07/06/2023
21.5 C
Serres

ΕΛΣΤΑΤ: Στο β’ τρίμηνο ύφεση – σοκ 15,2% λόγω κορονοϊού!

Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.

Η μέχρι στιγμής πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, δηλαδή με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει διαμορφωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο στην αρχή της πανδημίας.

Ένα σενάριο που βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.


ΕΛΣΤΑΤ – κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομία!

Ύφεση ρεκόρ ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή καθώς υπήρξε κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ύφεση που ανακοινώθηκε αποτελεί αρνητικό ρεκόρ επίδοσης, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου – Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η χώρα μας είναι μια από αυτές που δέχτηκαν το σκληρότερο χτύπημα, έχοντας την πέμπτη χειρότερη επίδοση.

Υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%). Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 15% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 14,1%.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη ( C )μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.


Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (Ik) μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.

Oι εξαγωγές αγαθών (E) και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Ετήσιες μεταβολές 2020 βάση των περσινών στοιχείων 2019

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

Από την Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας!

«Έχουμε κατ’ ελάχιστο έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας και για αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε Έλληνα πολίτη, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση».

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε χθες τις δηλώσεις του στο ΥΜΑΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από μια σειρά συναντήσεων που είχε με φορείς στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε γλυκόπικρη την επίσκεψή του στην πόλη καθώς εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς προηγήθηκε η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ.

Ο ίδιος ενημέρωσε ωστόσο για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει επισκεπτόμενος το φόρουμ το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναφέροντας πως από το βήμα του, θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας το δύσκολο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Τελικά δεν ήταν μόνος του ο πρωθυπουργός στις συσκέψεις στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ) με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και τους εκπροσώπους αυτοδιοίκησης και οργανισμών.

Εκτός φυσικά του οικοδεσπότη, κ. Καράογλου και του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσου, συνόδευσαν τον κ. Μητσοτάκη κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών και ο «δικός» μας υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη άρχισε στις 11.30′ ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με τους «γαλάζιους» βουλευτές της Θεσσαλονίκης, και στις 12.00 το μεσημέρι άρχισε τις συναντήσεις του αρχικά με τους παραγωγικούς φορείς και ακολούθως με τους επιστημονικούς.

Στήθηκαν θεματικά «τραπέζια» , στα οποία συμμετείχαν οι υπουργοί (ανάλογα με το αντικείμενο), αυτοδιοικητικά στελέχη και επικεφαλής οργανισμών, ειδικά για τις υποδομές (Εγνατία, λιμάνι κτλ.).

Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν όλες στο Διοικητήριο, ενώ σε κάθε «τραπέζι» δεν συμμετείχαν πάνω από δέκα …άτομα!

Λόγο …covid!

Διαβάστε επίσης εδώ για τον Κώστα Καραμανλή

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Χάρης Μαμουλάκης και Κώστας Καρπουχτσής: Δύο μπατζανάκια στην Βουλή

Η Βουλή που ορκίστηκε έστω και για μια μέρα είχε πολλά μέλη με μεταξύ τους συγγένεια. Αδέλφια, ετεροθαλή αδέλφια, ξαδέλφια, μπατζανάκια και ένα ζευγάρι! Μπατζανάκια στη...

Γιάννης Γιάντσιος: Ντροπή το εκλογικό αποτέλεσμα του Σύριζα στις Σέρρες!

Μέχρι και ο Γιάντσιος με αφορμή την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι υποψήφιος στις Σέρρες, χαρακτήρισε ντροπή το εκλογικό αποτέλεσμα του Σύριζα...

Έφυγε από το ψηφοδέλτιο Σερρών και Δωδεκανήσων ο Τσίπρας

Όσο για τον Τσίπρα, μάλλον κατάλαβε το λάθος του και άλλαξε τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές Ενότητα και ιδιαίτερο βάρος στις...

Πράξη το Δίκτυο Εθελοντισμού Δήμου Σερρών

Ο Δήμος Σερρών ξεκίνησε και λειτουργεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια συντονισμού των εθελοντών μέσα από το Δίκτυο Εθελοντισμού Δήμου Σερρών. Είναι από τις πρώτες κινήσεις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Χρόνια ημικρανία: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Η χρόνια ημικρανία συγκαταλέγεται στις αόρατες ασθένειες. Τα συμπτώματά της δεν είναι πάντα εμφανή, επομένως ένα άτομο που φαίνεται καλά στα δικά μας μάτια, μπορεί στην...

Μυστήριο με τον θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα: Δολοφονία ή την χτύπησε ζώο; -Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες θανάτου της 68χρονης κτηνοτρόφου που εντοπίστηκε νεκρή από τον ανιψιό της έξω από...

Συνταγή για κροκέτες με κοτόπουλο

Οι κροκέτες με κοτόπουλου είναι το γεύμα που θα λατρέψουν τα μικρά σου και σήμερα θα τις φτιάξεις τις πιο λαχταριστές. Συστατικά 1/2 κιλό κιμά από...

Συνέχισε να διαβάζεις