08/06/2023
16.5 C
Serres

Επανάσταση …. με αιτία – Γράφει ο Κώστας Σαραφίδης*

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, πρώτιστα θα κριθεί η οξυδέρκεια του εκλογικού σώματος και η δυνατότητά του, τα παθήματα του παρελθόντος, να μετουσιωθούν σε αλλαγή πορείας, όσο αφορά τις επιλογές του.


Είναι επιβεβλημένο έστω και καθυστερημένα η όποια επιλογή, να έχει θετικό πρόσημο, και να μην αποτελεί διεκπεραίωση με τιμωρητική διάθεση.


Δεν είναι δυνατό να επιζητούμε την αντικατάσταση της σοβαροφάνειας με την σοβαρότητα, από την Δημοτική Αρχή, και οι πολίτες να συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένοι πελάτες, που αρνούνται να ξοφλήσουν τον λογαριασμό που οι ίδιοι δημιούργησαν.


Όταν επιλέγεις Δημοτικό Άρχοντα, καλοθελητή ατομικών και ιδιωτικών συμφερόντων και όχι «πολιτικό συνθέτη» του συλλογικού συμφέροντος, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς τα αποτελέσματα, των άρρωστων νοοτροπιών και πρακτικών σου.

Lavera


Δυστυχώς η Πόλη εδώ και δεκαετίες, κινείται στις ράγες της συντήρησης, με βέβαιο προορισμό το μαρασμό και την άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του κοινωνικού της ιστού.

Η στοχοθεσία έχει δώσει τη θέση της στην ουτοπία.


Όταν αφετηρία σου είναι απλά οι εκλογικοί αριθμοί-υπολογισμοί, φυσικό επακόλουθο είναι, να έχεις απλά τιμητική συμμετοχή στο δρόμο ταχύτητας προς το αύριο.Εδώ και χρόνια κάθε επίδοξος μονομάχος στην αρένα των δημοτικών εκλογών, αρχίζει τον «αγώνα» του, κάνοντας υπολογισμούς για το μερίδιο των ψήφων που του αναλογεί από τη δεξαμενή της Εκκλησίας, δίχως να υπολογίζει ότι η μόνη δεξαμενή στην οποία μπορεί να υπολογίζει, είναι αυτή των ενεργών – υπεύθυνων πολιτών.


Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί λάθος λύση για το πρόβλημα.


Το πρόβλημα είναι πως η πόλη θα πρέπει να αναπνεύσει εγκαταλείποντας άρρωστες πρακτικές και νοοτροπίες.


Πεδία στα οποία επιβάλλεται να κατευθυνθεί η δράση της Δημοτικής Αρχής είναι :

Η καθημερινότητα, ο σεβασμός του Δημόσιου Χώρου και ο πολιτισμός ως κινητήρια δύναμη για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


Σε αυτά αν προσθέσεις και κάποιες σημαντικές υποδομές, που πρέπει να δρομολογηθούν, αλλά δυστυχώς δεν αποτελούν επιλογές, λόγω της διάρκειας υλοποίησης τους, τότε θα έχεις πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.


• Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ της πόλης.

Κανένας όμως δεν τολμάει ξεστομίσει την αναγκαιότητα της μεταφοράς του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, ως το κύριο εμπόδιο της προσπάθειας.

Γήπεδο που πρέπει να μεταφερθεί, αφού δρομολογήσουμε με σοβαρότητα, την κατασκευή ενός νέου, χωρίς να φθάνουμε στις γελοιότητες των προηγούμενων ετών.

Ελπίζω να μην έχει ξεχασθεί η φωτογραφία των τοπικών παραγόντων μπροστά σε μια πινακίδα, που απλά επιβεβαίωνε την ανυπαρξία σχεδιασμού.

Δώσαμε την ευκαιρία σε αυτόκλητους σωτήρες, να αφαιρέσουν κάθε ίχνος σοβαρότητας από μια προσπάθεια που αφορούσε και την πόλη και την ποδοσφαιρική ομάδα. 


• Θα δρομολογήσουμε την κατασκευή ενός ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, που θα μας βάλει με αξιοπρέπεια στο χάρτη της πολιτιστικής δραστηριότητας ή θα κυνηγάμε τη χίμαιρα του τουρισμού, σε ένα Δήμο χωρίς συγκριτικά πλεονεκτήματα ;


Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Θεσμού, που θα είναι πανελλαδικά σημείο αναφοράς, και θα καταστήσει τον Δήμο ως προορισμό, χωρίς να αναλωνόμαστε σε εορταστικά πανηγυράκια, ανακυκλώνοντας την εσωτερική μας μιζέρια.


