23/06/2024
21.5 C
Serres

ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ, ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Array

Την αποκλειστική ευθύνη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς την έχει η Πυροσβεστική, υποστήριξε ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών όπου εκλήθη να δώσει εξηγήσεις η περιφερειάρχης

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ευθύνεται για την μη απομάκρυνση του κόσμου από το Μάτι στις 23 Ιουλίου. Αυτό υποστηρίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο υπόμνημα που κατάθεσε σήμερα δια του συνηγόρου της, στους εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές με τους 99 νεκρούς.

Η κυρία Δούρου, που έχει κληθεί ως ύποπτη για παροχή εξηγήσεων σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, μετά από δυο προθεσμίες που έλαβε, έδωσε σήμερα τις απαντήσεις της στους εισαγγελείς για τα αίτια της τραγωδίας. Αρνούμενη κάθε δική της ευθύνη, η περιφερειάρχης υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ πως η ίδια δεν θα μπορούσε να απομακρύνει τον κόσμο από το φλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς όπως λέει, «ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος». Ωστόσο – αναφέρει η κ. Δούρου – στην περίπτωση της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, ουδέποτε υπήρξε σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής προς την Περιφέρεια Αττικής.

Υποστηρίζοντας πως η «η Αυτοδιοίκηση δεν σβήνει φωτιές ούτε απομακρύνει προληπτικά χωρίς εισήγηση της Πυροσβεστικής», η κυρία Δούρου «οικοδομεί» σχεδόν όλη την υπερασπιστική της γραμμή παρουσιάζοντας την συγκεκριμένη υπηρεσία ως σχεδόν απούσα από τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου. Μάλιστα, αναφέρει πως θλίβεται βαθιά για την απώλεια των 99 συνανθρώπων μας. Η τραγωδία δε αυτή την έχει σημαδέψει και θα της προκαλεί για πάντα οδύνη, αλλά η ίδια δεν έχει ευθύνη για αυτή …

dei gaia e vima (1)

Καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Συγκεκριμένα για τις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής, η περιφερειάρχης Αττικής αναφέρει:

– «Ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, έχοντας την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά, προτείνει εγκαίρως και επακριβώς τα όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί η δράση, με βάση την αναμενόμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς».


– «Οι δράσεις που προοδευτικά υλοποιούνται σε μια οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών περιγράφονται ως εξής: Εκτίμηση κατάστασης και σχετική εισήγηση από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, προς τον αρμόδιο Δήμαρχο. Σημειωτέον ότι, η λήψη της απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, κατόπιν εισήγησης της πυροσβεστικής, δεν προϋποθέτει τη σύγκληση ΣΟΠΠ, του οποίου ο ρόλος είναι υποβοηθητικός της Περιφέρειας».

– «Η Περιφέρεια Αττικής ουδέποτε έλαβε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών….Δεν υπήρχε δυνατότητα για λήψη σχετικής αποφάσεως (απομάκρυνσης των πολιτών), διότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε άλλωστε, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έγινε αντιληπτή από την ίδια την Πυροσβεστική εγκαίρως η κατεύθυνση της πυρκαγιάς».

– «Σε κάθε περίπτωση, η σχετική εισήγηση θα έπρεπε να γίνει σε χρόνο που θα επέτρεπε την υλοποίηση της δράσης ως προληπτικού μέτρου. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οργανωμένα προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν εν είδει αντιδράσεων σε καταστάσεις ανάγκης (παρών και άλλως αναπότρεπτος κίνδυνος). Τέτοια αντίδραση είναι δυνατή μόνον ως απεγκλωβισμός ή διάσωση και συνιστά τον κεντρικό πυρήνα του έργου της Πυροσβεστικής».

