Βασίλη τη μία φταίει ο καπιταλισμός, μετά η Μέρκελ και ο Ντράγκι, τώρα ο ... Ανδρουλάκης.Ο Αλέξης δεν φταίει ...ποτέ

Έχουν οι σκύλοι καρδιά;

Είναι σε όλους σύνηθες όταν μιλάμε για τους σκύλους μας και σκεφτόμαστε την αγάπη που παίρνουμε από αυτούς , να διερωτόμαστε αν η καρδιά τους είναι τόσο μεγάλη που να χωράει την άδολη και ανιδιοτελή αγάπη τους.

Έχουν λοιπόν καρδιά τα σκυλιά μας και μάλιστα είναι το όργανο εκείνο που υποφέρει από αντίστοιχες παθήσεις που παρουσιάζονται και στους ανθρώπους.

Ανατομικά δηλαδή, η καρδιά των σκύλων είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη που να εξυπηρετεί τις ίδιες λειτουργίες που εξυπηρετεί και η καρδιά των ανθρώπων και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με αυτά της ανθρώπινης καρδιάς.

Ο κτηνίατρος Βασίλης Πετρίδης (κτηνιατρείο VETLIFE) στο περιοδικό SocialProfile

Τι είναι όμως η καρδιά;

Η καρδιά είναι ένα μυώδες όργανο που λειτουργεί σαν μια αντλία αίματος με ατέρμονη λειτουργία, έτσι ώστε να φτάνει το αίμα σε κάθε σημείο του σώματος και να κυκλοφορούν τα θρεπτικά συστατικά του μαζί με το οξυγόνο που μεταφέρει.

Η καρδιά χαρακτηρίζεται ως ζωτικό όργανο αφού, με την παύση της λειτουργίας της, ο οργανισμός χάνει τη δυνατότητα να διατηρήσει την ίδια του τη ζωή του, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον νεφρό επί παραδείγματι αφού μπορούμε να ζήσουμε και με τον έναν μας νεφρό.

Η καρδιά, αποτελείται από 4 χώρους που συνδέονται με τα αγγεία της για να κυκλοφορεί το αίμα σε όλο το σώμα.

Οι διάφορες παθήσεις αφορούν στους χώρους αυτούς της καρδιάς, στο δομικό τους τοίχωμα, στις δομές που περιβάλλουν την καρδιά, στις βαλβίδες της καρδιάς και των αγγείων που φυσιολογικά ανοιγοκλείνουν για να διευκολύνεται η ροή του αίματος και τέλος στην δημιουργία νεοπλασιών στο ζωτικό αυτό όργανο.

Η ακρόαση του θώρακα του σκύλου σας αποτελεί πολύ σημαντική εξέταση της καρδιάς του και των πνευμόνων του. Απαιτεί εμπειρία από πλευράς του εξεταστή.

Ο κτηνίατρος διαγιγνώσκει συχνά καρδιαγγειακές παθήσεις εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα στο ζώο σας, πραγματοποιώντας κλινική εξέταση και ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα συγκεκριμένων εξετάσεων ή διαδικασιών απεικόνισης.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη χρήση στηθοσκοπίου για την ακρόαση των ήχων που παράγονται από τα εσωτερικά όργανα του σκύλου, ειδικά την καρδιά, τους πνεύμονες αλλά και τα κοιλιακά όργανα, την εξέταση των μερών του σώματος με την αίσθηση των χεριών και τα δάχτυλα (ψηλάφηση) και την εξέταση των καρδιακών παλμών.

Οι τεχνικές απεικόνισης περιλαμβάνουν τις ακτινογραφίες, το ηλεκτροκαρδιογράφημα (καταγραφή ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς) και το υπερηχοκαρδιογράφημα (με τη χρήση μηχανήματος υπερήχων).

Στις περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να τεθεί υποψία πάθησης με κλινική εξέταση μέσω της ακρόασης και της απεικόνισης , πράγμα που καθιστά τις εξετάσεις αυτές αναντικατάστατες.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της καρδιακής δυσλειτουργίας είναι ο βήχας. Ο βήχας στους σκύλους εμφανίζεται ‘’σαν κάτι να έχει μείνει στο λαιμό του και προσπαθεί να το βγάλει’’

Dirofilaria immitis (το σκουλήκι της καρδιάς)

Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί πως οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται για να παρακολουθηθεί η εξέλιξης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, η αποκάλυψη των αλλαγών στις διαστάσεις της καρδιάς και η παρουσία αλλότριων σχηματισμών μέσα στην καρδιά και τα αγγεία της , όπως για παράδειγμα τα παράσιτα και κυρίως η πολύ σημαντική παρουσία του παρασίτου Dirofilaria immitis (το σκουλήκι της καρδιάς), το οποίο έχει μεγάλη κλινική σημασία για τη Βόρεια Ελλάδα μιας και είναι από τα πιο θανατηφόρα παράσιτα για τους σκύλος στην περιοχή μας!

