Huevos Rancheros (αυγά μάτια με πουρέ φασολιών, τορτίγιες και ντοματόσαλτσα)

Μεξικάνικη συνταγή, που μπορεί να σερβιριστεί σε brunch ή ως πλήρες μεσημεριανό γεύμα

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄

Η νοστιμιά της κρύβεται στο συνδυασμό των στοιχείων που τη συναποτελούν.Υλικά (για 8 άτομα)

  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 8 τορτίγιες καλαμποκιού (τις βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τις πίτες για σουβλάκια, τις αραβικές και τις κυπριακές πίτες ή με τα έθνικ προϊόντα)
  • 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 1 εκ.

Για τον πουρέ φασολιών

  • 200 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια (από κονσέρβα), στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή, αν δεν μας αρέσει ή δεν βρούμε, μαϊντανού), ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 5 ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη (ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο – ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πουρές φασολιών: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασόλια με το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 4  λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σκορδοκρέμμυδα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε.

Σάλτσα: Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα (χωρίς να την καθαρίσουμε) το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το τσίλι για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρώς.

Σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε (σε δόσεις) τα αυγά «μάτια» για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όπως μας αρέσουν.

Βάζουμε τις τορτίγιες σε ένα ρηχό ταψί ή στη σχάρα του φούρνου και τις ζεσταίνουμε για 1 – 2 λεπτά στη λειτουργία του αέρα στους 200° C, μέχρι να ζεσταθούν ελαφρώς.

Βάζουμε τις τορτίγιες στα πιάτα και απλώνουμε στο 1/3 κάθε πίτας λίγη από τη σάλτσα ντομάτας.

Πάνω από τη σάλτσα βάζουμε ένα αυγό μάτι και δίπλα τον πουρέ φασολιού και το αβοκάντο.

Διαβάστε επίσης εδώ: