Βασίλη όταν ο Κασσελάκης μιλάει για τον «πρωθυπουργό της νέας εποχής», μπας και εννοεί τον εαυτό του;

Πράσινο φως για το δρόμο Νιγρίτας – Σοχού!

prasino-fos-odikos-aksonas-nigrita-sohos-karamanlis-mpilias-serres-e-vima
Μοιράσου το...

Όταν πριν αρκετά χρόνια η επιχείρηση fibran και ο ρέκτης επιχειρηματίας Δημήτρης Αναστασιάδης ζήτησε για την πόλη της Νιγρίτας, το έργο σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, έτσι ώστε να αλλάξει ολοκληρωτικά η επιχειρηματικότητα, τόσο στη Νιγρίτα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Βισαλτίας, πολλοί θεώρησαν πως το έργο βρίσκεται μόνο στην φαντασία του.


Μόνο που ο ίδιος ήξερε καλά γιατί ήταν απαραίτητο και πόσο θα άλλαζε τα δεδομένα της περιοχής, όπως ήξερε καλά πως από τότε προγραμματιζόταν τόσο η γέφυρα της Μαυροθάλασσας, όσο και ο δρόμος της Αμφίπολης με την Δράμα αλλά και η σύνδεσή τους με την Εγνατία Οδό.

Η νέα οδός που αποφασίστηκε στην τελευταία της συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα εξυπηρετήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του νοτιοανατολικού τμήματος του Ν. Σερρών και θα διαμορφώσει νέους όρους ανάπτυξης για τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το δρόμο Νιγρίτας – Σοχού

Δραστική μείωση κατά 23% του χρόνου μετακίνησης από τη Νιγρίτα Σερρών προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά και του χρόνου μετακίνησης από τη Νιγρίτα έως τον Σοχό, σε μόλις 13 λεπτά από 30 λεπτά που είναι σήμερα, εξασφαλίζουν τα έργα που ενέκρινε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

panagiotis grigoriadis

Πρόκειται για έργα στο οδικό τμήμα Νιγρίτα-Σοχός-Ασκός-Βαϊοχώρι συνολικού μήκους 32,6 χλμ που επιτυγχάνουν ταχύτερη σύνδεση της Νιγρίτας (παλαιά οδό Νιγρίτας – Θερμών) με την Εγνατία Οδό (στο ύψος Βαϊοχωρίου) και του νομού Σερρών με τη Θεσσαλονίκη.

Με τη νέα οδό, που θα είναι στο σύνολό της υπεραστική και θα παρακάμπτει όλους τους οικισμούς από τους οποίους διέρχεται (Νιγρίτας, Σοχού, Ασκού), επιδιώκεται:

  • Η αποφόρτιση του οδικού άξονα 60 (Προμαχώνας-Σέρρες-Θεσσαλονίκη).
  • Η μείωση της απόστασης σύνδεσης της Νιγρίτας με τη Θεσσαλονίκη έως 18%, δηλαδή κατά περίπου 15 χιλιόμετρα και του χρόνου διαδρομής αντίστοιχα, έως 23%, δηλαδή κατά 12,5 λεπτά.
  • Η μείωση της απόστασης σύνδεσης της Νιγρίτας με το λεκανοπέδιο του Σoχού κατά 47%, δηλαδή από 34 σε 18χλμ και του χρόνου διαδρομής αντίστοιχα, κατά 55%, από 30 σε 13 λεπτά.
  • Η μείωση της απόστασης και του χρόνου από και προς την Θεσσαλονίκη και την Καβάλα από την ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας και του Σοχού.
  • Η μείωση των κινδύνων ατυχημάτων και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων για το  φυσικό περιβάλλον, σε σύγκριση με την υφιστάμενη οδό.

«Με την περιβαλλοντική αδειοδότηση που ενέκρινε η Επιτροπή Ανάπτυξης της ΠΚΜ στην Εγνατία Οδό Α.Ε., “ανάψαμε πράσινο” σε μία πολύ σημαντική κυκλοφοριακή δίοδο από τον Ν. Σερρών προς τον Ν. Θεσσαλονίκη.

Το έργο σύνδεσης της Νιγρίτας με την Εγνατία Οδό θα εξυπηρετήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του νοτιοανατολικού τμήματος του Ν. Σερρών (κυρίως της Βισαλτίας), με επίκεντρο τη Νιγρίτα.

Υπολογίζεται ότι οι εξυπηρετούμενοι χρήστες του νέου δρόμου με κατεύθυνση κυρίως τη Θεσσαλονίκη (και δευτερευόντως τη Χαλκιδική) θα είναι περίπου 25.000.

Αντίστοιχα, οι μελλοντικά εξυπηρετούμενοι χρήστες του νέου δρόμου μόνο από την ευρύτερη περιοχή του Σoχού υπολογίζονται σε περίπου 5.000.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε νέους όρους ανάπτυξης του πρωτογενή και του τριτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΠΚΜ, Κ. Γιουτίκας.

Να θυμίσουμε πως μόλις τον Φεβρουάριο το 2020 υπεγράφη , από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή η χρηματοδότηση συμπληρωματικών μελετών για τον οδικό άξονα «Νιγρίτα-Σοχός-Ασκός –Βαϊοχώρι», που θα συνδέει τους Νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης από την πόλη της Νιγρίτας.

Προηγήθηκαν, συντονισμένες διαβουλεύσεις του Δημάρχου Βισαλτίας κ. Αθανάσιου Μασλαρινού με τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντιπρόεδρο της  ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.,  Ι. Χατζόπουλο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ.  Πάρι Μπίλια αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, έτσι ώστε να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το συντομότερο και καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή της Βισαλτίας.

Κώστας Καραμανλής: 38 μέρες κράτησε το ξαφνικό ενδιαφέρον Τσίπρα για τις Σέρρες

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

panagiotis grigoriadis
Exit mobile version