18/05/2024
13.7 C
Serres

Ενστάσεις στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΑ από την ΕΣΠΕΣΣ

Array

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (ΕΣΠΕΕΣ) διαπίστωσε για ακόμη μία φορά ότι το θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται στη διαβούλευση που περατώθηκε στις 13 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 π.μ. τελεί υπό τις ενστάσεις μας.

Αρχικά, διαβιβάζουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια των συναδέρφων μας για το καθεστώς που διέπει τις μεταβολές των στρατιωτικών με το άρθρο 69 του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, οι οποίες τίθενται σε εκ νέου αλλαγή και μάλιστα με δυσμενή πλέον πρόθεση στα κριτήρια  μεταθετικότητας των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων:

α. Συγκεκριμένα, δεν ελήφθησαν υπόψη η αρχή της Αναλογικότητας καθώς και παράγοντες που πρέπει να τελούν υπό εξατομικευμένο περιβάλλον προστασίας της υγείας.

β. Οι καταρτιζόμενες διατάξεις του ανωτέρω άρθρου, πρόδηλα αποτελούν τη θέση της διοίκησης του στρατεύματος και σε καμία περίπτωση τη θέση των εργαζομένων με τους οποίους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ήρθε σε διαβούλευση πριν τη σύνταξη του υπόψη σχεδίου νόμου. Με αυτό τον τρόπο βέβαια τα μέτρα δεν αποκτούν την εργασιακή αποδοχή όπως θα έπρεπε. Περαιτέρω η επίκληση ότι «Το σημερινό σύστημα μεταθέσεων έχει διαπιστωθεί από την εφαρμογή του ότι ενδέχεται να επιβαρύνει υπέρμετρα τα στελέχη που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι επιμελούνται άτομα με προβλήματα υγείας κ.α.)» δεν στοιχειοθετείται και δημιουργεί περιβάλλον αντιμαχόμενων πόλων μεταξύ των διάφορων κατηγοριών των Ενόπλων Δυνάμεων.

γ. Σε κάθε περίπτωση ελήφθη υπόψη μόνο η εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, υπό την ισχύουσα δομή των Ε.Δ. και εις βάρος του Κράτους Πρόνοιας και όχι ο εξορθολογισμός της ίδιας της ιεραρχικής δομής, υπό το καθεστώς των υπηρεσιακών αναγκών το οποίο εν πάση περιπτώσει πρέπει να συμβιώνει αρμονικά με τις υφιστάμενες ανάγκες του έμψυχου δυναμικού για βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους-οφέλους. 

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Δεύτερον, έντονες επιφυλάξεις δημιουργούνται με το άρθρο 59 με το οποίο διαγράφεται το χρέος 10% από τις οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ευκόλως διαπιστώνεται ότι, δεν φθάνει που δόθηκε η δυνατότητα, στη μοναδική προσφυγή δευτεροβάθμιας περίθαλψης των εν ενεργεία στρατιωτικών να παραπέμπονται και οι υπόλοιποι  πολίτες, καθιστώντας τα στρατιωτικά νοσοκομεία ως γενικά νοσοκομεία και υποβαθμίζοντας εν τέλει την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ε.Δ., η περικοπή των χρεών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενδέχεται να επισφραγίσει περαιτέρω υποβάθμιση και για τα υπολείποντα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσμένουν οι στρατιωτικοί. Αντί για τιμωρία της ασυνέπειας διαπιστώνεται και περικοπή του οφειλόμενου κόστους.

Τρίτον, με την παράγραφο 2 του άρθρου 61 επιδιώκεται η τροποποίηση του άρθρου 17 του ν.δ. 398/1974 με δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Άμυνας να περιορίζει το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος ανάλογα της οικονομικής κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση οι εν ενεργεία στρατιωτικοί αποδίδουν τις οφειλές τους εμπρόθεσμα και νομίμως κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στον Ειδικό Λογαριασμό και δεν επιθυμούν να διακυβεύεται η οικονομική κατάστασή του, την οποία δεν διαχειρίζονται οι ίδιοι για να εναπόκειται ο περιορισμός σε μια εισήγηση και μια αποφασιστική απόφαση ενός οργάνου. Επιπρόσθετα, εμφαίνεται και δημιουργεί ερωτηματικά η πρόβλεψη μόνο του πιθανού περιορισμού και όχι της δυνατής επαύξησης.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ λιμνάζουν πλήθος θεμάτων που χρήζουν άμεσης θεραπείας (π.χ. επίλυση ηλικιακών ορίων ΕΠ.ΟΠ., πρόβλεψη μισθολογικής κλίμακας ΕΜΘ, αναβάθμιση ΑΣΣΥ, βαθμολογική αποκατάσταση ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων, χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου με γεωγραφικά κριτήρια, εναρμόνιση ημερήσιας  αποζημίωσης, έλλογη νυχτερινή απασχόληση, ισότιμη υγειονομική περίθαλψη, αποκατάσταση καθηκόντων, ωράριο εργασίας κ.ά.π.) πλέον προστίθενται και άλλα προβλήματα που δημιουργούν περιβάλλον ανασφάλειας, έλλειψης εμπιστοσύνης κ.λπ. 


Εν κατακλείδι, το Σωματείο,  ζητά την άρση των άρθρων 59, 61§2 και 69 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ώστε να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος για να παραχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταθετικότητας συμβατό με τις ολιστικές ανάγκες της εποχής καθώς και να εξορθολογιστεί το παρωχημένο υγειονομικό σύστημα των στρατιωτικών και να διασφαλιστεί η σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού για την απόδοση του εφάπαξ βοηθήματος.

Οι κ.κ. Βουλευτές, ως αντιπρόσωποι του Έθνους, στους οποίους αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται προς αξιολόγηση και κρίση του τιθέμενου θέματος και για τις περαιτέρω εν αναμονή κοινοβουλευτικές ενέργειες, προκειμένου το Σωματείο μας να ενημερώσει τα μέλη του.

Ο ΑΔΦ Σερρών, παρακαλείται, περί του ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματος, για τις περαιτέρω ενέργειές του στο πλαίσιο του Ν.2690/1999 (ΦΕΚ Α’ 45) «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας» και των διαλαμβανομένων της παραγράφου 8γ του άρθρου 30Γ του Ν.1264/1982.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών παρακαλείται για τις δικές της συλλογικές ενέργειες.


Το παρόν έγγραφο κοινοποιείται στα μέλη μας στο πλαίσιο της αδιάλειπτης διαφάνειας που χαρακτηρίζει την Ένωση και την εν συνόλω πορεία των ενεργειών που τα αφορούν.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε πληροφορία ή/και διευκρίνιση καθώς και για περαιτέρω στοιχειοθέτηση των θεμάτων του Σωματείου μας τα οποία εδράζονται υπό δεδομένα αντικειμενικότητας, κοινωνικής και επαγγελματικής δικαιοσύνης με απόληξη την έλλογη εξομάλυνση του εργασιακού βίου των στρατιωτικών.

Δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιντικής – Τα οχυρά στην Σερραική κοινωνία

Εκδήλωση μνήμης την Κυριακή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ξεκινά η δημιουργία Κέντρου Ημέρας για άτομα με Άνοια στις Σέρρες

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το πώς κινεί το κεφάλι της μια γυναίκα δείχνει αν είναι ψυχοπαθής

Μια απλή κίνηση ή έλλειψη κίνησης του κεφαλιού θα μπορούσε να είναι σημάδι ψυχοπάθειας σε μια γυναίκα. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Τμήμα Ψυχολογίας...

Άγγελος Παπαδημητρίου: «Δεν με αφορά ο θάνατος»

«Είμαι σε μεγάλες φόρμες». Ο Άγγελος Παπαδημητρίου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» και αναφέρθηκε στην καριέρα του και στη σχέση που έχει με τον...

Κώστας Καραμανλής: Πράξη η αντικατάσταση αντλιοστασίων άρδευσης στο ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού!

Ένα αίτημα ετών σήμερα γίνεται πράξη, με την παράδοση προς χρήση του σύγχρονου συστήματος που αναβαθμίζει αποφασιστικά το αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ...

Ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι

Μια από τις πολύτιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά είναι αυτό το ιδιαίτερο ψωμί που περιέχει και μια δόση αρωματικό ρύζι μπασμάτι στη ζύμη του. 20'...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μαρία Σολωμού: Ό,τι πρόβλημα έχουν οι φίλοι του γιου μου έρχονται σε εμένα

Γουστάρουν να μιλάμε, ανέφερε στις κάμερες των τηλεοπτικών εκπομπών Η Μαρία Σολωμού μίλησε για τη σχέση που έχει με τον γιο της και τους φίλους...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Περιμένω την πρόταση και το μονόπετρο για τον γάμο»

Την Ζωζώ Σαπουντζάκη σε έξοδό της, συνάντησε η κάμερα της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα. Μεταξύ άλλων, η σπουδαία ηθοποιός μίλησε και για την περιπέτεια που πέρασε...

Ελένη Γερασιμίδου: Έπαθα εγκεφαλικό πριν λίγο καιρό

Η ηθοποιός είχε υποστεί ξανά ισχαιμικό επεισόδιο πριν μερικά χρόνια Η Ελένη Γερασιμίδου μιλούσε για τον Δημήτρη Σταρόβα που νοσηλεύεται μετά από εγκεφαλικό που υπέστη...

Συνέχισε να διαβάζεις