26/03/2023
16.9 C
Serres

ΕΛΣΤΑΤ: Στο β’ τρίμηνο ύφεση – σοκ 15,2% λόγω κορονοϊού!

Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.

Η μέχρι στιγμής πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, δηλαδή με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει διαμορφωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο στην αρχή της πανδημίας.

Ένα σενάριο που βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

BARAT

ΕΛΣΤΑΤ – κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομία!

Ύφεση ρεκόρ ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή καθώς υπήρξε κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ύφεση που ανακοινώθηκε αποτελεί αρνητικό ρεκόρ επίδοσης, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου – Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η χώρα μας είναι μια από αυτές που δέχτηκαν το σκληρότερο χτύπημα, έχοντας την πέμπτη χειρότερη επίδοση.

Υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%). Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 15% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 14,1%.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη ( C )μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.


Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (Ik) μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.

Oι εξαγωγές αγαθών (E) και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Ετήσιες μεταβολές 2020 βάση των περσινών στοιχείων 2019

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

Από την Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας!

«Έχουμε κατ’ ελάχιστο έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας και για αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε Έλληνα πολίτη, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση».

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε χθες τις δηλώσεις του στο ΥΜΑΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από μια σειρά συναντήσεων που είχε με φορείς στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε γλυκόπικρη την επίσκεψή του στην πόλη καθώς εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς προηγήθηκε η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ.

Ο ίδιος ενημέρωσε ωστόσο για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει επισκεπτόμενος το φόρουμ το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναφέροντας πως από το βήμα του, θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας το δύσκολο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Τελικά δεν ήταν μόνος του ο πρωθυπουργός στις συσκέψεις στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ) με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και τους εκπροσώπους αυτοδιοίκησης και οργανισμών.

Εκτός φυσικά του οικοδεσπότη, κ. Καράογλου και του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσου, συνόδευσαν τον κ. Μητσοτάκη κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών και ο «δικός» μας υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη άρχισε στις 11.30′ ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με τους «γαλάζιους» βουλευτές της Θεσσαλονίκης, και στις 12.00 το μεσημέρι άρχισε τις συναντήσεις του αρχικά με τους παραγωγικούς φορείς και ακολούθως με τους επιστημονικούς.

Στήθηκαν θεματικά «τραπέζια» , στα οποία συμμετείχαν οι υπουργοί (ανάλογα με το αντικείμενο), αυτοδιοικητικά στελέχη και επικεφαλής οργανισμών, ειδικά για τις υποδομές (Εγνατία, λιμάνι κτλ.).

Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν όλες στο Διοικητήριο, ενώ σε κάθε «τραπέζι» δεν συμμετείχαν πάνω από δέκα …άτομα!

Λόγο …covid!

Διαβάστε επίσης εδώ για τον Κώστα Καραμανλή

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτό το σουβλατζίδικο σου φτιάχνει πίτα με το σήμα της ομάδας σου!

Σε αυτό το σουβλατζίδικο της Αττικής, μπορείς να πάρεις το πιτόγυρό σου σε χαρτί που έχει το σήμα της ομάδας σου! Το συγκεκριμένο μαγαζί βρίσκεται...

Συνταγή για σοκολατένια Pancakes

Σοκολάτα και Pancakes! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ολοκληρωθεί το σαββατοκύριακο σου; Συστατικά 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/4 κουτ. του γλυκού baking powder1 κουτ....

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: Η εξομολόγηση για τον χωρισμό της – «Πήγα στο Survivor για...

Η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου λίγο πριν μπει στο Survivor All Star βρισκόταν σε σχέση και ετοιμαζόταν να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Ωστόσο επήλθε ένας...

Σάλος στη Γαλλία: Μοντέλο έκανε φωτογράφιση με φόντο τα επεισόδια

Ευκαιρία για να τραβήξει εντυπωσιακές φωτογραφίες φαίνεται ότι βρήκε ένα μοντέλο στη Γαλλία, την ώρα που μαίνονται οι διαδηλώσεις για την αύξηση του ορίου...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Έκανε την Ελλάδα υπερήφανη: Μια 18χρονη Θεσσαλονικιά κατάφερε να φοιτήσει μοριακή ιατρική με πλήρη υποτροφία στο Harvard

Η 18χρονη Θεοδώρα Μιχαηλίδου από τη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Πανεπιστήμιο του Harvard, για να σπουδάσει μοριακή ιατρική, έχοντας...

Μπαχάρης Μπαχαρόπουλος:Έλλειψη οράματος και σχεδίου για τον Δήμο Αμφίπολης!

Η παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος έργων για το 2023, φανερώνει την έλλειψη οράματος και σχεδίου για τον Δήμο Αμφίπολης αναφέρει ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αμφίπολης...

Συνέχισε να διαβάζεις