14/07/2024
26.5 C
Serres

«Ευταξία» διαπιστώνει η δημοτική αρχή – Χάος και αταξία «βλέπει» ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών

Array

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με αυτές του Δήμου Σερρών για τους δημόσιους χώρους της πόλης των Σερρών.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος «βλέπει» καταστρατήγηση από το Δήμο Σερρών τόσο των πολεοδομικών διατάξεων, όσο και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, (665/2012 και 75/2017), ενώ αντίθετα ο Δήμος Σερρών τονίζει στην απάντησή του προς τον σύλλογο, πως από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος σε συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες προχώρησε σε ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ευταξία στους δημόσιους χώρους της πόλης των Σερρών και υπόσχεται να κατεδαφίσει τις αυθαίρετες κατασκευές όταν δημιουργηθούν τα παρατηρητήρια δόμησης!

Μόνο που τα τελευταία έχουν ήδη …καταργηθεί!

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Οι απόψεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του Δήμου Σερρών εκ διαμέτρου αντίθετες

sillogos arxitektonon serres ataksia dimos serron paremvaseis

Πριν ένα μήνα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών με ανακοίνωσή του (διαβάστε εδώ) αναφέρθηκε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παραβίαση των πολεοδομικών κανονισμών και του «Κανονισμού δράσεων, χρήσης πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων» στο Δήμο Σερρών.

Ο Σύλλογος αναφέρθηκε τότε στα δέντρα που κόπηκαν, τις παράνομες κατασκευές και τις αυθαίρετες τροποποιήσεις και ένα μήνα μετά ο Δήμος Σερρών αφού αρχικά ευχαριστεί τους αρχιτέκτονες-μέλη του Συλλόγου για τις επισημάνσεις που έχουν καταθέσει, τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος σε συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες προχώρησε σε ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ευταξία στους δημόσιους χώρους της πόλης των Σερρών.


Μάλιστα αναφέρει πως τα αρμόδια τμήματα, προτού αποστείλει το έγγραφο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, είχαν ξεκινήσει επιτόπιους ελέγχους, κάνοντας τις παρατήσεις στους επαγγελματίες , επιβάλλοντας μάλιστα και τα ανάλογα πρόστιμα σε όλους όσοι καταπατούν δημόσιο χώρο.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει πως μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Δημάρχου Σερρών κ. Βαρβάρας Μητλιάγκα, των Αντιδημάρχων Υποδομών, Τεχνικών Έργων και Άμεσων παραβάσεων κ. Αθανάσιου Γάτσιου, Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Λαϊκών Αγορών και Αδειοδοτήσεων κ. Δημήτριου Μιχτσόγλου, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών κ. Παύλου Πουλιάκα και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, τονίζονται τα παρακάτω:

giorgos andreou michalis geranis


-Για τις κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες συνιστούν πολεοδομικές παραβάσεις, η Υπηρεσία Δόμησης, κατόπιν καταγγελίας, συντάσσει έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμό προστίμων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις “περί αυθαιρέτων κατασκευών”.

Αφού η έκθεση τελεσιδικήσει, συντάσσεται πίνακας καταγραφής αυθαίρετων κατασκευών, ο οποίος αποστέλλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία είναι αρμόδια για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 4495/2017 μέχρις ότου δημιουργηθούν τα παρατηρητήρια δόμησης, τα οποία αυτά θα είναι αρμόδια σύμφωνα με την περίπτωση αα) της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 4495/2017.


Τέλος οι κατασκευές αυτές διατηρούνται από τους κατασκευαστές τους με τη βεβαίωση και πληρωμή του προστίμου διατήρησης.

-Η Δημοτική Αστυνομία, η οποία- να σημειωθεί είναι υποστελεχωμένη, κατά τους μήνες που αρχίζουν η υπαίθρια ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και η έκθεση προϊόντων καταστημάτων μη υγειονομικού ενδιαφέροντος, προσπαθεί καθημερινά να διαθέσει ένα συνεργείο 2 ένστολων για τον έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων, τόσο με τακτικούς όσο και με έκτακτους ελέγχους.

pantelis mpozis vana pliakou

Έως τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία έχουν πραγματοποιηθεί 135 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε) και μη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα:


Α) Συντάχθηκαν 18 εκθέσεις ελέγχου καθ’ υπέρβαση αδείας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή έλλειψη αδείας και εστάλησαν στην αρμόδια Διεύθυνση αδειοδοτήσεων του Δήμου Σερρών για περεταίρω ενέργειες.
Β) Εστάλησαν 8 εκθέσεις που αφορούσαν σταθερές κατασκευές, στην Υπηρεσία-τμήμα Δόμησης Σερρών, για έλεγχο.

-Σχετικά με την καταστροφή του αστικού εξοπλισμού των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων να σημειωθεί ότι γίνεται τακτικά έλεγχος και οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν στην αποκατάσταση, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των υλικών.

