29/03/2024
11.5 C
Serres

Η «ΠΑΧΟΥΛΗ» ΧΛΙΔΑΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ – ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΒΑΣΙΛΛΙΣΑ» ΤΩΝ ΠΙΤΩΝ!

Μια φορά και έναν καιρό ήτανε μια παχουλή τυρόπιτα…»έτσι θα ξεκινούσε αν ήταν παραμύθι

Είναι όμως τυρόπιτα χλιδάτη και ζουμερή. Σε πείσμα των καιρών, που προστάζουν εγκράτεια – δεν ξέρω για πόσο -, λέω να φτιάξουμε αυτή την πληθωρική και νόστιμη τυρόπιτα.

Μου φέρνει στο μυαλό τραπέζι γιορτινό και κυριακάτικο αλλά και ταπεράκι στο ψυγείο με το τελευταίο κομμάτι να μοιάζει όαση για το στομάχι μου, που γουργουρίζει καθώς επιστρέφω από τη δουλειά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μπας και φάμε καμμιά φορά.

Υλικά και Οδηγίες
Για τη ζύμη:

procredit bank serres epimelitirio

250 γρ. γιαούρτι

250 γρ. βούτυρο

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:
1 κούπα γάλα (250 γρ.)

2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)

3-4 κουταλιές ελαιόλαδο


Για τη γέμιση:
500 γρ. φέτα

150 γρ. κασέρι

150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)

1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)

4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

1 κρόκο αυγού

σουσάμι

Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο – το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι – το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).

Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.
Σημείωση:

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα.

Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Δείτε ένα βίντεο με μια παραλλαγή της τυρόπιτας με μπεσαμέλ και γιαούρτι:

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτά τα ζώδια πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Κανένας δεν μπορεί να τους πείσει ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως… φαίνονται Αυτά τα ζώδια πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας Μπορεί ως άνθρωποι να είναι ανοιχτόμυαλοι,...

Arnold Schwarzenegger: Αποκάλυψε ότι έβαλε βηματοδότη – “Έγινα λίγο παραπάνω μηχανή”

Σε τρεις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς υποβλήθηκε ο Arnold Schwarzenegger, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, πριν του τοποθετηθεί βηματοδότης. Το μήνυμά του σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα...

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιάννη Πλούταρχο: «Δεν θέλω να έρθει στην εκπομπή μου, δεν...

Το παράπονό του για τον Γιάννη Πλούταρχο εξέφρασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου σήμερα (28/3), κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με τους συνεργάτες του, στην...

Βάσω Γουλιελμάκη: «Κάθε πρωί θα φτιαχτώ, θα κοιταχτώ στον καθρέφτη και θα πω...

«Δεν απολαμβάνω τη μοναχικότητά μου». Η Βάσω Γουλιελμάκη μίλησε για τη ζωή της, για την κόρη της όταν έφυγε για σπουδές, αλλά και για την...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

«Μετά από 30 χρόνια γάμου με γυναίκα, αποφάσισα να παντρευτώ τον σύντροφό μου στο ηρωικό Σούλι το καλοκαίρι»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος έδωσε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής Fay’s Time και τη δημοσιογράφο Σοφία Ραφτοπουλου, το μεσημέρι της Παρασκευής, στον ΣΚΑΪ. Μέσα σε όλα,...

Γαλλία: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό για τους Αγώνες «Παρίσι 2024»

Tο Παρίσι… φροντίζει τους 9.000 αθλητές που θα καταφθάσουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσφέροντάς τους 300.000 προφυλακτικά, για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που θα...

Τα προβλńματα που «λúνει» η μπανάνα καλúτερα από τα χάπıα

Μπανάνα- το αγαπημένο φρούτο όλου του κόσμου Τρεις τύποι ζάχαρης και μια αφθονία ινών είναι ο λόγος που οι μπανάνες ξεχωρίζουν από τις άλλες πηγές ενέργειας....

Συνέχισε να διαβάζεις