• Θα σεβαστούμε την ιστορία του Δήμου, δίχως να αντιμετωπίζουμε το οτιδήποτε παλιό, ως ενοχλητικό σκουπίδι ;

Θα περιφρουρήσουμε το χαρακτήρα του Δημόσιου Χώρου, θέτοντας ξεκάθαρους κανόνες από την αρχή, τους οποίους θα υπερασπιστούμε, αδιαφορώντας για το εφήμερο κόστος, ή θα σύρουμε το χορό αγκαλιά με επίδοξους άνευ χαρτοφυλακίου ρυθμιστές της πορείας μας ;


• Σε θεσμικό επίπεδο, θα πρέπει θα πρέπει να διορθωθεί το πρόβλημα που προέκυψε από την συνένωση, με αγροτικές περιοχές, με την δημιουργία Αντιδημαρχίας που θα έχει ως αρμοδιότητα τον προγραμματισμό – συντονισμό των έργων και τη χρηματοδότησή τους, επιλέγοντας τη λύση και όχι το καμουφλάρισμά του.

Οι θέσεις ευθύνης επιβάλλεται να αντανακλούν γνώση-αποφασιστικότητα, και όχι εξαργύρωση προεκλογικών υποσχέσεων.


• Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε βάθος, όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων, όχι πρώτιστα για την απόδοση ευθυνών, αλλά για να γίνει κατανοητό ότι διαχρονικά χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι τακτοποίησής «ενοχλητικών εκκρεμοτήτων».


• Η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να ανταπεξέλθει στο έργο της, χρησιμοποιώντας ο Δήμος, ως άτυπο σύμβουλο τον Δικηγορικό Σύλλογο, αντί να καταφεύγουμε σε χαριστικές τοποθετήσεις.


Η Δημοτική Αρχή είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την επανάσταση του αυτονόητου. Δυστυχώς για τον Δήμο απέτυχε, επιλέγοντας την παλιά καταστρεπτική συνταγή, της μιζέριας και της προβολής χωρίς απτά αποτελέσματα.

Η αντικατάσταση της θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα υπεύθυνης στάσης, και όχι «γεροντικού πείσματος», με προβολή στο παρελθόν.

Επιβάλλεται να επιλεγεί μια «πολιτική πρόταση» που να έχει αναφορά στο μέλλον, χωρίς αποκλεισμούς και επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Μια πρόταση που πρώτα απ’ όλα θα αλλάξει εμάς τους ίδιους τους πολίτες.

Ο Κώστας Σαραφίδης είναι Σερραίος Οικονομολόγος

Κώστας Σαραφίδης: Γυμνοσάλιαγκες…..σε καιρό εκπτώσεων !!

Κώστας Σαραφίδης: Να δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα…

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το Σάββατο στην αίθουσα του Ορφέα: 4η Χορωδιακή Συνάντηση

Ο Πρόεδρος και το Δ,Σ του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών διοργανώνουν την 4η Χορωδιακή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  10 Ιουνίου 2023 και ώρα...

Πώς η σύγκριση “σκοτώνει” την ικανότητά μας να να δείχνουμε συμπόνια

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κοιτάζει φωτογραφίες σε stories και feeds και να αναρωτιέται πώς γίνεται άλλοι άνθρωποι να καταφέρνουν τα...

Στο Επιμελητήριο Σερρών κλιμάκιο της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ

Κλιμάκιο της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ., αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιάννη Ρουκά και τον Συντονιστή του Κατασκευαστικού Κλάδου Σάββα Ιωακειμίδη, υποδέχτηκε το...

Athens Pride 2023: Δείτε τις πρώτες τακουνοδρομίες στο κέντρο της Αθήνας

Στα πλαίσια του Athens Pride 2023 πραγματοποιείται αθλητικοδιασκεδαστική δοκιμασία που συνίσταται σε αγώνα δρόμου με τακούνια ύψους μέχρι 15 εκατοστών Εβδομάδα Pride στην Αθήνα που...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με μόνο 4 υλικά -Πανεύκολο και δροσιστικό

Το σοκολατένιο γλυκό ψυγείου είναι το ιδανικό επιδόρπιο για κάθε οικογενειακό τραπέζι -και όχι μόνο. Ένα σοκολατογλυκό μπορεί να σερβιριστεί σε κάποιο δείπνο ή κάποιο...

Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ στο νέο διυλιστήριο στον Αϊ Γιάννη Σερρών!

Το νέο διυλιστήριο νερού και τον τρόπο λειτουργίας του, είχαν την ευκαιρία να δουν σήμερα από κοντά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ...

Γιατί όταν αγχωνόμαστε ψάχνουμε σοκολάτα -Ειδικοί εξηγούν

Ειδικοί εξηγεί γιατί έχουμε την τάση να θέλουμε να φάμε σοκολάτα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και δίνει συμβουλές για να αποφεύγουμε αυτή την κακιά συνήθεια. Τρώμε...

Συνέχισε να διαβάζεις