Όλα όσα θες να ξέρεις για να φτιάξεις τα καλύτερα σπιτικά burger

Το burger με φίλους έχει άλλη χάρη, αν το φτιάχνεις και για τους φίλους, τότε αγγίζει την τελειότητα.

Για κάποιους είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να κρατήσεις μια μεγάλη παρέα ευχαριστημένη με το κρέας, σε όλους αρέσουν τα burger. Για άλλους είναι ο τρόπος για να πείσουν ακόμα και τα πιο δύστροπα παιδάκια να φάνε κρέας, σε όλα τα παιδάκια αρέσουν τα burger. Μπορεί το μυστικό να είναι στην υφή τους, ίσες ποσότητες τραγανού και τρυφερού. Μπορεί να είναι και στη γεύση, πιο άλλο κρέας έχει τόσο καλά ελεγχόμενη αναλογία ψαχνού και λίπους; Ίσως τίποτα από όλα αυτά να μην έχει καμία σημασία, πολλές φορές τα μεγάλα μυστήρια χάνουν κάτι από τη μαγεία τους όταν προσπαθείς να τα αναλύσεις με ορθολογικά κριτήρια.

Αντί να καθόμαστε να ψάχνουμε γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ τα burger, ίσως θα ήταν προτιμότερο να μάθουμε πώς να τα τρώμε καλύτερα. Εντάξει θα πει κάποιος ότι τα burger είναι κάτι σαν την πίτσα και κανείς δεν μπορεί να τα κάνει χάλια, άλλωστε πόσο στραβά να πάει κάτι που θεωρητικά γίνεται μόνο με κιμά και φωτιά; Πολλά και διάφορα είναι η απάντηση και γι’αυτό αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο και κόπο πριν την επόμενη μεγάλη παρτίδα burger για σένα και την παρτίδα, πάμε να δούμε τα σημαντικότερα tips.

Τι είναι το burger;

Καλό είναι να λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις πριν πάμε στο παρασύνθημα του πώς φτιάχνουμε ένα καλό burger και να πούμε ότι ένα καλό burger γίνεται μόνο από βοδινό κρέας. Μάλλον να κάνουμε μια διόρθωση και να πούμε ότι ένα burger γίνεται μόνο από βοδινό κρέας.

Ούτε από γαλοπούλα, ούτε από κοτόπουλο, ούτε από πτεροδάκτυλο, μόνο βοδινό κρέας. Τα άλλα είναι απλά μπιφτέκια γιατί μόνο το βοδινό κρέας έχει αυτή την καταπληκτική ιδιότητα να έχει γεύση και υφή σκέτο, στους άλλους κιμάδες πρέπει να βάλεις ψωμί, φρυγανιά, μπαχαρικά, αυγά κλπ.

Το burger θέλει απλότητα

Εκτός από το ότι δεν χρειάζεται τίποτα άλλο ο κιμάς εκτός από αλατοπίπερο, δεν χρειάζονται υπερβολές πουθενά αλλού. Ασχολήσου περισσότερο με το ότι ο κιμάς πρέπει να είναι φρέσκος και από ποιοτικό κομμάτι κρέατος και αφιέρωσε λιγότερο χρόνο στους διαδρόμους του supermarket. Κάποτε το έτρωγαν μόνο με κρεμμύδι και μουστάρδα και αυτό ήταν όλο. Μερικές φορές καλό είναι να ανατρέχουμε στην παράδοση.

Άσε την κέτσαπ για τις πατάτες

Η κέτσαπ είναι κάτι το υπέροχο, έχει ντομάτα, είναι γλυκιά, είναι ξινούλα, μερικές φορές είναι και πικάντικη, είναι σχεδόν τέλεια. Το κακό με την τελειότητά της είναι οτι έχει τη δύναμη να καλύπτει τη γεύση του κρέατος. Αυτό δεν είναι και τόσο κακό όταν το burger σου δεν έχει πετύχει, αλλά εδώ είμαστε για να πετύχει, ετσι δεν είναι;

Αν θες να κάνεις cheeseburger δεν χρειάζεται να δώσεις πολλά για τυρί

Τα τυριά αρέσουν σε όλους, είμαστε εξαρτημένοι από αυτά, αλλά όταν πρέπει να βάλουμε αυτή τη φέτα τυριού πάνω από το burger μας δεν χρειάζεται να είναι πολύ καλό ένα τυρί. Ένα καλό τυρί ας το κρατήσουμε να το φάμε σκέτο σε θερμοκρασία δωματίου.

Άσε που ένα καλό τυρί με έντονη γέυση και άρωμα θα έχει την ίδια δυσάρεστη επίδραση με την κέτσαπ και θα κυριαρχήσει στο burger μας. Ένα απλό τσένταρ που δεν έχει υποστεί ωρίμανση, ένα «πλαστικό» επεξεργασμένο τυρί θα δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω στο burger μας, μια μικρή umami προσθήκη σαν πλαίσιο και όχι σαν επικάλυψη.

Σταμάτα να τα πειράζεις

Το άκουγες από τη μαμά σου για τα σπυράκια, τώρα το ακούς από μας για τα burger. Η σπάτουλα είναι για να γυρίζεις τα burger σου και όχι για να τα ζουλάς. Κάθε φορά που τα πιέζεις χάνεις πολύτιμους χυμούς από το κρέας σου που πάνε στράφι, τελικά το μπιφτέκι «στεγνώνει» γίνεται σαν χαρτόνι στην υφή και σαν χαρτόνι στη γεύση.

Ούτε αυτό που πετάς ένα κεφτεδάκι πάνω στην επιφάνεια και το κάνεις μπιφτέκι με τη σπάτουλα να κάνεις, έτοιμο από πριν επίπεδο και μόνο ένα γύρισμα.

Παίξε με τις γαρνιτούρες, αλλά όχι πολύ

Σε κάθε τι που βάζεις μέσα πρέπει να έχεις στο νου το κατά πόσο θα πειράξει το κρέας σου. Μια φέτα ντομάτα ή ένα φύλλο μαρουλιού δίνουν δροσιά χωρίς να αφαιρούν κάτι.

Σκέψου τώρα τι κακό κάνει μια λιπαρή σάλτσα, το γουακαμόλε, οι φολίδες παγκολίνου ή ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς όταν οργιάσει η φαντασία του. Μπορεί το burger να μας έρχεται από τη χώρα της υπερβολής, αλλά μην ξεχνάς ποτέ την ομορφιά της απλότητας.

Δείτε επίσης