21/07/2024
33 C
Serres

Εορτολόγιο 16 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Array

Τι γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας

Σήμερα, Κυριακή 16 Ιουνίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμούμε τη μνήμη των Αγίων Μνημονίου και Τύχωνος, επισκόπων Αμαθούντος των θαυματουργών.

Ο Όσιος Μνημόνιος υπήρξε επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου και χειροτόνησε διάκονο τον Όσιο Τύχωνα (η μνήμη του εορτάζεται, επίσης, στις 16 Ιουνίου), ο οποίος τον διαδέχθηκε στην Επισκοπή Αμαθούντος (σήμερα υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού).

Περισσότερα για τη ζωή του Οσίου Μνημονίου δεν γνωρίζουμε.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Μνημόνιος
  • Τύχων, Τίχων

Άγιος Τύχωνας

Ο Άγιος Τύχωνας (τέλη του 4ου –αρχές του 5ου αι.) ήταν επίσκοπος στην Αμαθούντα Κύπρου.

Τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία και όχι μόνο. Τα όσα έγιναν γνωστά για τη ζωή του, βρίσκονται σε χειρόγραφα, γραμμένα από τον συντοπίτη του Ιωάννη τον Ελεήμονα (2ο ήμισυ 6ου-αρχές 7ουαι.). Τιμάται στις 16 Ιουνίου εκάστου έτους.


Καταγόταν από φτωχική οικογένεια.

Εκείνη τον ανέθρεψε με νουθεσία Κυρίου -επί Αρκαδίου και Ονηρίου- έτσι στην μετέπειτα ζωή του ανέτρεχε στην Άγία Γραφή. Είχε ήθος και συνείδηση. Ο πατέρας του ήταν ψωμάς.

Ο τότε επίσκοπος Μνημόνιος μπόρεσε να διακρίνει αυτή τη σύνεση που διακατείχε τον νεαρό Τύχωνα και για αυτό το λόγο τον χειροτόνησε διάκονο.

Αρκετά γρήγορα όμως εκείνος βρέθηκε στη θέση του Μνημονίου εξαιτίας την σπουδαίας κατήχησης του.

Ο Άγιος σαν χειροτονήθηκε επίσκοπος έδειξε μεγάλες διοικητικές ικανότητες και αρετές όπως η φιλανθρωπία και η διάδοση του Λόγου του Θεού στους ειδωλολάτρες, με αποτέλεσμα την μεταστροφή τους.


Ακόμη όπως θεώρησε πρέπον, κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και εκεί ανεγέρθησαν χριστιανικοί.

Ακόμη απέκτησε και θαυματουργικό χάρισμα όσο ήταν εν ζωή ακόμα και με αυτό κούραρε ασθενείς και επιτελούσε σεπτά έργα, όπως τη μετατροπή ενός ξερού χωραφιού χάρη κάποιων αγροτών σε απόγνωση.

Θεωρείται ο προστάτης της Αμαθούντας και των αμπελοκαλλιεργητών, καθώς είναι γνωστό πως μετέτρεψε ένα ξερό αμπελόφυλλο σε χλωρό.

Γνωστός είναι επίσης για τις δράσεις του κατά της λατρείας της θεάς Αφροδίτης συγκεκριμένα, καθώς λέγεται πως κατά τη διάρκεια μιας λατρευτικής πομπής της, κάποιοι από τους πιστούς πέρασαν μπροστά από το ναό του Αγίου.

Εκείνος τότε έσπασε το άγαλμα της θεάς. Είχε μπει σε λατρευτικό ναό της Άρτεμις και έδιωξε από εκεί μια ιέρεια ονόματι Ανθούσα.

Κατά μια άλλοι άποψη συγγραφέων αυτή η ενέργεια έγινε σε ναό της Αφροδίτης, μπορεί όμως να είναι και τυπογραφικό λάθος του κειμένου (Usener 1907-χειρόγραφο 11ουαι.).

Γενικά στην Αμαθούντα λατρευόταν η Αμαθούσια Αφροδίτη (Αριάδνη) και είναι γνωστό πως η θεραπεία για τον παγανισμό αποδιδόταν στη θεά Άρτεμη.[Σημ 1] Ίσως εκεί να έγκειται το λάθος.

Έζησε ειρηνικά ως το τέλος του και πάντα αγωνιζόταν να επιφέρει την ειρήνη και στους γύρω του, χωρίς να παραλείπει το θέλημα του Θεού.