Οι εργασίες εκτελούνται είτε από συνεργεία του Δήμου, είτε εντάσσονται σε έργα για την τακτική συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και των δικτύων.

Σε περίπτωση βανδαλισμών και όχι φυσικής φθοράς, ειδοποιούνται οι αστυνομικές αρχές (αστυνομία, δημοτική αστυνομία) για την διερεύνηση και την επιβολή κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την διαπίστωση της καταστροφής, επανεξετάζεται η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά και τις τρέχουσες συνθήκες, όπως επάρκεια φωτισμού, συμπληρωματικά έργα, επισκεψιμότητα περιοχής κ.α.


-Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση-καταστροφή δέντρων και την κατάληψη των παρτεριών, το Τμήμα Πρασίνου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του, προβαίνει σε βεβαίωση παραβάσεων ή όχληση για αποκατάσταση ή αποτροπή βλαβών στο φυτικό κεφάλαιο, ανάλογα την περίπτωση.

Επίσης, για κάθε είδους απώλεια ή άστοχη-καταστροφική επέμβαση ενημερώνεται η Δημοτική Αστυνομία. Όσον αφορά στην αποκατάσταση βλαβών ή βανδαλισμών του εξοπλισμού (στύλοι υποστήριξης και ατομικές περιφράξεις δένδρων, υπόγειο και επιφανειακό σύστημα άρδευσης), αυτή γίνεται άμεσα από την αρμόδια υπηρεσία, σε συνεργασία με τον ανάδοχο της παροχής υπηρεσίας «Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου Σερρών» και την ΔΕΥΑΣ, όπου απαιτείται.

-Η φύτευση νέων δένδρων, σε αντικατάσταση όσων έχουν καταστραφεί σε πεζοδρόμια, πραγματοποιείται μόνον όταν υπάρχουν οι ικανές προϋποθέσεις, όπως το ικανό πλάτος πεζοδρομίου, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών (σύμφωνα με τη νομοθεσία για ΑΜΕΑ), η ύπαρξη ή μη αρδευτικού δικτύου και σχετική χρηματοδότηση.

Τέλος, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω, ήδη ο Δήμος Σερρών και τα αρμόδια τμήματα, έχουν διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους και έχουν επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα σε όλους όσοι καταπατούν δημόσιο χώρο.

Για μια ακόμη φορά, ευχαριστούμε το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τις επισημάνσεις του και σε δεύτερο χρόνο δεσμευόμαστε να καλέσουμε τους εκπροσώπους του, προκειμένου να συζητήσουμε δια ζώσης θέματα από αφορούν στην σερραϊκή κοινωνία.

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών: Επικρατεί «χάος και αταξία»

OEE: Με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές το 5ο διεθνές συνέδριο

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στη Σικελία

Σε 2ημερο workshop στην Ισπανία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τουριστική προβολή της περιοχής

Συναυλία “OPERA & CINEMA GALA” την Τετάρτη στο Γάζωρο Σερρών

Την Παρασκευή το Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή ταξιδεύει στις Σέρρες

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας την Πέμπτη

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο – Tα θέματα

Γαβριήλ Παπαδόπουλος: Η κατάσταση στο Δήμο Αμφίπολης

Πρόεδρος η Ειρήνη Ζαπάρα μετά τις εκλογές και την πλειοψηφία της ΔΑΚΕ

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ευρώπη και Ακροδεξιά: η επόμενη ημέρα!

Σερρών Θεολόγος: Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο και βεβαίως δεν σώζεται από τον κόσμο

Σερρών Θεολόγος: Η κατασκήνωση, ως έργο Θεού, θέλει ‘’ψυχή’’, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νίκος Παπαθανάσης: Με ψηφιακά μέσα ο εντοπισμός της αυθαίρετης δόμησης

Την τεχνολογία ενεργοποιεί το ελληνικό Δημόσιο στη μάχη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση. Σε αυτό...

Νίκη Κεραμέως: Επέκταση της άδειας μητρότητας και σε ακόμα περισσότερους κλάδους

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της μητρότητας αναφέρει η Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Με...

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών,...

Ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 83 χρόνια από την Πράξη Ανακήρυξης...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected] Συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον από 9-11 Ιουλίου 2024 η Σύνοδος Κορυφής του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Νοσοκομειακών Ιατρών από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Σερρών

Ο Δημοκρατικός σύλλογος Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ) εκφράζει την συμπαράσταση του στον αγώνα των υγειονομικών της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών ν. Σερρών και καλεί...

Το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου καταγγέλλει το νομοσχέδιο για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου καταγγέλλει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση εν μέσω θέρους...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΠΚΜ για συμμετοχή στην έκθεση “FRUIT ATTRACTION 2024″

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της...

Συνέχισε να διαβάζεις