Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Οι εθνικές εκλογές του 2023 θα γίνουν Με την απογραφή του 2021

Παρά τα όσα ακούγονταν τελικά με πλήρως ξεκαθαρισμένο τοπίο οδεύει η χώρα προς τις διπλές κάλπες του 2023. 

Κι αυτό γιατί από την μία κανείς δεν ελπίζει πια για μια κάποια πολιτική συνεργασία στις πρώτες από αυτές την άνοιξη του 2023, ενώ είναι δεδομένος και ο εκλογικός νόμος μετά μάλιστα και την δέσμευση Μητσοτάκη 

Τέλος είναι πια δεδομένο πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί με τη νέα απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και πάντως μετά την δημοσίευση των στατιστικών αποτελεσμάτων και τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος για την κατανομή των εδρών , όπως ορίζει το σύνταγμα.

Περιμένοντας την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: Σε αναμμένα κάρβουνα οι Βουλευτές

“Υπομονή μέχρι τον Δεκέμβριο. Αμέσως μετά την δημοσίευση, το προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των εδρών πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και οι εκλογές να γίνουν υποχρεωτικά με την νέα απογραφή. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση”, έγραψε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Lavera

“Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα γίνουν με την απογραφή του 2021. Δεδομένου του γεγονότος ότι η τελευταία απογραφή και πράξη συντελέστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, οποιαδήποτε στιγμή από Μάρτιο και εντεύθεν, θα σημαίνει ότι θα γίνουν οι εκλογές με την απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι… 

Σε κάθε περίπτωση στο μέτρο που θα έχουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν με τη νέα απογραφή…

Ακόμη δεν έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα εκ μέρους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οπότε μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασία. Καλό είναι να μην λαμβάνουμε συμπεράσματα από στοιχεία τα οποία δεν είναι ακριβή. Δεν λαμβάνεται υπόψιν ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, αυτό το οποίο λέμε μόνιμο πληθυσμό, γιατί εκεί μπορεί να είναι και άτομα τα οποία δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα ή μπορεί να είναι άτομα-ετεροδημότες. 

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον νόμιμο πληθυσμό. Ο νόμιμος πληθυσμός, λοιπόν, θα καταστεί γνωστός στο τέλος αυτού του χρόνου, έτσι ώστε να έχουμε τις τυχόν αλλαγές σε εκλογικές περιφέρειες”, ανέφερε, με τη σειρά του, ο κ. Γεραπετρίτης

Αυτό που ξεκαθαρίζεται, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η απογραφή δεν έχει καμία επίπτωση όσον αφορά στον τελικό αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα. Από τον εκλογικό νόμο του κ. Σκανδαλίδη και μετά, οι έδρες κάθε κόμματος συνολικά εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από το ποσοστό του, την ύπαρξη bonus για το πρώτο κόμμα ή όχι και τον αριθμό αυτού και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στη Βουλή. 

Που επηρεάζει η απογραφή και ο αριθμός των εδρών; 

Σε τρεις βασικούς τομείς: 

-Στην κατανομή των εδρών μέσα στην εκλογική περιφέρεια. 

-Στον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια. 

-Στον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο. 

Οι βουλευτές, πάντως, που…κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα στρέφουν το βλέμμα τους στις τυχόν…καραμπόλες και αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, με βάση τη νέα απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών οι αλλαγές δεν πρόκειται να είναι μεγάλες.

“Μία πρώτη εκτίμηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Θα υπάρξουν κάποιες σημειακές αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα είναι μεγάλες”, επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης. 

“Δεν αναμένεται η απογραφή να επιφέρει περισσότερες αλλαγές από όσες είχε επιφέρει η απογραφή του 2011. Χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τ. Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών”, σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.  

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version