– «Η στάθμιση των συγκεκριμένων κινδύνων ως προϋπόθεση της εισήγησης για την υλοποίηση της προληπτικής απομάκρυνσης – αναγκαστικώς λόγω των απαιτούμενων ειδικών γνώσεων – επαφίεται στην κρίση του επικεφαλής αξιωματικού του Πυροσβεστικού σώματος, ο οποίος άλλωστε είναι και ο αρμόδιος να εκτιμήσει – μεταξύ άλλων- την δυνατότητα κατάσβεσης της φωτιάς, κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται ζήτημα προληπτικής απομάκρυνσης. Τούτο ορίζεται ρητώς και στο σημείο 5.13.1 του Σχεδίου Δράσεων υπό τον τίτλο «Κατευθυντήριες οδηγίες για τη λήψη απόφασης»:


– «Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν αρμοδιότητες κατάσβεσης πυρκαγιών γιατί σύμφωνα με το νόμο η μόνη τους αρμοδιότητα είναι η παροχή μηχανημάτων και υδροφόρων, αν και εφόσον ζητηθούν από την Πυροσβεστική».

Μάλιστα, η κυρία Δούρου για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της επικαλείται την έκθεση πραγματογνωμοσύνης στην οποία εμπεριέχονται τα όσα η Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή η ίδια, είχε αναφέρει για τη μη εκκένωση των πληθυσμών. Όπως λέει στην έκθεση, επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής ανέφερε πως δεν είχε ποτέ εισήγηση από την Πυροσβεστική «για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση»!

Επιπλέον, επικαλείται στο υπόμνημά της απόσπασμα κατάθεσης υποστράτηγου της Πυροσβεστικής στις εισαγγελικές αρχές. Στην κατάθεση αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η πύκνωση του πολεοδομικού ιστού που υπάρχει στο σημείο με το συνδυασμό του δάσους δημιουργούσε μια κατάσταση από την οποία για να διαφύγει κόσμος με ασφάλεια αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίς».

Από το υπόμνημα της κ. Δούρου δεν λείπουν οι αναφορές και στο Σχέδιο Δράσεων, στο οποίο αναφέρεται πως «η δράση της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πραγματοποιείται μόνο όταν εξασφαλίζεται εγκαίρως η καλή οργάνωση για την ασφαλή υλοποίησή της». Αντίθετα, «η δράση αυτή εύκολα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες συνέπειες –απώλειες και να μετατραπεί σε επιχείρηση διάσωσης, την ευθύνη της οποίας στο χερσαίο χώρο έχει το Πυροσβεστικό Σώμα».

Συγκάλεσα ΣΟΠΠ και μάλιστα αυτοβούλως!

Όταν δε η Περιφέρεια ενημερώθηκε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς προς το Nέο Βουτζά – Μάτι, ήταν αργά, καθώς «είχε ήδη παρέλθει προ πολλού ο κρίσιμος χρόνος για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης», λέει η κ. Δούρου

Στη συνέχεια, αναλύει τις δικές της ενέργειες, όπως το να συγκαλέσει Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και μάλιστα αυτοβούλως, «και όχι με βάση την προβλεπόμενη εκ του Σχεδίου Δράσεων ενημέρωση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η οποία δεν υπήρχε εν προκειμένω».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει προέβη και σε μια άλλη ενέργεια. Έδωσε εντολή ώστε οι αρμόδιοι της Περιφέρειας να μεταβούν στα τρία σοβαρά μέτωπα φωτιάς. Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Βασιλείου μετέβη στην Κινέτα ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γεώργιος Καραμέρος στο Νταού Πεντέλης και η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής προστασίας Ι. Τσούπρα στο Ν. Βουτζά.

