Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων!

Οι τράπεζες θα αναλάβουν τη στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια σε 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.


Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.


Σημειώνουμε πως την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας των δανειοληπτών από το συνεχόμενα αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους, επεσήμανε με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης ζήτησε άμεσα μέτρα για τη προστασία των δανειοληπτών

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας των δανειοληπτών από το συνεχόμενα αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους, επεσήμανε με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Οι διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ως προτιμητέου μέτρου αντιμετώπισης του καλπάζοντος πληθωρισμού στην ευρωζώνη, έχει αρχίσει να μετακυλίεται στα επιτόκια των εγχώριων δανείων επιβαρύνοντας τις μηνιαίες δόσεις εξυπηρέτησής τους σε βαθμό τέτοιο που να εγκυμονείται κίνδυνος μη εξυπηρέτησής τους.


Το σημαντικότερο όλων, είναι ότι οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχώς αυξανόμενες δόσεις για την αποπληρωμή τους, συνεπώς καλούνται να επωμιστούν μόνοι τους ένα βάρος που αποδεικνύεται άδικο και δυσβάσταχτο.


Αυτό, σε συνδυασμό με τον πρωτόγνωρο, μετά από πολλά χρόνια, πληθωρισμό που τους αφαιρεί σημαντικό μέρος της αγοραστικής τους δύναμης και τις υπερβολικά υψηλές τιμές χρέωσης ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να προκαλέσει διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.


Δεδομένου ότι παρά την πρόσφατη έκκληση του Υπουργού προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αυτές εμφανίζονται σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, να είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν μόνο στο 50% των πρόσθετων τόκων που επιβαρύνουν τους δανειολήπτες, ζητώντας οι ίδιες το υπόλοιπο 50% να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους ίδιους τους φορολογούμενους,

Δεδομένου ότι οι ίδιες εμφανίζονται διατεθειμένες απλώς να μειώσουν μια σειρά προμηθειών για υπηρεσίες που πρακτικά δεν τους στοιχίζουν τίποτα αλλά χρεώνουν για αυτές τους καταθέτες,


Δεδομένου ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν αύξηση 27% στις συνολικές καταθέσεις την τελευταία διετία, όμως το χάσμα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων είναι από τα υψηλότερα στη ευρωζώνη,


Ο κ. Λεονταρίδης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό ζητά την παρέμβασή του ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους που θα ήταν δυνατό να προκαλέσει κοινωνικό πρόβλημα, συνακόλουθα την πιθανότητα οικονομικής αποσταθεροποίησης και τη δημιουργία ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της χώρας προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ-τραπεζιτών στα στεγαστικά δάνεια για
Επιδότηση των δόσεων

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά.


Οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες θα γίνουν άμεσα ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε βάθος τετραμήνου και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και η μείωση των προμηθειών για μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές.


Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητήθηκε, οι τράπεζες θα αναλάβουν από 1-1-2023 τη στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια σε έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.


Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.


Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.


Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

GOTSIKA
Exit mobile version