29/03/2024
25.4 C
Serres

H Δόμνα Βισβίζη, η αρχικαπετάνα της Θράκης-η ξεχασμένη Ηρωίδα

Επιστρέψτε μου να σας παρουσιάσω τη ΔΟΜΝΑ ΒΙΣΒΙΖΗ την Μπουμπουλίνα της Θράκης αναφέρει ο Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος τέως πρόεδρος της Θ.Ε.Ν.Σ. και της Π.Ο.Θ.Σ.

Η ιστορία γράφεται για να διδάσκεται. Γράφεται για να μην ξεχνούν οι παλιοί και προπαντός για να μαθαίνουν οι νέοι.

Δυστυχώς όμως αυτές τις ημέρες και όπως μάθαμε και στο σχολείο αναφέρονται μόνον τα ονόματα του Κολοκοτρώνη, του Καραισκάκη, του Παπαφλέσσα, του Αθανασίου Διάκου, της Μπουμπουλίνας και πολλών άλλων και καμία αναφορά στους Θρακιώτες αγωνιστές.

Η ίδια η Δόμνα αφηγείται στο βιβλίο

« Μενάντιους ανέμους» της Άννας Γκέρτσου-Σαρρή:«Από τόπο, λοιπόν, στάθηκα τυχερή, γιατί γεννήθηκα στην Αίνο. Στην πόλη μας, δεν είν ομορφιά να τη λαχταρήσει η ψυχή σου και να μην την έχει. Στη δυτική μπάντα αργοκυλά το ποτάμι μας, ο Έβρος.

procredit bank serres epimelitirio

Στις πλάτες μας, κάμποι και λόφοι χαμηλοί. Κι αντικρύ μας, από λεβάντε μέχρι πουνέντε, η απέραντη θάλασσα.

Έτσι, στον τόπο που μου λαχε να γεννηθώ γνώρισα τη ζωή και του ποταμού και της θάλασσας. Και της στεριάς.

Γιατί η Αίνος είναι μια ευλογημένη πόλη! Η αγάπη μου για τη θάλασσα ήταν δυνατή από την ώρα που ένιωσα τον κόσμο. Κάτι με τραβούσε πάντα, σαν κάποιο δάχτυλο που σου γνέφει κι εσύ κοντοζυγώνεις ολοένα δίχως να ρωτάς τον νου.


Τούτο το κάλεσμα ποτέ δεν το ένιωσα για τη γη μας.

«Ούτε αγόρι ναταν γεννημένη!»λέγαν οι δικοί μου, λες και για ναγαπήσεις τη θάλασσα έπρεπε να είσαι σερνικό. Αν τολεγαν γιάλλους λόγους, ναι, εκεί μπορεί ναχαν δίκιο. Για τις σκανταλιές μου και για την αγριάδα που χα για κορίτσι. Ησυχία δεν έβρισκα.«Καρφιά έχει η καρέκλα σου;» μουλεγε η μάνα μου κι αναστέναζε συνάμα, γιατί δυσκολευόταν να με κάνει καλά.

Ο μόνος που φοβόμουνα κάπως ήταν ο πατέρας. Πλην όμως η μάνα δεν του δινε ραπόρτο κι εγώ το εκμεταλλευόμουνα αυτό.Κι από σπιτικό τυχερή στάθηκα. Ήταν ένα ευτυχισμένο σπιτικό το δικό μας, γιατί υπήρχε αγάπη.

Σε κάθε σπιτικό δυο φροντίδες ήταν, η μια να παντρέψουν τα κορίτσια τους κι η άλλη η πατρίδα. Η πρώτη όλο και βολευόταν, μα η δεύτερη έμοιαζε αποκοιμισμένη για χρόνους πολλούς. Η Αίνος, λοιπόν, και συχωράτε με που ολη ώρα μιλώ για τον τόπο μου, μα έτσι γίνεται σαν αγαπάς κάτι πολύ, και την Αίνο την αγαπώ.