Αναφέρει για τις δικές της ενέργειες και κινήσεις η κ. Δούρου την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου που κατέληξε σε εκατόμβη νεκρών:

– «Από το πρωί της 23.7.2018 βρισκόμουν στο κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, δηλαδή στα γραφεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετέχοντας σε αλλεπάλληλες διαδικασίες/συσκέψεις και φροντίζοντας για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Κέντρου Επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα (Κινέτα, Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, Ν. Βουτζάς, Κάλαμος). Επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα ακόμη και μέχρι τις 18:30 δεν είχε ελεγχθεί, τούτο δε προκαλούσε επιπρόσθετη ανησυχία λόγω των διαφόρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Η πολλαπλότητα των μετώπων και η γρήγορη εξέλιξη των πυρκαγιών επέβαλαν την προσωπική μου παρουσία στο συντονιστικό κέντρο, ώστε να ικανοποιηθούν εγκαίρως και αποτελεσματικώς όλα τα αιτήματα της πυροσβεστικής».

– «Αμέσως μετά την ενημέρωση ότι η φωτιά πέρασε τη Λ. Μαραθώνος (18:44!), συγκάλεσα ΣΟΠΠ (στις 19:00) και μάλιστα αυτοβούλως, και όχι με βάση την προβλεπόμενη εκ του Σχεδίου Δράσεων ενημέρωση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η οποία δεν υπήρχε εν προκειμένω. Σε κάθε περίπτωση, η δυνητική σύγκληση του εν λόγω συντονιστικού οργάνου δεν συνδέεται με την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή/και την διάσωση των πολιτών, παρά μόνον με την υποβοήθηση του συντονιστικού έργου της περιφέρειας προς διάθεση των αιτούμενων μέσων. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια είχε ήδη ανταποκριθεί εγκαίρως και αποτελεσματικώς και ανταποκρινόταν συνεχώς στα αιτήματα της Πυροσβεστικής (…) η σύγκληση ή μη του ΣΟΠΠ, είναι ποινικώς αδιάφορη».

– «Στις 19:30 μετέβην στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής για να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του ΚΣΟΠΠ, προς αναζήτηση εγκυρότερης και συνολικότερης ενημέρωσης, όπου παρέμεινα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης».

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κυριακή της Πεντηκοστής – Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι συμβολίζει η ημέρα

Η Κυριακή πριν από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή...

Τραϊάνα Ανανία: «Δεν λαμβάνω πολλά μηνύματα από άντρες στα social media»

«Όχι, δεν θέλω να τραβήξω την προσοχή» Για τη συμμετοχή της στην επιθεώρηση του Σταμάτη Φασουλή «Τότε, τώρα, πάντα» μίλησε η Τραϊάνα Ανανία. Η γνωστή...

Η Ζέτα Μακρυπούλια εξηγεί γιατί δεν δίνει συνεντεύξεις: «Στην τελευταία έπαθα κρίση πανικού»

Τους λόγους για τους οποίους πλέον δίνει σπάνια συνεντεύξεις εξήγησε η Ζέτα Μακρυπούλια και σημείωσε πως μετά την τελευταία συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου έπαθε...

Διονύσης Τσακνής: «Έγραψα “το τραγούδι των γύφτων” κατά παραγγελία»

Στην τελευταία εκπομπή, για αυτή τη σεζόν, του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου ο Διονύσης Τσακνής. Ο γνωστός...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα αθώα θύματα του ολοκαυτώματος της Νιγρίτας

"Χρέος μας, η μελέτη της ένδοξης και μαρτυρικής ιστορίας του τόπου μας" αναφέρει ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης για τα...

Κολύμβηση: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Απόστολος Παπαστάμος – Κατευθείαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στα 400μ. μικτή ατομική, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στο Βελιγράδι Ο Απόστολος Παπαστάμος έγραψε ιστορία στο Βελιγράδι, καθώς έκανε την κούρσα της ζωής του, διέλυσε...

Κώστας Κόκλας: «Ο κόσμος με έβριζε στον δρόμο. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν τα ”Εγκλήματα”»

«Μετά τα 50 αρχίζεις να ισορροπείς. Αποδέχεσαι αυτό που είσαι». O Κώστας Κόκλας βρέθηκε καλεσμένος στο The 2night Show, όπου μίλησε για την προσωπική και...

Συνέχισε να διαβάζεις