίας των κυβερνήσεων, αλλά και της ενίσχυσης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Η αμερόληπτη ενημέρωση στους καιρούς μας προασπίζει την πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστες πληροφορίες, βασικό προαπαιτούμενο για τη λήψη έγκυρων αποφάσεων, αλλά και τη συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία. Τα Εθνικά Ειδησεογραφικά πρακτορεία μπορούν να αποτελέσουν θεματοφύλακες αυτής της νέας, ιδιαίτερα προκλητικής, συνθήκης”.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στην κυβερνητική – νομοθετική δράση πάνω στα θέματα στήριξης και ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον περιβόητο ψηφιακό μετασχηματισμό που αγγίζει και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Η αξιοπιστία είναι το ζητούμενο», είπε, και σημείωσε πως «το βασικό εδώ είναι ο λεγόμενος ηθικός μετασχηματισμός, ο οποίος προϋποθέτει την απαραίτητη δεοντολογία για όλους, και τον επαγγελματισμό για όλους».
Στις Σέρρες ο Κωνσταντίνος Νάζης!