25/05/2024
15.4 C
Serres

‘Φούσκωσε’ ο Στρυμόνας στην Βουλγαρία σε επιφυλακή οι υπηρεσίες στο Νομό Σερρών!

Array

Με την σημερινή ημέρα να είναι η τελευταία πριν τις πραγματικά χαμηλές θερμοκρασίες, που έρχονται οσονούπω, ο νομός Σερρών μετράει τις πληγές του και προετοιμάζεται, έτσι ώστε ο όγκος του νερού που έρχεται από τη γειτονική χώρα, να μην μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις, ανέβασαν κατακόρυφα τη στάθμη τόσο του ποταμού Στρυμόνα, όσο και των παραποτάμων του στην γειτονική Βουλγαρία

Ανέβηκε η στάθμη του Στρυμόνα στην Βουλγαρία Φόβοι για πλημμύρες στις Σέρρες

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και αυτές των Δήμων, κυρίως λόγω της αυξημένης ποσότητας νερού που άρχισε από χθες να «κατεβάζει» από τη Βουλγαρία ο ποταμός Στρυμόνας.

Ο όγκος του νερού σε συνδυασμό με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, ανέβασε την στάθμη τόσο του ποταμού και όσο και των παραποτάμων του, γεγονός που προβληματίσει για το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Προς το παρόν η κατάσταση είναι μεν διαχειρίσιμη, αλλά όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις βουλγαρικές αρχές, καθώς στην Περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ σημειώθηκε υπερχείλιση του ποταμού.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Η υπερχείλιση του ποταμού οφείλεται κυρίως λόγω της απελευθέρωσης υδάτων από το φράγμα «Studena», που έφτασε στο όριό του, ενώ σε κάποια σημεία μέτρησης επί βουλγαρικού εδάφους, η στάθμη του Στρυμόνα ανέβηκε από 1 ως και 2,5 μέτρα!

Στα όρια τους οι Δήμοι γύρω από το Στρυμόνα


Αν και η πλημμύρα που σημειώθηκε προχθές δεν οφείλεται στο ποτάμι, αλλά στα νερά που ήρθαν από τα βουνά, σκεφτείτε τι θα γινει αν προστεθούν σε αυτά και ο ποτάμιος Στρυμόνας

Ήδη ο Δήμος Βισαλτίας είναι στο κόκκινο, με τις περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο να είναι η Ευκαρπία, ο Αχινός, ο Λευκότοπος, ο Τράγιλος, η Μαυροθάλασσα, ο Άγιος Δημήτριος, τα Ίβηρα, το Καστανοχώρι, η Δάφνη, το Πατρίκι και το Σιτοχώρι και λιγότερο η Νικόκλεια, η Βέργη και η Σησαμιά.


Στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις (με σιτηρά και μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά, κ.ά), σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, αλλά και σε κατοικίες.


Στο δρόμο προς το Νεοχώρι έσπασε ένα ρέμα σε σημεία που ανήκει στο Δήμο Εμμ. Παππά με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν οικόπεδα και χωράφια αλλά και επιχειρήσεις που ανήκουν στο Δήμο Σερρών, ενώ πολλά χωριά του Δήμου βρίσκονται στο κόκκινο για πολλοστή φορά, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, με τους δήμους να παίρνουν κάθε χρόνο χρήματα από το κράτος, χωρίς να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό έργο προς τους πολίτες.

Μάλιστα σύμφωνα με το ΚΚΕ αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δε θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Σερρών.

Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης είναι δεδομένο πως ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμοι), καθώς υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δε διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής.


Ήδη χθες και πάντα σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.500 στρέμματα με καλλιέργειες είναι ακόμα καλυμμένες με νερό, ενώ ήδη ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή των ζημιών από τα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας, των δήμων και του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε καλλιέργειες (σιτηρά, μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά κ.ά.) αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες και θερμοκήπια.


Οι κάτοικοι διεκδικούν άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, και φυσικά άμεση και 100% αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες, ενώ ζητούν επιτέλους να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην ξαναβρεθούν στην ίδια απελπιστική κατάσταση.


Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται ο καθαρισμός και η εκβάθυνση του Στρυμόνα και των παραποτάμων του, η ενίσχυση των αναχωμάτων τους, έργα καθαρισμού και διευθέτησης χειμάρρων και τάφρων, έργα στο αρδευτικό δίκτυο κ.ά.


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δύο αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Βισαλτίας, που είχαν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το 2017 και αναμενόταν να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, απεντάχθηκαν το 2019, διότι δεν έγιναν εγκαίρως οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις.


Τα έργα αυτά αφορούσαν τη διευθέτηση του χειμάρρου Ευκαρπίας, στο τμήμα του που διασχίζει τον οικισμό ο οποίος πλημμύρισε, και της Τάφρου της Σησαμιάς, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αίτημα Χατζηβασιλείου στον ΟΚΑΝΑ για διεύρυνση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Πρόταση στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), τον κατεξοχήν φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα, για την επέκταση των υφιστάμενων υπηρεσιών του και την...

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας – Ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, στην οποία τονίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πολιτική της ΕΕ για την...

Την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή ζήτησε ο Κώστας Μπούμπας

Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του...

ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ: Διοργάνωσαν ημερίδα για τους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας

Ι. Καϊτεζίδης: «Ο ΟΕΥ είναι το κανονιστικό μας Δίκαιο, το Σύνταγμα των Δήμων μας» Χρήσιμος οδηγός και ίσως το πιο βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ο Σερρών Θεολόγος: Ο Μέγας Κωνσταντίνος λαμπρό πρότυπο χριστιανού Ηγεμόνος

Την πανσεβάσμιο μνήμη των Αγίων, ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και ισαποστόλων Βασιλέων, Κωνσταντίνου και Ελένης, εόρτασε με λαμπρότητα και η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης. Την...

Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας στη Ρόδο

“Κρήνην έχουσα των δωρεών σου την εικόνα σου, η νήσος Ρόδος, Θεοτόκε Τσαμπίκα,γεραίρει σε και καυχωμένη ενθέως σοις θαύμασι τον ασπασμόν του Αγγέλου προσάδοι...

Νύφη που επέζησε από καρκίνο χορεύει με το δότη της . Μια συγκλονιστική στιγμή

Όταν η Greta Hokanson ήταν 16 ετών, διαγνώσθηκε με λευχαιμία και μόνο μια μεταμόσχευση μυελού των οστών θα της έσωζε τη ζωή. Η ανήλικη τότε...

Συνέχισε να διαβάζεις