Και τη στερήθηκα, όσο λέω πως τώρα, να, ήρθεν η ώρα να γυρίσω πίσω, τόσο μου βγαίνουν εμπόδια.

Κι είναι και τούτη η πίκρα πως ο τόπος μου μένει πάνω εκεί αλύτρωτος ακόμα.»

Όταν στις 23 Μαρτίου 1821 ο Καπετάν Αντώνης Βισβίζης αρμάτωσε το καλύτερο από τα καράβια του την ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ, ένα μπρίκι χτισμένο στην Οδησσό, με 14κανόνια και με πλήρωμα 140 ναύτες και ξεκίνησε τον Αγώνα, η Δόμνα τον ακολούθησε παίρνοντας μαζί τα τέσσαρα παιδιά τους, την εικόνα της Παναγιάς, τα οστά των προγόνων τους και μια χούφτα χώμα Αινίτικης γης, παρατώντας σπίτια, περιουσία και την αγαπημένη της πατρίδα. Συμπαραστάθηκε στο σύζυγό της, συμπορεύεται και συμπολεμά σε όλες τις ναυμαχίες, της Σάμου, της Λέσβου και του Ευρίπου ως τη μοιραία στιγμή που ο Βισβίζης δολοφονήθηκε πάνω στο πλοίο του.

Μετά το ξαφνικό και ``μυστηριώδη θάνατο``του Καπετάν Αντώνη, η Δόμνα με τη βοήθεια του υπαρχηγού του πλοίου καπετάν Σταυρή, συνέχισε μόνη με τα πέντε παιδιά της, αφού το τελευταίο γεννήθηκε λίγους μήνες μετά το θάνατο του Καπετάν Αντώνη,και την ΚΑΛΟΜΟΙΡΑτην πολύτιμη προσφορά στον αγώνα της απελευθέρωσηςτης Ελλάδας διασχίζοντας τις ελληνικές θάλασσες και δίνοντας μάχες.Συνέχισε την πολιορκία της Εύβοιας μέχρι της λήξεώς της.

Ενίσχυε τους μαχόμενους Έλληνες στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα μεταφέροντας πολεμοφόδια και στρατεύματα και δεν ήταν λίγες οι φορές που το πλοίο της εμπλεκόταν σε ναυμαχίες και βομβάρδιζε τις θέσεις των Τούρκων διευκολύνοντας έτσι τους πατριώτες. Καθήλωσε τα στρατεύματα του Ομέρ Πασά στην Εύβοια και ματαίωσε την μεταφορά τους στην Στερεά Ελλάδα.

Εφοδίασε με πολεμοφόδια και τρόφιμα τους επαναστατημένους στη Σκιάθο και τα άλλα νησιά της περιοχής για την συνέχιση του απελευθερωτικού τους αγώνα και κατόρθωσε να βομβαρδίσει το τουρκικό στρατόπεδο στα Βρυσάκια της Εύβοιας εξασφαλίζοντας την επιτυχή απόβαση των Ελλήνων.

Στη μάχη αυτή λίγο έλειψε να χάσει και το παιδί της το Θεμιστοκλή ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Σε αυτήτην αναμέτρηση όμως και η ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ δέχτηκε πολλές λαβωματιές.

Η Καπετάνισσα Δόμνα ανεδείχθη σε ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γιατί επί τρία χρόνια αγωνιζόταν αψηφώντας τους κινδύνους και ξοδεύοντας όλη την περιουσία της στους αγώνες αφού από την τότε Διοίκηση δεν άκουγε τίποτε άλλο παρά το `` ελλείπουσιν οι πόροι``.

Η Καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη δεν ήταν μόνο προικισμένη και ικανή γυναίκα, ως θαλασσομάχος ενέπνεε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όχι μόνο στο πλήρωμα του πλοίου της αλλά και στους συμπολεμιστές της.

Όλοι οι αρχηγοί των Ελληνικών επαναστατικών σωμάτων της Στερεάς Ελλάδας όταν ήθελαν να επιλύσουν κάποιο θέμα του αγώνα ή ακόμη και τις διαφορές που προέκυπταν, όριζαν ως τόπο συνάντησης και συνεδρίασης το πλοίο ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ της Καπετάνισσας Δόμνας Βισβίζη.

