Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Φεβρουάριο: «Εκτοξεύτηκε» ο πληθωρισμός

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία πολύ χαμηλού πληθωρισμού σε όλη τη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανηφόρα, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και ουδείς μπορεί να προβλέψει πια, μετά και τις αβεβαιότητες του πολέμου στην Ουκρανία, πού μπορεί να σταματήσει.

Ήδη ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 7,2%, έναντι 6,2% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τις τιμές να τρέχουν και να βάζουν φωτιά στον πληθωρισμό.

Εφιαλτικός πληθωρισμός πάνω από Ελλάδα και ΕΕ: Επιστρέφει ο κίνδυνος ύφεσης

Tο ράλι στις τιμές της ενέργειας αλλά και οι μεγάλες ανατιμήσεις σε μια σειρά τροφίμων βάζουν φωτιά στον πληθωρισμό, με πολλούς ειδήμονες να επισημαίνουν πλέον ότι εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος οι πληθωριστικές πιέσεις να μην έχουν βραχυπρόθεσμο, αλλά να εκλάβουν ακόμα και υφεσιακό χαρακτήρα.

Πρόκειται για απειλή για την ελληνική οικονομία, καθώς το τσουνάμι ακρίβειας «καίει» τα εισοδήματα, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θέτουν εμπόδια στον δρόμο της ανάκαμψης. 

Το φάντασμα του πληθωρισμού έχει στοιχειώσει την Ελλάδα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ και απασχολεί έντονα τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

 Στο σενάριο παράτασης του υψηλού πληθωρισμού, θα μειωθεί ακόμα και δύο μονάδες ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, ενώ θα συρρικνωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 7,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου  Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020.

Έκρηξη σε ενέργεια και τρόφιμα

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 78,5% τον τελευταίο χρόνο και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 71,4%, ενώ κατά 41,5% ακριβότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στα είδη διατροφής, αυξήσεις 16,8% σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα έλαια και λίπη, 15,2% στα λαχανικά, 14,4% στο αρνί και το κατσίκι.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταγράφηκε αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου (-23%), αν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 9,4% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8,5%.

Τα νωπά λαχανικά ήταν κατά 16% ακριβότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ ανατιμήσεις 2,8% καταγράφηκαν στα νωπά φρούτα, 4,5% στις πατάτες, 2,1% στο γιαούρτι και 1,2% στο μοσχάρι.

Αναζητούνται νέα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βάζει «φωτιά» στο κόστος της ενέργειας και των σιτηρών,  το πληθωριστικό κύμα εξελίσσεται έντονα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε ένα συνεχόμενο κύμα ανατιμήσεων.

Κατόπιν τούτων, είναι σαφές ότι ο στόχος που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό για πληθωρισμό της τάξεως του 1% είναι ανέφικτος, ενώ πλέον και ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί για το 2022 στο 4%.

Καθώς η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τιθασεύσει τις ανατιμήσεις, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών προανήγγειλαν νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για στήριξη στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. 

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version