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, είναι ειδική εξέταση για τη διάγνωση αρρυθμιών που προκαλούνται από ποικίλες παθολογικές καταστάσεις, χωρίς να έχει όμως ευρεία χρήση στην καθημερινή κλινική πράξη.

Υπερηχοκαρδιογράφημα

Τέλος, το υπερηχοκαρδιογράφημα (υπέρηχος καρδίας) είναι εξαιρετικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους κτηνιάτρους για την επιβεβαίωση πρόωρων παθολογικών καταστάσεων που δεν έχουν δώσει ακόμα ορατά συμπτώματα, για την εκτίμηση της σοβαρότητας των ανεπαρκειών στη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων ή των στενώσεων των αγγείων, για την αξιολόγηση του μεγέθους των 4 χώρων της καρδιάς και της λειτουργίας των καρδιακών μυών, για τη διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους πνεύμονες, για τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών στην καρδιά, για την ανίχνευση καρδιακών όγκων ή για την ανίχνευση περικαρδιακής νόσου (προβλήματα με τη μεμβράνη που περιβάλλει την καρδιά και ονομάζεται περικάρδιο).

Περιστασιακά, απαιτούνται πιο εξειδικευμένες δοκιμές όπως ο καρδιακός καθετηριασμός (χρησιμοποιώντας έναν λεπτό εύκαμπτο σωλήνα που εισάγεται και φτάνει μέσω μιας αρτηρίας στην καρδιά) ή πυρηνικές μελέτες (δοκιμές ακτινογραφίας που περιλαμβάνουν ένεση ραδιενεργών ισοτόπων).

Η καρδιά του σκύλου μας προσβάλλεται από τα παράσιτα Dirofilaria immitis (που μπορούν να φτάσουν τα 30 cm μήκος το κάθε ένα) και τα οποία είναι τόσα πολλά που φαίνονται σαν ένα πιάτο μακαρονάδα , με αποτέλεσμα την εκδήλωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και το θάνατο του ζώου.

Πότε να ανησυχήσω για την καρδιά του σκύλου μου;

Τοι σκύλοι που εμφανίζουν σημάδια καρδιακής νόσου μπορεί να έχουν ιστορικό δυσανεξίας στην άσκηση.

Επειδή ποτέ ο σκύλος σας δεν θα σας παραπονεθεί για πόνους στο στήθος του, αυτό που μας προβληματίζει είναι όταν ο σκύλος δεν ακολουθεί ή δεν επιθυμεί να ακολουθήσει όλη την πορεία της βόλτας που έκανε παλαιότερα , έχοντας αδυναμία, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και αυξημένο ρυθμό αναπνοής.

Οι καρδιοπάθειες στο σκύλο συνοδεύονται από πρήξιμο στην κοιλιά (που ονομάζεται ασκίτης και προκαλείται από συγκέντρωση υγρών στην κοιλιά), από απώλεια συνείδησης λόγω ελλιπούς ροής αίματος στον εγκέφαλο ( λιποθυμία), μια μπλε απόχρωση στο δέρμα και τη γλώσσα λόγω έλλειψης οξυγόνου στο αίμα ή απώλειας όρεξης και βάρους.

Πιο σπάνια, μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο των ποδιών, ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών, του δέρματος ή των βλεννογόνων ) ή αιματηρός βήχας με βλέννα.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μετρήσετε τον αριθμό των αναπνοών που παίρνει ο σκύλος σας ανά λεπτό όταν ξεκουράζεται στο σπίτι, ώστε να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση της καρδιακής του κατάστασης.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως, ένας σκύλος με ταχύ αναπνευστικό ρυθμό, δεν είναι απαραίτητο να πάσχει από νόσημα καρδιάς αφού και σε άλλες περιπτώσεις οι αναπνοές αυξάνονται σε αριθμό , όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει έντονος σπλαχνικός πόνος ή απλά όταν το ζώο σας ζεσταίνεται υπερβολικά!

Σε κάθε περίπτωση, η διαχρονική παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας από τον Κτηνίατρό σας τουλάχιστον με την ακρόαση της καρδιάς του ζώου , είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση του καλού επιπέδου υγείας του!

Δώστε μεγάλη βάση στη διατήρηση της υγείας των δοντιών του σκύλου σας! Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με καρδιολογικά προβλήματα!

Σε κάποιες περιπτώσεις οι grain free τροφές μπορούν να προκαλέσουν καρδιολογικά προβλήματα! Ενημερωθείτε μόνο από τον κτηνίατρό σας για τη σωστή διατροφή του σκύλου σας.

Διαβάστε όλο το περιοδικό SocialProfile εδώ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version