Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Δυτικός Νείλος και κορονοϊός έφεραν στα κόκκινα το νομό Σερρών!

Τι κι αν κάνουμε εκ των υστέρων εντατικούς ψεκασμούς στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στις Σέρρες.

Τι κι αν παίρνουμε μηνύματα στο κινητό μας, μέσω της γραμμής 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τόσο η πιθανότητα αναζωπύρωσης του κορονοιού, όσο και αυτού του Δυτικού Νείλου, ανησυχούν τους επιστήμονες και φυσικά όλους τους Σερραίους.

Αυτό φυσικά γιατί τόσο τα τεστ, όσο και τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, είναι σήμερα σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Λαϊκή Συσπείρωση και «Πράξεις για τη Μακεδονία» ζητούν εντατικούς ψεκασμούς και επαναλειτουργία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών

Μάλιστα οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπέβαλαν ερώτηση στους δημάρχους Σερρών, Ηράκλειας και Σιντικής, για τα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης σχετικά με τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην ΠΕ Σερρών.

Οι τρεις δήμοι βρίσκονται, στις επηρεαζόμενες περιοχές από τον επικίνδυνο ιό, ενώ σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Αυγούστου έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα και τρεις νεκροί.

Γιατί αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και έπρεπε, δυστυχώς, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Σε ένα νομό, όπως είναι ο νομός Σερρών, με υδροβόρες καλλιέργειες που επιτρέπουν την ύπαρξη των κουνουπιών η διοίκηση της ΠΚΜ δεν δίνει την πρέπουσα προσοχή σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, αποτρέπει τον τουρισμό και συνεχίζει την πολιτική από το μακρινό 2011.

Η τότε Περιφερειακή Διοίκηση πήρε την απόφαση να κλείσει το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών με έδρα τον Προβατά Σερρών και να το μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία»

Είκοσι οκτώ (28) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 13/08/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί είκοσι οκτώ (28) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα είκοσι τέσσερα (24) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τέσσερα (4) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1).

έξι (6) θάνατοι

Έχουν καταγραφεί έξι (6) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 66 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 79 έτη)

Ιός δυτικού Νείλου: Κρούσματα στο Νομό Σερρών

Περιοχές με κρούσματα είναι στις Σέρρες ο δήμος Ηράκλειας με 2 κρούσματα, ο δήμος Σιντίκης με 6 κρούσματα, ο δήμος Βισαλτίας με ένα κρούσμα, ο δήμος Σερρών με τρία κρούσματα και ο δήμος Εμμανουήλ Παππά με ένα κρούσμα

Η αλήθεια είναι πως η υγεία και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας χρειάζεται πράξεις. Και η Κεντρική Μακεδονία, και ο νομός Σερρών αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση από αυτήν που αποδίδει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον ιό του δυτικού νείλου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια βάση υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου ΄΄έχει εγκατασταθεί΄΄ στη χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών).

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου, ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από το 1%), εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα.

Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει αρκετά ή ακόμη να συμβούν μόνιμες και σοβαρές νευρολογικές βλάβες, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να επέλθει ακόμη και ο θάνατος.

Με στόχο την προφύλαξή μας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση, ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ όλη την χρονική περίοδο κυκλοφορίας τους.

Xρησιμοποίηση εγκεκριμέων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.

Στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι , στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι.

Ετσι, βοηθάμε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, στην μέσω συνδυαστικών ψεκασμών , οργανωμένη προσπάθεια τους, για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version