Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ροδολίβος: Γιορτή αμπέλου και κρασιού «Κουρήτος»

Η γιορτή αμπέλου και κρασιού «Κουρήτος» θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο  την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Ροδολίβος. 

Τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις 7μ.μ. οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους, σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίπολης και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και επακόλουθα η διαφήμιση της τοπικής …οινοπαραγωγής αλλά και η πολιτιστική προβολή του Ροδολίβους αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αμφίπολης

Και αυτό γιατί στο Παγγαίο είχε κατά τη μυθολογία ο Διόνυσος το μαντείο του και στο Παγγαίο ήταν η πρώτη έδρα της λατρείας του Ορφέα, που με τη δύναμη της μουσικής και του τραγουδιού του μπορούσε να γοητεύσει τα άγρια ζώα και να σταματήσει τη ροή των ποταμών

Και φυσικά το Ροδολίβος που είναι η έδρα του Δήμου Αμφίπολης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Παγγαίο, ένα βουνό γεμάτο μύθους και θρύλους.

Ο θεός Διόνυσος όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, αυτός που έφερνε τη χαρά, τη θεία έκσταση τη διονυσιακή μέθη, και απελευθέρωνε τη ψυχή του ανθρώπου. 

Και οι Κουρήτες ήταν οι θεότητες που φιλούσαν τον μικρό Δία όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο  και προστάτευαν το θεό Διόνυσο, στη βρεφική του ηλικία, από το μίσος της Ήρας.

Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να μας εξηγήσει γιατί σ’ όλα τα χωριά του Παγγαίου, αλλά και στο Ροδολίβος, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν κρασί λεγόταν «Κουρήτος».

Γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.

Που ήταν το κρασί και με το οποίο θα γιορτάσει και πάλι όλο το Παγγαίο

Στις φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: 

-Έκθεση επώνυμων κρασιών από όλη την Ελλάδα 

-Λαϊκά δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης 

Λειτουργία ιστορικού λαογραφικού μουσείου του Πολιτιστικού συλλόγου 

-Λειτουργία ιστορικού λαογραφικού μουσείου του πολιτιστικού συλλόγου. 

-Εκθεση φωτογραφίας «Ο λαϊκός πολιτισμός στα χωριά των Σερρών» 

-Τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά κεράσματα 

και τέλος το λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τον Δημήτρη Ψαρρά 

Όσοι πιστοί

Προσέλθετε

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version