Το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό πλοίο της οικογένειας Βισβίζη, αυτό το πλοίο που προκαλούσε τον τρόμο του τουρκικού στόλου έμελλε να κάνει το τελευταίο του ταξίδι σαν πυρπολικό για να ανατιναχθεί από τον πυρπολητή Πιπίνο στα στενά του Τσεσμέ η φρεγάτα ΧΑΣΝΕ ΓΚΕΜΣΙ του τουρκικού στόλου, η οποία ήταν το θησαυροφυλάκιο του. Και έτσι η ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ βοήθησε στον Αγώνα μέχρι την τελευταία της πνοή.Η αρχόντισσα της Αίνου και θαλασσομάχος Καπετάνισσα ΔόμναΒισβίζη,ηφήμη της οποίας για την τόλμηκαι την ανδρεία της, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσίατης, ξεπέρασε τα όρια του ελληνικού κράτουςκαιέγινε γνωστή στα μέλη των ευρωπαϊκών φιλελληνικών επιτροπών,εγκαταστάθηκε με τα πέντε ορφανά και ανήλικα παιδιά της αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στην Ερμούπολη της Σύρου.

Η άλλοτε αρχόντισσα της Αίνου Δόμνα Βισβίζη ήταν αναγκασμένη, μετά την απελευθέρωση της πατρίδος μας, να ζήση με τα παιδιά της τημεγαλύτερη φτώχια και να παρακαλεί με όλη την αξιοπρέπειά της να παραμείνει στο σπίτι στο Ναύπλιο ( το οποίο διέθετε ένα μόνο δωμάτιο, δίχως παράθυρο και πόρτα) διότι διέτρεχε τον κίνδυνο της έξωσης.

Στο νησί της Σύρου, σε αυτό που πάμπολλες φορές είχε πολεμήσει και κατατροπώσει τον τουρκικό στόλο, έζησε πάμπτωχη, στερούμενη ακόμη και των πλέον στοιχειωδών για τη διαβίωση της οικογένειάς της.

``Στο λέω για πολλοστή φορά. Που την γκρινιάζω την πατρίδα, έτερον εκάτερον. Που κατεβήκαμε για τη λευτεριά της, τι θαρρείς; Και μ όσες πίκρες έχω καταπιεί, και τώρα ναταν χρεία, θα ξανακατεβαίναμε. Κατάλαβες; Έτερον εκάτερον !``Η Δόμνα Βισβίζη, η όμορφη και δυνατή αρχικαπετάνισσα και αρχόντισσα της Θράκης, στο τέλος της ζωής της, μετά από πολλές περιπέτειεςκαι περιπλανήσεις, πίκρες και απογοητεύσεις θα πεθάνει μακριά από τη γενέτειρα γη, την Αίνο, πάμφτωχη και ξεχασμένησ’ ένα φτωχικό σπιτάκι στον Πειραιά.

Η επίσημη Ιστορία παρ όλα τα τρανταχτά τεκμήρια, αφήνει προκλητικά αμνημόνευτους και ξεχασμένους τη Δόμνα και τον Αντώνη Βισβίζη.

Η Ελληνική Πολιτεία μόλις το 2005, στις 15 Ιουνίου, τοποθέτησε την προτομή της Δόμνας Βισβίζη στο Πάνθεο των Ηρώων στο Πεδίο του Άρεως.

Οι γράφοντες την Ιστορία σήμερα οφείλουν έστω και καθυστερημένα να αφιερώσουν στην οικογένεια Βισβίζη αλλά και στους άλλους Θρακιώτες αγωνιστές, μερικές από τις σελίδες της ώστε οι νέοι να μάθουν και για τους άλλους ήρωες του Έθνους, αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τίμησαν τον όρκο τους στην Πατρίδα.

