07/06/2023
24.7 C
Serres

‘Φούσκωσε’ ο Στρυμόνας στην Βουλγαρία σε επιφυλακή οι υπηρεσίες στο Νομό Σερρών!

Με την σημερινή ημέρα να είναι η τελευταία πριν τις πραγματικά χαμηλές θερμοκρασίες, που έρχονται οσονούπω, ο νομός Σερρών μετράει τις πληγές του και προετοιμάζεται, έτσι ώστε ο όγκος του νερού που έρχεται από τη γειτονική χώρα, να μην μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις, ανέβασαν κατακόρυφα τη στάθμη τόσο του ποταμού Στρυμόνα, όσο και των παραποτάμων του στην γειτονική Βουλγαρία

Ανέβηκε η στάθμη του Στρυμόνα στην Βουλγαρία Φόβοι για πλημμύρες στις Σέρρες

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και αυτές των Δήμων, κυρίως λόγω της αυξημένης ποσότητας νερού που άρχισε από χθες να «κατεβάζει» από τη Βουλγαρία ο ποταμός Στρυμόνας.

Ο όγκος του νερού σε συνδυασμό με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, ανέβασε την στάθμη τόσο του ποταμού και όσο και των παραποτάμων του, γεγονός που προβληματίσει για το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Προς το παρόν η κατάσταση είναι μεν διαχειρίσιμη, αλλά όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις βουλγαρικές αρχές, καθώς στην Περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ σημειώθηκε υπερχείλιση του ποταμού.

Lavera


Η υπερχείλιση του ποταμού οφείλεται κυρίως λόγω της απελευθέρωσης υδάτων από το φράγμα «Studena», που έφτασε στο όριό του, ενώ σε κάποια σημεία μέτρησης επί βουλγαρικού εδάφους, η στάθμη του Στρυμόνα ανέβηκε από 1 ως και 2,5 μέτρα!

Στα όρια τους οι Δήμοι γύρω από το Στρυμόνα


Αν και η πλημμύρα που σημειώθηκε προχθές δεν οφείλεται στο ποτάμι, αλλά στα νερά που ήρθαν από τα βουνά, σκεφτείτε τι θα γινει αν προστεθούν σε αυτά και ο ποτάμιος Στρυμόνας

Ήδη ο Δήμος Βισαλτίας είναι στο κόκκινο, με τις περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο να είναι η Ευκαρπία, ο Αχινός, ο Λευκότοπος, ο Τράγιλος, η Μαυροθάλασσα, ο Άγιος Δημήτριος, τα Ίβηρα, το Καστανοχώρι, η Δάφνη, το Πατρίκι και το Σιτοχώρι και λιγότερο η Νικόκλεια, η Βέργη και η Σησαμιά.


Στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις (με σιτηρά και μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά, κ.ά), σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, αλλά και σε κατοικίες.


Στο δρόμο προς το Νεοχώρι έσπασε ένα ρέμα σε σημεία που ανήκει στο Δήμο Εμμ. Παππά με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν οικόπεδα και χωράφια αλλά και επιχειρήσεις που ανήκουν στο Δήμο Σερρών, ενώ πολλά χωριά του Δήμου βρίσκονται στο κόκκινο για πολλοστή φορά, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, με τους δήμους να παίρνουν κάθε χρόνο χρήματα από το κράτος, χωρίς να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό έργο προς τους πολίτες.

Μάλιστα σύμφωνα με το ΚΚΕ αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δε θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Σερρών.

Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης είναι δεδομένο πως ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμοι), καθώς υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δε διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής.


Ήδη χθες και πάντα σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.500 στρέμματα με καλλιέργειες είναι ακόμα καλυμμένες με νερό, ενώ ήδη ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή των ζημιών από τα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας, των δήμων και του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε καλλιέργειες (σιτηρά, μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά κ.ά.) αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες και θερμοκήπια.


Οι κάτοικοι διεκδικούν άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, και φυσικά άμεση και 100% αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες, ενώ ζητούν επιτέλους να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην ξαναβρεθούν στην ίδια απελπιστική κατάσταση.


Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται ο καθαρισμός και η εκβάθυνση του Στρυμόνα και των παραποτάμων του, η ενίσχυση των αναχωμάτων τους, έργα καθαρισμού και διευθέτησης χειμάρρων και τάφρων, έργα στο αρδευτικό δίκτυο κ.ά.


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δύο αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Βισαλτίας, που είχαν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το 2017 και αναμενόταν να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, απεντάχθηκαν το 2019, διότι δεν έγιναν εγκαίρως οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις.


Τα έργα αυτά αφορούσαν τη διευθέτηση του χειμάρρου Ευκαρπίας, στο τμήμα του που διασχίζει τον οικισμό ο οποίος πλημμύρισε, και της Τάφρου της Σησαμιάς, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Νιώθω ότι είμαι άντρας νέας κοπής»

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου έδωσε συνέντευξη κι αναφέρθηκε στις σχέσεις, την καριέρα του, αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. «Η παράδοση καλό είναι...

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Βουλγαρία – Αισθητός και στη βόρεια Ελλάδα

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Βουλγαρία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (7/6). Έγινε αισθητός σε Ξάνθη και Σέρρες Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το...

Τσαπανίδου: Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας

«Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου,...

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η Σία Κοσιώνη είναι θησαυρός, ο πρώτος αριθμός του λαχείου»

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τη νύφη της, Σία Κοσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (7/6) η Ντόρα Μπακογιάννη. Τα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη για...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Survivor All Star: Με αυτό το απίστευτο ποσό αποχώρησε από το reality επιβίωσης ο Τάκης Καραγκούνιας

«Αντίο» στον Άγιο Δομίνικο λέει ο Τάκης Καραγκούνιας, ο οποίος ήταν ο παίκτης που στο χθεσινό επεισόδιο βγήκε εκτός Survivor All Star. Ο πρώην παίκτης...

Θεοδωρικάκος: Η εφαρμογή του Σχεδίου «Ακρίτας» εγγυάται την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ο λαός θα επιλέξει ξανά αυτοδύναμη ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μην μπει σε περιπέτειες η χώρα» Η προώθηση παράνομων...

Ας είμαστε τίμιοι …. Ο Πάγκαλος κι η περίφημη φράση !

Είμαστε πολλές φορές πρόχειροι, βιαστικοί , άδικοι , κάποιες φορές ανόητοι , έτσι πού στο τέλος αδικούμε τον εαυτό μας, εαυτούς και αλλήλους ! Γράφει...

Συνέχισε να διαβάζεις