Θαυματουργικές Ιδιότητες

Ο Άγιος Τύχωνας θεωρήθηκε αργότερα ο θεράπων του παγανισμού καθώς αυτό αποδίδεται ως ασθένεια από τους συγγραφείς.

Επίσης είναι ο θεράπων των δαιμονισμένων καθώς εν ζωή κούραρε πολλούς. Σύμφωνα με τον Παπασταύρο θαύματα έγιναν την ημέρα της κηδείας του αλλά και μέρες μετά.

Πολλοί επισκέπτονται την εκκλησία και ασπάζονται τα λείψανά του καθώς εκτιμάται πως θεραπεύονται εκεί πάρα πολλές ασθένειες.

Η θεραπεία ενός επιληπτικού παιδιού

Κατά τον Ιωάννη τον Ελεήμονα και πάλι ο Άγιος θεράπευσε ένα επιληπτικό παιδί που όχι μόνο ήταν επιληπτικό, αλλά αναφέρεται λεπτομερώς με συμπτώματα ενός δαιμονισμένου.

Δηλαδή γύριζε τα μάτια του, λύγιζε το σώμα του, έτριζε τα δόντια του, έκανε περίεργους μορφασμούς με τα χείλη του και έβγαζε αφρούς.

Το παιδί είχε τρεις ασθένειες όπως αναγράφεται, όμως στην περιγραφή του Ιωάννη είναι φανερό πως κάποιος πολύ πονηρός δαίμονας είχε κυριαρχήσει στο σώμα του και το κατέστησε επίσης κωφό και άλαλο.

Στο ίδιο κείμενο γράφει πως ο Χριστός μπορούσε να το θεραπεύσει αμέσως, όμως σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα πήγαν στο ναό του Αγίου Τύχωνα και παρακαλούσαν αρκετό καιρό για την γιατρειά του.

Οι γονείς κατηγόρησαν και τον εαυτό τους ότι εξαιτίας των αμαρτιών τους το παιδί τους δε γινόταν καλά.

Το δαιμόνιο μιλούσε μέσα από το παιδί που κανονικά δεν μιλούσε να πει κάτι άλλο: “[…] με καταδιώκει με μαστίγιο ,μου στερεί με βία την κατοικία μου και με εξορίζει από αυτή την εστία μου”.

Τελικώς το παιδί θεραπεύτηκε, έφυγε και το δαιμόνιο και μπορούσε να μιλάει, να σκέφτεται, να δυναμώνει ψυχικά και σωματικά.

Απολυτίκιον

Ήχος γ’, θείας Πίστεως.

Θείας έτυχες, ιερατείας, νεύσει κρείττονι εκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος, συ γαρ των έργων εκλάμπων ταις χάρισι, την Εκκλησίαν εστήριξας θαύμασι. Τύχων Όσιε, Χριστών τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Εορτολόγιο 15 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σερρών Θεολόγος: Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, ένα μεγαλειώδες πρότυπο χριστιανικής πίστεως!

Πηγή:newsbomb

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

ΠΔΣΟ – ΠΑΣΚΟ & Σ: Αλαζονείας ούτις εκφεύγει δίκην

Για μία ακόμη χρονιά η κυβέρνηση, παρ όλες τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της, συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη τακτική σε σχέση με την διαδικασία...

Βασίλης Τερζής: Η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα

Η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα, πολύ χρήσιμα και τα δύο «όταν χρειάζονται δέκα γνωστικοί για να βγάλουν από το πηγάδι κάτι που...

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει τη Τρίτη η Δημοτική Επιτροπή

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:05 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 38η Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που θα γίνει δια ζώσης...

ΓΣΕΒΕΕ : Οι ευνοϊκές διατάξεις για το ενεργειακό κόστος να επεκταθούν και στα...

Αφενός για να μην βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφετέρου για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους, πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δήμος Αμφίπολης: Παράκληση για συνετή και περιορισμένη χρήση του νερού

Από την Πατσιά Ελένη, Αντιδήμαρχο Έργων & Ύδρευσης του Δήμου Αμφίπολης παράκληση για συνετή και περιορισμένη χρήση του νερού Αγαπητοί συμπολίτες,λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας...

Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συγκαλεί η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 και ώρα 15.00 στην αίθουσα...

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία

Η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα παρέστη στην κινητοποίηση που πραγματοποίησε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, η οποία έλαβε χώρα στην...

Συνέχισε να διαβάζεις