Την πολεμική δράση και τον ηρωισμό της θρυλικής Αινίτισσας Καπετάνισσας Δόμνας Βισβίζη εξύμνησε η λαϊκή μούσα :Πουλάκι πόθεν έρχεσαι, πουλάκι για αποκρίσου, Μην είδες και μην άκουσες για την κυρά Δομνίτσα,Την όμορφη, τη δυνατή, την Αρχικαπετάνα.

Πούχει καράβι ατίμητο και πρώτο μες` τα πρώτα,Καράβι γοργοτάξιδο, καράβι τιμημένο,Καράβι που πολέμησε στης Ίμπρος το μπουγάζι.Και το πουλάκι στάθηκε και το πουλάκι λέει:

Την είδα, την απάντησα σιμά στο Αγιονόρος,Τρεις μέρες επολέμαγε με δυο χιλιάδες Τούρκος.

Καράβια εδώ, καράβια εκεί, καράβια παρά πέρα Και τούτη σαν τον αετό ώρμαγε και χτυπούσε Δεξιά, ζερβά και ανάστροφα κι όπου βολούσσε ακόμα.

Κι άκουγες βόγγους δυνατούς και στεναγμούς μεγάλους Κι άκουγες κλάματα πικρά, κατάρες στην κατάρα Κι οι θάλασσες κοκκίνησαν σαν φέσια των αγάδων.


Ή Δόμνα έζησε δύσκολα και φτωχικά τα υπόλοιπα χρόνια της.

Την παρακολουθούμε-μέσα από έγγραφα που σώθηκαν στα Ελληνικά αρχεία-να τριγυρνά από τόπο σε τόπο.

Στην Ερμιόνη, το Ναύπλιο, την Ερμούπολη της Σύρου στερημένη, περιφρονημένη, άστεγη με τα πέντε παιδιά της, να προστρέχει «είς το έλεος της σεβαστής επιτροπής της Ελλάδας και να ζητά βοήθεια»


Κάποια στιγμή Αύγουστο του 1829 αναγκάστηκε να στείλει την παρακάτω επιστολή στον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΟΜΝΑΣ


«…Γνωρίζω ότι φαίνομαι όχι μόνον οχληρά και βαρετή, αλλά και τολμηρά. Ανάγκη όμως μεγίστη μ΄ αναγκάζει και μάλλον με βιάζει!

Κατ΄ ανάγκη λιμού, λιμοκτονίας και άκρας πτωχείας κατήντησα κλινήρης εις τόπον ξένον, μακράν των δυστυχών μου ορφανών και ανηλίκων.

Δεν είμαι εις κατάστασιν να επιστρέψω εις αυτά, επειδή έμεινα έρημος και αυτής της εφημέρου τροφής στερούμενη, κινδυνεύομεν να αποθάνομεν από την πείναν!

Επί Μάρτυρι Θεώ δεν έχω καν τα αναγκαία μου έξοδα να επιστρέψω προς την ατυχή οικογένειά μου….


Ο πατήρ των ανηλίκων ορφανών μου εθυσίασεν και ζωήν και κατάστασιν υπέρ του έθνους, τα παιδιά του λιμοκτονούν, πεθαίνουν από την πείναν!

Το έθνος δεν ευσπλαγχνίζεται;

Κινδυνεύουν και εντός ολόγου χάνονται…. Προστρέχω προς την έμφυτον φιλανθρωπίαν σας, θερμώς παρακαλούσα όπως μοι γίνη καν μικρά εξοικονόμησις, ίνα περιθάλψω και δυνηθή ανακουφίσω τα τέκνα μου και προλάβω αυτά πριν, ή εκ της λιμοκτονίας εξοντωθώσι. Της εξοχότητός της δούλη, η δυστυχής χήρα Δόμνα Βισβίζη».

Kαι η βοήθεια κάποια στιγμή ήρθε.

Κάποιοι φρόντισαν να βγάλουν για την καπετάνισσα μια μικρή σύνταξη μόλις τριάντα (30) δραχμών το μήνα.

Τόσο αξιολόγησαν τη μεγάλη της προσφορά στον αγώνα! Όμως οι 30 αυτές δραχμές το μήνα ήρθαν ν΄ ανακουφίσουν τη φτώχια της Δόμνα στη Μύκονο, όπου έζησε μέχρι το 1832.

Μετά έφυγε και πήγε στη Σύρα, όπου έμεινε μέχρι το 1845 για να καταλήξει γερόντισσα, ξεχασμένη απ΄ όλους και πικραμένη και να πεθάνει στον Πειραιά, πάμπτωχη και εγκαταλελειμμένη σε ηλικία 66 ετών!

Αυτή ήταν η ανταμοιβή της για την προσφορά και τη θυσία του συζύγους της και της ιδίας στον μεγάλο του γένους αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.


Οι Βισβίζιδες έδωσαν πρόθυμα και χωρίς βαρυγκώμια στην Πατρίδα ο,τι είχαν, ως που δεν είχαν. Και αυτό λέει πολλά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΣΒΙΖΗ

Kαι η βοήθεια κάποια στιγμή ήρθε. Κάποιοι φρόντισαν να βγάλουν για την καπετάνισσα μια μικρή σύνταξη μόλις τριάντα (30) δραχμών το μήνα.

Τόσο αξιολόγησαν τη μεγάλη της προσφορά στον αγώνα!

Όμως οι 30 αυτές δραχμές το μήνα ήρθαν ν΄ ανακουφίσουν τη φτώχια της Δόμνα στη Μύκονο, όπου έζησε μέχρι το 1832.

Μετά έφυγε και πήγε στη Σύρα, όπου έμεινε μέχρι το 1845 για να καταλήξει γερόντισσα, ξεχασμένη απ΄ όλους και πικραμένη και να πεθάνει στον Πειραιά, πάμπτωχη και εγκαταλελειμμένη σε ηλικία 66 ετών!

Αυτή ήταν η ανταμοιβή της για την προσφορά και τη θυσία του συζύγους της και της ιδίας στον μεγάλο του γένους αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.


Οι Βισβίζιδες έδωσαν πρόθυμα και χωρίς βαρυγκώμια στην Πατρίδα ο,τι είχαν, ως που δεν είχαν. Και αυτό λέει πολλά.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Έκτακτο: Ομόφωνα ένοχη κρίθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Μετά από διαδικασία 14 μηνών, περίπου 100 συνεδριάσεις, την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, την αξιολόγηση των θέσεων της Ρούλας Πισπιρίγκου και των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, το...

Γιούλικα Σκαφιδά: «Θα απαντήσω στον γιο μου με θάρρος και αλήθεια για την...

Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Ελένη” παραχώρησε η Γιούλικα Σκαφιδά. Η δημοφιλής ηθοποιός μίλησε για τον νέο ρόλο που έχει μπει για τα καλά...

Ανατpοπή – Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες

Την ενοχή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, αποφάσισε πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της...

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από την 1η Απριλίου στα 830 εupώ ο κατώτατος μıσθός»

Την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγο στο υπουργικό συμβούλιο. Ανεβαίνει κατά 50 ευρώ στα 830 ευρώ. Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Κώστας Καραμανλής: Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν.. κατηγορίες!

Δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των Τεμπών, ξεκαθάρισε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,...

Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής: Υπέροχο φινάλε στο Φάληρο και μοναδικό θέαμα μπροστά σε 3.000 φιλάθλους

Η καρδιά της ρυθμικής γυμναστικής χτύπησε δυνατά στο Ολυμπιακό Κλειστό “Tae Kwon Do” στο Φάληρο, που πλημμύρισε από 3.000 φιλάθλους, δημιουργώντας το ομορφότερο φινάλε...

Σκορδαλιά: Το κόλπο για να μην μυρίζει

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν το σκόρδο, ιδιαίτερα στη σκορδαλιά όπου υπάρχει σε ποσότητα Κι όμως, υπάρχει τρόπος για να απολαύσουμε μια αυθεντική σκορδαλιά, με...

Συνέχισε να διαβάζεις