Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

ΕΝ ΘΕΡΜΩ: H ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Η συνεδρίαση αυτή θα είναι μάλιστα η τελευταία με αυτή τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας, δεδομένου πως η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει τη νέα σύνθεση του κομματικού οργάνου.

Γράφει ο κ.Ηλίας Γεωργιάδης

Το τελευταίο φαίνεται πως αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία είναι οι «προεδρικοί» κι από την άλλη η «ομάδα των 53», με τους δεύτερους να επιδιώκουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα κομματικά όργανα και να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό τους – όπως το βλέπουν – στον πρόσφατο ανασχηματισμό, αλλά και το γεγονός, όπως λένε, πως οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πέριξ του Μαξίμου και όχι της Κουμουνδούρου.

Parfait

Η κόντρα Παππά-Φίλη με αφορμή την ΕΡΤ συνδέεται μάλιστα απόλυτα με τις εσωκομματικές ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ο πρώην υπουργός δεν ανήκει τυπικά στους 53, ωστόσο μοιράζεται τις ίδιες απόψεις και γι’ αυτό συχνά προσπαθεί να είναι η φωνή της «αριστερής συνείδησης» στο κόμμα.

Ως προς τα οργανωτικά, παραμένει ανοιχτό εάν η Πολιτική Γραμματεία θα είναι εφεξής το κυρίαρχο όργανο εσωκομματικής δράσης και εάν θα καταργηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο ή η διάρθρωση θα παραμείνει ως έχει.

Επικρατέστερη εκδοχή θεωρείται η πρώτη, οπότε, σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να αυξηθούν κατά τι, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι εσωκομματικές τάσεις με την εκπροσώπησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Συζήτηση θα γίνει πιθανότατα και για την υπόθεση Καμμένου, η οποία έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στο Μαξίμου και γενικότερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πέραν των αποστάσεων που πήρε μέσω διαρροών το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον κ. Καμμένο και την «εναλλακτική πρότασή» του, ενώ σε σημερινές τους δηλώσεις οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς άφησαν επίσης αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας, σημειώνοντας πως οι υπουργοί, όταν μιλούν δημοσίως, θα πρέπει να μιλάνε «μετρημένα».

Θέμα συζήτησης – το οποίο θα αναλυθεί εκτενώς και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – αποτελεί και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα ανοίγματα που επιδιώκει η ηγεσία του στην Κεντροαριστερά.

Η «ομάδα των 53» αντιτίθεται σ’ αυτήν την προοπτική και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει αυτόνομη κάθοδο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στηρίζοντας δικά του στελέχη σε τοπικό επίπεδο, ακόμη κι αν αυτά έχουν περιορισμένη επιρροή στην κοινωνία. Άλλωστε, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δίνει δύναμη ακόμη και σε μικρότερους συνδυασμούς και ενισχύει τις συνεργασίες σε προγραμματική βάση, όπως ήταν και το επιχείρημα της κυβέρνησης για να ψηφίσει τον «Κλεισθένη» που έφερε τις αλλαγές αυτές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑωστόσο, έχει άλλη άποψη και εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει προσέγγιση του Κινήματος Αλλαγής με συνεργασία «από τα κάτω» από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανταπόκριση σε επίπεδο αρχηγών. Να στηρίξει, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο υποψηφιότητες που προέρχονται από το ΚινΑλ, πάλι στη βάση της προγραμματικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version