01/12/2023
9.1 C
Serres

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ!

Κοιμόμαστε το ένα τρίτο της ζωής μας κι αυτό κάνει την ποιότητα του ύπνου μας πάρα πολύ σημαντική για την υγεία μας και τη ζωή μας γενικότερα

Η ανάπαυσή μας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να είναι ποιοτική εξαρτάται από τη στάση που έχουμε στον ύπνο μας κι από τις συνήθειες που έχουμε πριν ξαπλώσουμε.

Εμείς συγκεντρώσαμε συστάσεις από κορυφαίους ειδικούς σχετικά με το πως να κοιμάστε σωστά και να καταφέρετε έτσι να διορθώσετε όλα τα προβλήματα της υγείας σας.

Πόνος στον ώμο


Εάν όταν ξυπνάτε ο ώμος σας πονάει, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τον ύπνο στο πλάι, ειδικά από τη μεριά που πονάτε. Επίσης, δεν είναι καλό να κοιμάστε μπρούμυτα, γιατί αυτή η θέση προκαλεί κακή ευθυγράμμιση των ώμων.

Η καλύτερη στάση ύπνου σε αυτή την περίπτωση είναι ανάσκελα. Τοποθετήστε ένα λεπτό μαξιλάρι (ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι είναι ιδανικό) κάτω από το κεφάλι σας. Πάρτε ένα άλλο μαξιλάρι, τοποθετήστε το στο στομάχι σας κι αγκαλιάστε το. Οι ώμοι σας θα είναι τώρα στη σωστή και σταθερή θέση.


Εάν δεν σας αρέσει ο ύπνος ανάσκελα, δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι, στην πλευρά που δεν πονάτε. Λυγίστε τα πόδια σας ελαφρώς προς το στήθος σας και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. Ο ύπνος με το χέρι σας κάτω από το κεφάλι δε θα σας βοηθήσει, γιατί ο ώμος θα έχει μια αφύσικη θέση.

Πόνος στην πλάτη

Εάν πονάτε στην πλάτη, η διατήρηση της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής σας στήλης είναι πολύ σημαντική. Εάν το στρώμα σας είναι υπερβολικά μαλακό, ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα καινούριο.


Ο ύπνος ανάσκελα είναι η καλύτερη θέση για την περίπτωσή σας. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να αποκαταστήσετε τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης και για να μειώσετε την ένταση στους τένοντες σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια μικρή πετσέτα κάτω από την πλάτη σας για επιπλέον υποστήριξη.

Αν συνηθίζετε να κοιμάστε μπρούμυτα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά και τη λεκάνη σας . Αν σας αρέσει ο ύπνος στο πλάι, τότε είναι καλύτερο να πάρετε την πολύ γνωστή εμβρυϊκή στάση. Λυγίστε τα πόδια σας ελαφρώς προς το στήθος σας, κρατώντας την πλάτη σας με την φυσική λόρδωση (καμπύλη). Βάλτε ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. Αυτή η στάση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουράσετε το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Πόνος στον αυχένα

Όπως και με τον πόνο στην πλάτη, ο αυχένας σας πρέπει να υποστηρίζεται σωστά όταν κοιμάστε. Γενικά, η καλύτερη επιλογή είναι να κοιμάστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας κι ένα μαξιλάρι κάτω από κάθε βραχίονα. Τα άτομα με προβλήματα στον αυχένα πρέπει να επιλέγουν πολύ προσεκτικά τα μαξιλάρια του ύπνου και είναι καλύτερα να κοιμούνται σε ορθοπεδικά μαξιλάρια.

Αν προτιμάτε να κοιμάστε στο πλάι, βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι σας δεν είναι πολύ ψηλό. Δεν πρέπει να είναι πιο χοντρό από 16 εκατοστά. Ιδανικά, το ύψος του μαξιλαριού σας θα πρέπει να ταιριάζει με το πλάτος του ώμου σας για να κρατάτε τον αυχένα σας στη σωστή θέση.

Εάν κοιμάστε μπρούμυτα, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό μαξιλάρι. Βέβαια, είναι καλύτερα να μην κοιμάστε καθόλου σε αυτή τη στάση, γιατί θα έχετε όλη τη νύχτα το κεφάλι σας στραμμένο προς τη μία πλευρά κι αυτό θα τεντώνει τον αυχένα σας.

Δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να σερφάρετε στο διαδίκτυο με το κινητό σας τηλέφωνο ή με το τάμπλετ σας λίγο πριν από τον ύπνο, αλλά πρέπει να το κάνετε. Θα σας βοηθήσει πραγματικά αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε. Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες επηρεάζει τον ύπνο σας πάρα πολύ. Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και καφεΐνης γενικότερα, μην πίνετε ενεργειακά ποτά, σόδες, μαύρο τσάι και ρόφημα σοκολάτας, για τουλάχιστον 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Κάντε γυμναστική πρωί κι απόγευμα. Θα σας βοηθήσει να τονώσετε ολόκληρο το σώμα σας, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας και να κοιμηθείτε πολύ πιο γρήγορα.

Ξυπνάτε διαρκώς στη μέση της νύχτας

Εάν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας, θα πρέπει όχι μόνο να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα gadget σας πριν πάτε για ύπνο, αλλά και να αποφύγετε το αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Το αλκοόλ διαταράσσει την ισορροπία του νερού στο σώμα σας κι επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου σας. Επιπλέον, ελέγξτε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας. Η ιδανική θερμοκρασία ύπνου είναι 20-22 ° C.

Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε

Το πρωινό ξύπνημα είναι το αιώνιο βάσανο των περισσοτέρων, αλλά μπορείτε πολύ εύκολα να το λύσετε. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα). Εάν θέλετε να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί, θα πρέπει να κοιμηθείτε επίσης νωρίς το βράδυ.

Ροχαλητό

Εάν ροχαλίζετε, αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα. Σε αυτή τη θέση, οι ιστοί του αυχένα χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα η γλώσσα σας να πέφτει προς τα πίσω, φράζοντας τον αεραγωγό.

Επιλέξτε το μαξιλάρι σας προσεκτικά. Τα υπερβολικά μαλακά μαξιλάρια μπορεί να προκαλέσουν μια ελαφριά κλίση του κεφαλιού σας προς τα πίσω και να αυξήσουν έτσι το ροχαλητό. Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι ή ανασηκώστε μερικά εκατοστά το κεφαλάρι του κρεβατιού σας για να εμποδίσετε τη γλώσσα σας να πέσει πίσω.

Ξαπλώστε στο πλάι. Με το κεφάλι σας να βρίσκεται σε αυτή τη φυσική θέση, τίποτα δε θα περιορίσει τη ροή του αέρα.

Κάντε ειδικές ασκήσεις. Η άσκηση των μυών της γλώσσας και του λαιμού σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα ενισχύσετε και να μειώσετε το ροχαλητό.

Κράμπες στα πόδια

Όταν μιλάμε για κράμπες στα πόδια, συνήθως εννοούμε ξαφνικούς σπασμούς, ή ένα σφίξιμο των μυών στα πόδια ή στους μηρούς. Σχεδόν το 80% των ανθρώπων πάσχουν από αυτό το πρόβλημα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδέονται συχνά με κάποια ασθένεια, βλάβη των νεύρων ή με την έλλειψη ιχνοστοιχείων. Αν αντιμετωπίζετε συχνά αυτό το πρόβλημα, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ένας καλός τρόπος για να σταματήσετε τις κράμπες των ποδιών είναι να τραβήξετε και να ενισχύσετε τον μυ. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε γιόγκα ή μασάζ στα πόδια σας πριν από τον ύπνο. Να θυμάστε ότι εάν θέλετε να επιτύχετε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να ασκείστε τακτικά.

Άλλα προβλήματα

Οι διαταραχές ύπνου μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως η κόπωση, τα στενά παπούτσια, αλλά κι από προβλήματα με το πεπτικό ή το νευρικό σύστημα. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει την αιτία του προβλήματος και να σας συμβουλεύσει για τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Εάν υποφέρετε από καούρες, μια καλή ιδέα είναι να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά εμποδίζει την οισοφαγική παλινδρόμηση, άρα και την καούρα.

Αν πονάνε τα πόδια σας το βράδυ, τότε χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι σε ρολό για να κρατήσετε τα πόδια σας ψηλά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το φλεβικό αίμα που συσσωρεύεται στα πόδια σας θα τρέξει προς τα κάτω και θα αισθανθείτε καλύτερα. Επίσης, δοκιμάστε το τρίψιμο ή το ελαφρύ μασάζ στα πόδια σας πριν να ξαπλώσετε για ύπνο και αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης τουλάχιστον 6 ώρες πριν να κοιμηθείτε.

via

 

 

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Άρμα Διός ιρόν …

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Πορεύεται ο Μεγάλος Βασιλιάς των Περσών ο Ξέρξης, μετά την άλωση της Αιγύπτου , εναντίον της Αθήνας, «ου πρότερον παύσομαι πριν...

Τη Τρίτη στα Public παρουσίαση βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη

Το κάθε του βιβλίο αποτελεί παρακαταθήκη ιστορίας για την πόλη μας, τον νομό, την χώρα ολόκληρη αναφέρει το Public Σερρών που διοργανώνει ακόμα μια...

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Η κυβέρνηση δίνει λύσεις στις ανάγκες των πολιτών 

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» μεταξύ άλλων τόνισε: Ένα χρόνο...

Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης σε Σούνακ: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία, είναι και...

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος, Σταμπολίδης, σχετικά με τον βρετανό πρωθυπουργό, σημειώνει «Δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Διάρρηξη σε σπίτι στη Θεσσαλονίκη: Πήρε εργαλεία και τα κλουβιά με τα πουλιά

Συνελήφθη ο δράστης Διάρρηξη σημειώθηκε χθες το βράδυ σε μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη με τον δράστη να αφαιρεί εργαλεία και κλουβιά με ωδικά πτηνά. Όπως αναφέρει η...

Eurostat: Πόσα παιδιά κάνουν οι Έλληνες; Η σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Σε ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ μεγαλώνει τουλάχιστον ένα παιδί, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2022, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με...

Ζέτα Δούκα: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα καταφέρω να φτάσω 50 χρονών»

«Με ξενίζουν κάποια πράγματα σε σχέση με τον χρόνο, όπως το γεγονός ότι το δέρμα μου χαλαρώνει» είπε σε συνέντευξή της Για τη «φθορά»...

Συνέχισε να διαβάζεις