Βασίλη όταν ο Κασσελάκης μιλάει για τον «πρωθυπουργό της νέας εποχής», μπας και εννοεί τον εαυτό του;

Πράξη το Δίκτυο Εθελοντισμού Δήμου Σερρών!

Μοιράσου το...

Ο Δήμος Σερρών ξεκίνησε και λειτουργεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια συντονισμού των εθελοντών μέσα από το Δίκτυο Εθελοντισμού Δήμου Σερρών. Είναι από τις πρώτες κινήσεις που έτρεξε η δημοτική αρχή του Χρυσάφη μέσα από τη δράση της Αντιδημάρχου κ.Σωτηρίας Πάνου.

charalampidou-panou

Συγκεκριμένα το 2021 η κ. Πάνου κατέθεσε πρόταση για δίκτυο εθελοντισμού στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, και αφού εγκρίθηκε, πλέον προγραμματίζει δράσεις στις οποίες μπορούν πρώτα να οργανωθούν συνολικά οι Σερραίοι Εθελοντές, αλλά και να συνδράμουν σε διάφορες κοινωνικές δράσεις επιμέρους.

Μάλιστα για το μήνα Ιούνιο ήδη υπάρχουν 4 δράσεις που θα τρέξουν και συγκεκριμένα η Διανομή συσσιτίου κατ οίκον, η Εθελοντική Αιμοδοσία, η εθελοντική δράση άθλησης, και η περιβαλλοντική δράση εθελοντών.

Εθελοντές για την διανομή συσσιτίου κατ οίκον

Η διανομή συσσιτίου κατ οίκον, υπενθυμίζουμε πώς πραγματοποιείται από τον Ιούνιο του 2017, ως Δομή Παροχής Συσσιτίου – Κοινωνικό Συσσίτιο, ενώ ο στόχος της ήταν είναι και θα είναι η παροχή βασικών αγαθών, σε εκείνο το τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ενώ μέσω του δικτύου εθελοντισμού επιδιώκεται η υποστήριξη της λειτουργίας της εν λόγω Δομής του Δήμου Σερρών με την ενεργοποίηση εθελοντών ως προς τη διανομή συσσιτίου κατ’ οίκον στους ωφελούμενους του κοινωνικού συσσιτίου.

sotiria panou

Ιδιαίτερα στα άτομα αυτά που λόγω ιδιαίτερων συνθηκών δεν μπορούν να προσέλθουν στη Δομή για να παραλάβουν το συσσίτιο τους

Εθελοντική Αιμοδοσία

Η Εθελοντική Αιμοδοσία όπως είναι γνωστό γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Σερρών, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Αυτές τις μέρες μάλιστα ο Δήμος μας, θα διοργανώσει μία εθελοντική αιμοδοσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (συγκεκριμένα στον χώρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών) και με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Μέσω της συγκεκριμένης επιδεικτικής δράσης, επιδιώκεται η ενεργοποίηση εθελοντών αιμοδοτών και η προσέλκυση ευαισθητοποίηση νέων εθελοντών αιμοδοτών προς υποστήριξη των ατόμων που χρήζουν βοήθειας.

Και δη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση ενός κοινωνικού προβλήματος, την ανεπάρκεια αίματος, που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας.

Εθελοντές για θέματα περιβάλλοντος

Η Περιβαλλοντική δράση γίνεται στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Σερρών διοργανώνει περιβαλλοντική δράση με τη συμμετοχή εθελοντών αλλά και εθελοντών που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων (όπως ΑΜΕΑ/παιδιά καρκινοπαθή κτλ.).

Η περιβαλλοντική δράση μπορεί να αφορά καθαρισμό χώρους πρασίνου, δενδροφύτευση, αλλά και βιωματικό εργαστήριο με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Μέσω της συγκεκριμένης επιδεικτικής δράσης, επιδιώκεται αφενός η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και αφετέρου η προσέλκυση/ενεργοποίηση ή/και εμψύχωση εθελοντών που κυρίως ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για συμμετοχή σε δράσεις του Δήμου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Όσο για τα φυτά για τη δενδροφύτευση θα εξασφαλιστούν από την Αναθέτουσα Αρχή, που στην περίπτωσή μας είναι ο Δήμος μας

Εθελοντική δράση άθλησης 

Η  Εθελοντική δράση άθλησης πραγματοποιείται σε συνέχεια της προσπάθειας άσκησης μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής για έναν αλληλέγγυο δήμο που διοργανώνει νέα εθελοντική δράση εστιάζοντας στην προαγωγή της υγείας σε ευπαθείς ομάδες μέσω της άσκησης.
Η σωματική δραστηριότητα άλλωστε είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας και πρέπει να καταστεί προσιτή σε όλους στην ευρύτερη κοινότητα.

Ανταποκρινόμενος στην ανάγκη αυτή, ο Δήμος Σερρών την ημέρα αυτή παρέχει πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά προγράμματα άσκησης σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινότητας, στοχεύοντας τόσο στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους όσο και στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
Μάλιστα η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Δήμου Σερρών και άλλους φορείς των Σερρών, αυτή την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023.

Σκοπός της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του συνόλου του τοπικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στο χώρο του εθελοντισμού στον Δήμο Σερρών.

Βασικό στοιχείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η δημιουργία μιας βάσης πληροφοριών και η καταγραφή όλων των συλλόγων οργανώσεων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εθελοντισμού.

Ταυτόχρονα θα γίνει καταγραφή των δυνατοτήτων να συνεισφέρουν με τις υπηρεσίες τους όσο και των ικανοτήτων, γνώσεων, δεξιοτήτων ή εμπειριών κάθε δημότη εθελοντή για προσφορά αντίστοιχου εθελοντικού έργου.
Συνεπώς όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά

Όπως επίσης για πρώτη φορά πραγματοποιείται από το Δήμο ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα δώσει τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική προσφορά που έχουν ανάγκη οι συνδημότες μας.

Σωστά;

Στον Δήμο Σερρών: Καταγραφή των ατόμων που ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες Πολιτών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version