23/04/2024
14.8 C
Serres

Επιστημονικό «θαύμα»: Παράλυτος άνδρας περπάτησε ξανά χάρη σε εγκεφαλικά εμφυτεύματα

Array

Σηκώθηκε ξανά στα πόδια του απλά με τη σκέψη του – «Επανάσταση» στην ιατρική με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.


Ενας παράλυτος άνδρας μπόρεσε να περπατήσει απλά με τη σκέψη του χάρη στα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα εγκεφάλου – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής, αλλάζοντας, όπως λέει ο ίδιος, τη ζωή του.

Ο Γκερτ-Γιάν Οκσαμ, ένας 40χρονος Ολλανδός, έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα με το ποδήλατο πριν από 12 χρόνια.

Τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα μεταδίδουν ασύρματα τις σκέψεις του στα πόδια και τα πόδια του μέσω ενός δεύτερου εμφυτεύματος στη σπονδυλική στήλη του.

Το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά μια κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση για τη σπονδυλική στήλη στο Ηνωμένο Βασίλειο το χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικό».

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

«Νιώθω σαν μικρό παιδί που μαθαίνω να περπατάω ξανά», είπε ο Οκσαμ στο BBC.

Μπορεί, επίσης, πλέον να σταθεί και να ανέβει σκάλες.«Ηταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά τώρα μπορώ να σηκωθώ και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου.

Είναι μια χαρά που πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται», τόνισε.

Η ανάπτυξη του συστήματος, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έγινε από Ελβετούς ερευνητές.


Η καθηγήτρια Τζοσλίν Μπλοχ του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, η οποία είναι νευροχειρουργός και πραγματοποίησε την ευαίσθητη χειρουργική επέμβαση για την εισαγωγή των εμφυτευμάτων, τόνισε ότι το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε βασικό ερευνητικό στάδιο και απέχει πολλά χρόνια από το να είναι διαθέσιμο για παράλυτους ασθενείς.

Ωστόσο, είπε στο BBC ότι στόχος της ομάδας ήταν να το βγάλει από το εργαστήριο και να εισέλθει στην κλινική φάση του το συντομότερο δυνατό.

Η επέμβαση για την αποκατάσταση της κίνησης του Γκερτ-Γιάν πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021.

Η Μπλοχ έκανε δύο κυκλικές τρύπες σε κάθε πλευρά του κρανίου του, διαμέτρου 5 cm, πάνω από τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της κίνησης.

Στη συνέχεια τοποθέτησε δύο εμφυτεύματα σε σχήμα δίσκου, τα οποία μεταδίδουν ασύρματα εγκεφαλικά σήματα -τις προθέσεις του ατόμου- σε δύο αισθητήρες συνδεδεμένους σε ένα κράνος στο κεφάλι του.

Η ελβετική ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που μεταφράζει αυτά τα σήματα σε οδηγίες για την κίνηση των μυών των ποδιών και μέσω ενός δεύτερου εμφυτεύματος που τοποθετήθηκε γύρω από τον νωτιαίο μυελό του Γκερτ-Γιαν, το οποίο η Μπλοχ προσάρτησε περίπλοκα στις νευρικές απολήξεις που σχετίζονται με το περπάτημα.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από μερικές εβδομάδες προπόνησης μπορούσε να σταθεί και να περπατήσει με τη βοήθεια μιας «περπατούρας».

Η κίνησή του είναι αργή αλλά ομαλή, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκρεγκουάρ Κουρτίν του École Polytechnique Fédérale στη Λωζάνη (EPFL), ο οποίος ηγήθηκε του πρότζεκτ.

«Το να τον βλέπεις να περπατά τόσο φυσικά είναι τόσο συγκινητικό», είπε.

Ο 40χρονος είχε μόνο το εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη πριν βάλει τα εμφυτεύματα εγκεφάλου.

Λέει ότι πλέον έχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο. «Ενιωθα πριν ότι το σύστημα με έλεγχε, αλλά τώρα το ελέγχω», περιγράφει.

Ούτε τα προηγούμενα ούτε τα νέα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνεχώς. Είναι ογκώδη και ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Αντίθετα, οι ασθενείς τα χρησιμοποιούν για μία ώρα περίπου, για μερικές φορές την εβδομάδα ως μέρος της ανάρρωσής τους.

Η πράξη του περπατήματος εκπαιδεύει τους μύες τους και έχει αποκαταστήσει έναν βαθμό κίνησης, όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο, υποδηλώνοντας ότι τα κατεστραμμένα νεύρα μπορεί να αναπτύσσονται ξανά.

Ο τελικός στόχος είναι η μικρογραφία της τεχνολογίας.

Η εταιρεία του καθηγητή Κουρτίν, Onward Medical, κάνει βελτιώσεις για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

«Ερχεται», λέει ο ίδιος. «Ο Γκερτ-Γιάν έλαβε το εμφύτευμα 10 χρόνια μετά το ατύχημα του.

Φανταστείτε όταν εφαρμόζουμε τη διεπαφή εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης λίγες εβδομάδες μετά τον τραυματισμό. Οι δυνατότητες ανάκαμψης είναι τεράστιες», καταλήγει.

Δανία: Επιτρέπεται η άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων στις έφηβες

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κώστας Αχ. Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέρει ο ανιψιός του, πρώην υπουργός και βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής αναφέρει...

Αν Χάθαγουεϊ: Της ζήτησαν σε οντισιόν να φιλήσει 10 άνδρες για να βρουν...

Ήταν συνηθισμένο και ως πρακτική «θεωρούνταν φυσιολογική», είπε η ηθοποιός. «Ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή και τώρα ξέρουμε καλύτερα». Σε συνέντευξη στο V Magazine, με...

Πρώτα στον κόσμο τα Ελληνόπουλα: Μαθητές από την Μακεδονία κέρδισαν το Χρυσό σε...

Η ελληνική, μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με το wizzle, το συναρπαστικό παιχνίδι συμμετριών με κρυμμένα μαθηματικά που...

Τέλος το κάπνισμα και σε εξωτερικούς χώρους: Απαγορεύεται να καπνίσεις δίπλα στον άλλον...

Μόνο έπειτα από συναίνεση μπορεί κάποιος να ανάψει τσιγάρο σε δημόσιο χώρο Η απόσταση από άλλους για κάπνισμα θα πρέπει να ξεπερνά τα 5...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ιωάννα Τούνη: «Δεν κατάλαβα, το κράτος θα ελέγχει και εμάς τους influencers;»

Στην κάμερα του Happy Day έκαναν τις νέες τους δηλώσεις η Ιωάννα Τούνη και ο Δημήτρης Αλεξάνδρου. Το ζευγάρι το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου έκανε τη νέα...

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: «Ήταν επιλογή μου να μην κάνω παιδί. Είμαι εγωιστής και ευθυνόφοβος. Δεν ένιωθα την ανάγκη»

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στη σειρά εποχής «Ψυχοκόρες» που συμμετέχει. Καλεσμένος στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/4)...

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου η σημερινή. Σκοπός, η προώθηση και η προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα...

Συνέχισε να διαβάζεις